TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 85.393,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 215.090,65 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.592,82 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 80.251,50 Ft (tonna)
Repcemag: 207.187,88 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.009,72 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 658 Ft
Benzin ára: 640 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 410,74
USD: 394,49
CHF: 434,84
GBP: 485,89
Hirdetés
Miért zöldül be a burgonyagumó és megehetjük-e?

Miért zöldül be a burgonyagumó és megehetjük-e?

Kiskert Kárkép - 2023.07.19

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Szinte nincs olyan veteményeskert, ahol ne találnánk meg. Óvatosan kell azonban ezzel a növénnyel is bánnunk, hiszen minden föld feletti részében megtalálható a szolanin nevű mérgező alkaloida.

A gumóba csak akkor termelődik ez a vegyület, ha mint a képen is láthatjuk, a föld felszínére kerül. A napfény hatására bezöldül és fotoszintetizálni kezd. Mindig a héjban és a héj alatti húsban található meg a szolanin legnagyobb részben, ezért az ilyen gumót erős hámozás után szabad csak felhasználni, de inkább nem ajánlatos. Maga a vegyület kismértékű elfogyasztása emésztőrendszeri tüneteket, fejfájást, szédülést okoz, de nagy mennyiségben akár súlyosabb problémákhoz is vezethet. A kirügyezett burgonyával is ez a helyzet, ugyanis a rügyekben is felgyülemlik a szolanin.

Megfelelő bakhátazással elkerülhetjük a gumók bezöldülését. Nagyobb esőzések lemoshatják a védő földréteget, ezért utána töltögetéssel előzhetjük meg a bezöldülést. Betakarítás után pedig tároljuk sötét, hűvös helyen a burgonyagumókat, így megelőzhetjük a kellemetlen vegyület felgyülemlését.Miért zöldül be a burgonyagumó és megehetjük-e?

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, burgonya, burgonytermesztés, gumózöldülés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Látványos esti behúzás: áttelelő darvak a kardoskúti ...

A vonuló darvak egyik fontos állomáshelye a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterülete. Ha a mederben ...