Miért zöldül be a burgonyagumó és megehetjük-e?
Kiskert Kárkép - 2023.07.19
A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Szinte nincs olyan veteményeskert, ahol ne találnánk meg. Óvatosan kell azonban ezzel a növénnyel is bánnunk, hiszen minden föld feletti részében megtalálható a szolanin nevű mérgező alkaloida.
A gumóba csak akkor termelődik ez a vegyület, ha mint a képen is láthatjuk, a föld felszínére kerül. A napfény hatására bezöldül és fotoszintetizálni kezd. Mindig a héjban és a héj alatti húsban található meg a szolanin legnagyobb részben, ezért az ilyen gumót erős hámozás után szabad csak felhasználni, de inkább nem ajánlatos. Maga a vegyület kismértékű elfogyasztása emésztőrendszeri tüneteket, fejfájást, szédülést okoz, de nagy mennyiségben akár súlyosabb problémákhoz is vezethet. A kirügyezett burgonyával is ez a helyzet, ugyanis a rügyekben is felgyülemlik a szolanin.
Megfelelő bakhátazással elkerülhetjük a gumók bezöldülését. Nagyobb esőzések lemoshatják a védő földréteget, ezért utána töltögetéssel előzhetjük meg a bezöldülést. Betakarítás után pedig tároljuk sötét, hűvös helyen a burgonyagumókat, így megelőzhetjük a kellemetlen vegyület felgyülemlését.
Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, burgonya, burgonytermesztés, gumózöldülésA vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
Ahol hisznek az ésszel végzett forgatásos talajművelésben, ott ...
A KWS nem csak zsákban méri a kukoricahibridjeit
Változó növényvédelem a változó körülmények között – ...
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
Isterra tavaszi ajánlat – A szója végre elfoglalja megérdemelt ...
Pöttinger Plano VT 6060 – A teljes keresztmetszetű ...
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...