TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Szarvasgomba termelésben Spanyolország élen jár

Szarvasgomba termelésben Spanyolország élen jár

Hírek - 2023.04.18

A fekete aranyként ismert szarvasgomba, (Tuber melanosporum) világszerte keresett különleges ízvilága miatt.

Franciaország és Olaszország is termeszti, de Spanyolország a világ vezető fekete szarvasgomba termelője. Ők ugyanis a szabadon termő „fekete gyémánt” mellett, termeléssel is foglalkoznak, melynek nagy része az északkeleti gironiai erdőben és Teruel tartomány középső részén folyik. Spanyolországban a Tuber Aestivum, nyári szarvasgomba is szép számban megtalálható májustól szeptemberig. Ez a faj kevésbé ritka, Katalóniában és Guadalajarában lehet szedni főleg.  

Sok szarvasgomba faj létezik, de nem mindegyik fogyasztható. Ehető társainak különlegességét új zamatokat megmutató ízvilága adja, mely semmi máshoz nem hasonlítható. Több mint 48 féle aromája ismert, mint például a vaj, a karamell, őrölt kávé, de még a friss széna vagy a nedves talajra emlékeztető eszencia is előfordul köztük.

A szarvasgombák a föld alatt csak bizonyos fák, például a tölgy és a mogyorófa gyökerei közelében élnek. Hatalmas micélium hálózatuk több kilométerre is húzódhatnak a talaj alatt, melyek kapcsolatban vannak ezen fák gyökereivel, megosztva egymással a tápanyagot és vizet. A húsz centiméter mélyen található gombákat az erre kiképezett kutyákkal kerestetik, és ássák ki a földből.

Termesztése

 A szarvasgomba termesztése jóval bonyolultabb és időigényesebb, mint más gombáké. Aragónia északkeleti régiójában, a magasan fekvő Teruel mellett, Huesca és Zaragoza tartományokban termesztik a szarvasgombák hatvan százalékát, a legtöbbet Teruelben. Az első oltott fák ültetésétől, a megjelenő szarvasgombáig, akár tíz évet is várni kell, amelyek addig semmi hasznot sem hoznak. Ráadásul szigorú előírások vonatkoznak a szarvasgomba mezők gondozására. Természetes erdei körülményekhez hasonló környezetet kell ugyanis teremteni nekik, például mikropermetező öntöző rendszerekkel, egyenlő vízelosztással, olyan hatást érnek el, mintha finom eső szitálná a gombamezőt. Teruel azért ideális termesztő hely, mert a 900-1200 méteres tengerszint feletti magasság kedvező a szarvasgombának, és a két hegy között található tartomány az erős széltől is védi ezt a részt. A föld mészköves, így minden adott a gomba növekedéséhez.

A maradék negyven százalék a keleti régiókban, Kataloniában és Kasztilia-Leonban található főleg.

A vadon növő téli szarvasgomba a gironai katalán erdőkben is megtalálható, sok helyi gombavadász keresi, és dolgozza fel őket ősztől tavaszig.

 A szarvasgomba keresésre kiképzett kutyákat magas áron értékesítik, pedig nem minden a kutya fajtáján, származásán múlik. Az fontos, hogy akarjon tanulni, és jó legyen a szaglása, akár még egy utca kutyát is be lehet tanítani erre, ha a két készség adott. -meséli Sofia Agustin a Manjares de la Tierra-tól, a terueli Sarriónban termelő cégtől.

A gombából szósz is főzhető, de nyersen is fogyasztható. Abejar városában minden februárban Fekete Szarvasgomba Fesztivált rendeznek, ahol a legkülönfélébb ételkölteményekben kostolhatják meg az ide látogatók a szarvasgomba különleges ízvilágát.

Címkék: szarvasgomba, fekete arany
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukoricabarkó kártétele és annak megelőzése

A felszívódó rovarölő csávázószerek megjelenéséig a monokultúrában termesztett kukorica egyik fontos kelés utáni ...