TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Fehér vs. fekete

Fehér vs. fekete

Kiskert Kárkép - 2023.07.14

A paprika szüret idején gyakori lehet a fekete és a fehér folt a termésen, amely nemcsak esztétikai elváltozást okoz, hanem sokszor fogyaszthatatlanná is teszik a zöldséget.

Az a fehér folt…

A paprikán megjelent kifehéredő foltot az erős UV sugárzás okozta. A folt besüppedt, de alatta a hús ép maradt. Ezeken a részeken másodlagos kórokozók telepedhetnek meg, amely tovább súlyosbítja az amúgy sem előnyös helyzetet. A napégést jobban viselik azok a fajták, amelyeknek vastagabb a bőrszövetük, de még ez sem garancia, hiszen a képen látható a kápiapaprikát is megsínylette a tartós napsugárzás, amely a vastagabbak közé tartozik.

Az a fekete folt…

A száraz csúcsrothadás elég rosszul hangzik, ezért inkább nevezzük kalcium hiánynak, kicsit barátságosabb elnevezés, maradjunk ennél.  Ezt a fekete, csúnya foltot a kalcium elégtelen felvétele okozta, amely nem feltétlenül a talaj kalcium hiányát jelenti. Több oka is lehet, hogy zavar keletkezik a felvételében. Ilyen lehet a magas talajhőmérséklet (nálunk a homokon nem elképzelhetetlen), a magas levegőhőmérséklet, rossz és egyenetlen vízellátás, vagy a talaj magas káliumtartalma is okozhat kalcium hiányt. Ha ezzel a tünettel találkozunk érdemes kalciumtartalmú lombtrágyával megtámogatni a növényt, de ez már a kialakult foltokat nem fogja meggyógyítani.

A fehér és a fekete foltosságot megelőzhetjük a megfelelő fajtaválasztással, mivel a különböző fajtáknak, eltérő hajlamot hordoz magában ezekkel a tünetekkel szemben.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, paprika, kalciumhiány, napégés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös ...