TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Burgonyabogár, burgonyabogár mindenhol… Hogyan védekezzünk ellene?

Burgonyabogár, burgonyabogár mindenhol… Hogyan védekezzünk ellene?

Kiskert Kárkép - 2023.05.31

A mostani időszakban, a házi kertekben a legnépszerűbb kártevő kategóriában a levéltetű és a burgonyabogár holtversenyben áll az első helyezésért. A levéltetvekről többször is írtam és mivel nálunk is szépszerével megjelentek a burgonyabogarak, ezért úgy gondoltam megérdemelnek egy írást. A burgonyabogár Magyarországon 1947-ben jelent meg és sikertörténete odáig fajult, hogy mindezért 1997-ben Héderváron (itt találták meg először itthon) egy bronzszobrot kapott.

Mit kell tudni a méltán népszerű burgonyabogárról?

A burgonya legjelentősebb kártevőjévé nőtte ki magát, így nem is csoda, hogy mindenki próbál tőle megszabadulni, hiszen a lárva az imágókkal karöltve teljes tarrágást tud végezni a burgonyán. Maga a kártevő amúgy a burgonyafélék családjába tartozó növényeket károsítja kizárólag, tehát a burgonya mellett, a padlizsánt, a paradicsomot és a gyomként számon tartott fekete csucsort is. Nálunk két nemzedéke fejlődik ki. A kifejlett bogár telel át a talajban, majd alkalmas növény levelének fonákára helyezi feltűnő narancssárga tojásait. A lárvák kikelve elkezdik hámozgatni, karéjozni a leveleket, majd a négy lárvastádium után a kifejlett állat, vagy elindul a téli rejtekhelyére, vagy a tojásrakással foglalkozik. A problémát az okozza, hogy szinte az egész tenyészidőszakban találhatunk lárvát és/vagy kifejlett rovart.

Burgonyabogár, burgonyabogár mindenhol… Hogyan védekezzünk ellene?

Mit tehetünk ellenük?

A leggazdaságosabb és környezetbarát megoldás az összeszedegetése, összetaposása, összenyomása (óvatosan, ugyanis a testnedve szembe kerülve igen kellemetlen maró érzést okoz). De ez egy fárasztó és lassú folyamat. Vannak jól bevált és alkalmas rovarölőszerek ellenük, de mindenható nincs. Valószínűleg többször is kell ellenük védekezni, sőt érdemes többféle hatóanyagot is használni a permetezések során, hogy ne alakuljon ki ellenük rezisztencia a burgonyabogarakban.

„Bio” és nem bio védekezési lehetőségek

A Bacillus thuringiensis baktérium spóráját és toxinját tartalmazó készítmény hatásos lehet, de csak a kis lárvák ellen, ezért többször is ismételni kell a kezelést, viszont bio kertészetekben is felhasználható. Ezenkívül még alkalmazhatunk klórantraniliprol és spinozad (bio-ban is) hatóanyagú rovarölő készítményeket.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, burgonya, burgonyabogár, kártevők, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megmenthető lenne a hazai bogyósgyümölcs-termesztés

Annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is lenne igény a bogyós gyümölcsökre, a hazai ...