TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
MITŐL SÁRGUL A HORTENZIA LEVELE?

MITŐL SÁRGUL A HORTENZIA LEVELE?

Kiskert Kárkép - 2023.06.04

A hortenzia egyre népszerűbb évelő, fás bokrú dísznövény, mivel csodás virágai sokáig pompáznak, vonzzák a beporzó rovarokat és nem igényel különösebb törődést. A félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli leginkább. A fiatal példányok még érzékenyek lehetnek a fagyokra, ilyenkor érdemes takarni őket télen, később már az átteleléssel sem lesz problémájuk. A hortenzia vízigénye nagy, ezért ne feledkezzünk meg az öntözésről, de kerüljük a túlöntözést. A talajra sem különösen igényes, viszont a savanyú talajon jobban érzi magát. Növényvédelmi szempontból az atkásodás, levéltetvek betelepedése okozza általában a legnagyobb gondot.

De akkor miért sárgul a levele?

A növények legtöbbször tünetekkel üzennek nekünk, ha valamely tápelem hiányzik a talajból, vagy a felvételével problémák adódnak. A hortenzia sárgulását pedig a vas felvételének zavara okozza.

A hortenzia kimondottan érzékeny a vashiányra. Ebben az esetben a fiatal leveleken érközi sárgulás jelentkezik, amely súlyosabb esetben átterjedhet az erekre, majd az idősebb levelekre is. A virágok kicsik, színtelenek lesznek, csökken a hortenzia fagy-, és télállósága, legyengül a növény és hajlamosabb lesz a betegségekre. A vasat nem csak akkor nem tudja felvenni a növény, ha nem áll rendelkezésére elegendő a talajban. Nedves, hűvös időben, tömörödött talajból nehezebben tudja hasznosítani a talajból a szükséges tápanyagot. Az időjárás viszontagságait nem tudjuk befolyásolni, de a tömörödést elkerülhetjük megfelelő talajlazítással és a szervesanyag-utánpótlással. Emellett a talaj alacsony kálium-tartalma és a magas foszfor-tartalma is okozhat vasfelvételi zavarokat. Meszes talajon is gyakori lehet a vashiány tünete, amelyet nitrogén tartalmú műtrágyákkal lehet alakítani. Ezt a módszert viszont megfontolás tárgyává tenném, ugyanis gyorsan át lehet esni a ló túloldalára és elsavanyíthatjuk a talajainkat. Ha jelentkeznek a vashiány tünetei, vastartalmú lombtrágyával, vagy beöntözéssel megoldhatjuk, de laborban elvégzett talajvizsgálattal kideríthetjük  a probléma okát , amelyet utána célzottan tudunk kezelni.

Címkék: kert, kertészkedés, díszkert, dísznövény, hobbikert, hortenzia, vashiány, tápelemhiány, hiánytünet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Állattenyésztés, állatjólét, állategészségügy

Ne hagyja ki az év egyik legjelentősebb agráreseményét! Május 31. a kedvezményes jelentkezési ...