TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Mit tehetünk leander pajzstetű ellen?

Mit tehetünk leander pajzstetű ellen?

Kiskert Kárkép - 2023.05.17

Végre a napon sütkéreznek a leanderek mediterrán hangulatot csalva a kertünkbe. Népszerűsége töretlen, viszont nemcsak mi kedveljük a szép leandert. Pajzstetű fajok egész sora megtámadhatja a leandert, többek között a teknőspajzstetű, a gyapjastetű és a leander pajzstetű is.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy különböző fajok, az ellenük való védekezés pont ugyanannyira nehéz lehet. Ahogy a nevük is utal rá, pajzs védi a testüket a természetes ellenségekkel és általunk végzett szinte minden beavatkozással szemben. A pajzstetű a növény felületére feltapadva szívogatja a sejtnedveket, amelyet a gazdanövénytől vesz el, amely így érthető módon szenved.

A leander pajzstetű ellen legkörnyezetkímélőbb védekezési megoldás a pajzstetű ellen a káliszappannal, növényi olajjal való ledörzsölés. Kissé munkaigényes és nem is biztos, hogy minden megbúvó pajzstetűt megtalálunk vele, ezért szélmalomharcnak tűnhet a dörzsölgetés.

Növényvédő szerek (szűkös) tárháza is rendelkezésünkre áll. A kontakt hatóanyagok ellen, a pajzstetű pajzsa szuperül ellenáll, így a felszívódó szerekhez kell fordulnunk, mint például az acetamiprid. Ezek használatát azonban többször is ismételni szükséges nagy pajzstetű fertőzés esetén. Kitartó a kis nyavalyás.

Címkék: kert, kertészkedés, dísznövények, leander, pajzstetű, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukoricarozsda (Puccinia sorghi) - A kukorica gombabetegségei ...

A kukoricarozsda (Puccinia sorghi) Magyarországon általában nem okoz számottevő terméskiesést, de egyes ...