TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Napraforgó egyszikű gyomirtási tippek

Napraforgó egyszikű gyomirtási tippek

Növényvédelem - 2023.05.11

Jelen pillanatban a négy nagy termesztett kultúrából az őszi búzának és a napraforgónak jelentősen nőtt a vetésterülete az őszi káposztarepcével és a kukoricával szemben. Mindent meg kell tennünk, hogy termesztett növényeink konkurencia nélkül jussanak tápanyaghoz és a vízhez.

Amin nem szabad spórolni, az a gyomszabályozás.  A napraforgó gyomirtásában gyakori fejtörést okoznak a nehezen irtható egyszikű gyomnövények. Az Észak-keleti régióban a csillagpázsit, a közönséges tarackbúza és a nád tartozik ide.

A csillagpázsit lágy szárú, évelő, horizontális gyöktörzsű növény. 30, néha 90 cm magasra nő meg, szára enyhén ellapuló. A taposást igen jól tűri. Mélyre nyúló gyökérrendszere van, ami aszályos területeken akár 2 méter mélyre lenyúlhat. A talaj felszínén kúszva, minden szárcsomónál gyökeret ereszt, így sűrű gyepet képes alkotni. Vegetatív úton, föld alatt kúszó, erőteljes tarackokkal is szaporodik, több méter átmérőjű klónokat hozva létre. Virágzata ujjas kalász. Magja 2 évig csírázóképes, 20 °C felett csírázik; a növény 15 °C fölött növekedik, a 24–37 °C közötti hőmérsékleti tartomány optimális neki, mezőgazdasági területen bárhol megtalálható.

A tarackbúza évelő szálfű, töve messze kúszó tarackokkal terjed. Magas növésű, részben nem virágzó hajtásaival nagy csoportokat képez. Egy-egy tőnek 10-200 hajtása van. Magyarországon felhagyott kultúrák, erdőterületek és szántók gyomtársulásainak tömegesen előforduló, társulásalkotó gyomnövénye. Gyakori és igen nagy kárt okozó gyomnövény.

A nád évelő fűféle, messze kúszó gyöktörzzsel és hosszú, föld feletti indákkal. Szára mereven felálló, 1–4 méter magas és alján 2 centiméter vastag. Levelei szürkészöldek, laposak, szélük metszően éles, 15–30 centiméter hosszúak és 1-3 centiméter szélesek. Bugavirágzata feltűnően terebélyes. Nedves, sőt száraz szántókon is megjelenik.

Napraforgóban a fent említett speciális, nehezen irtható gyomnövények ellen posztemergensen használható szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel lehet sikeresen védekezni. A preemergens készítmények használata nem indokolt, mivel ezek rizómás növények. A UPL-nek két szuperszelektív egyszikűirtója is van a Pantera 40 EC és a Targa Super.

Napraforgó egyszikű gyomirtási tippek

1. kép Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2 l/ha kezelés után 14 nappal (Felsővadász)

A Pantera 40 EC hatóanyaga a quizalofop-P-tefuril, a Targa Supernek a quizalofop-P-etil. Hatásukat a növényi sejtek zsírsav bioszintézis gátlásával fejtik ki. Mindkét hatóanyag valamennyi kétszikű növényre szuperszelektív, a hatóanyagot ugyanis fejlődési stádiumtól függetlenül lebontják. A hatóanyagok a zöld növényi részeken egy óra alatt felszívódnak. Felszívódás után az egyszikű gyomnövények növekedése leáll. Egy hét elteltével a gyomok levelén nekrózisok jelennek meg, a tenyészőcsúcs befűződik. Ezt a tünetet lehet ellenőrizni úgy, hogy az egyszikű gyomnak a felső nódusz feletti részét enyhén meghúzva kiszakad a növényből és az elválás helyén barnás elszíneződés látható. A teljes elhaláshoz három hét szükséges, amire a készítmény elpusztítja az egyszikű gyomok föld feletti és földalatti részét.

Napraforgóban a kezelést az egyszikűek megjelenésénél kell elvégezni, amikor már a gyomnövények mind előjöttek. Lehetőleg ne használjuk akkor, ha a napraforgón a csapó eső hatására felverődött alapgyomirtó hatóanyagtól a növényen fitotoxikus tünetek vannak. Napraforgóban a kezelést 4-6 leveles állapotban kell elvégezni, célszerű addig amíg a készítményt rá tudjuk juttatni az egyszikű gyomnövény levelére. Megkésett kezelésnél a napraforgó levele felfogja a permetlevet, úgynevezett “esernyő hatás” lép fel. Nehezen irtható évelő egyszikűek ellen vagy aszályos időben, amikor a gyomnövények levelén a viaszréteg megvastagszik, célszerű a hatást Silwet Star felületifeszültség csökkentő adalékkal fokozni. A permetezést 25 °C alatt, finom cseppek formájában 4 bar nyomással végezzük.

Csillagpázsit és tarackbúza ellen a Pantera 40 EC vagy a Targa Super 2-2,5 l/ha dózisa 0,1 l/ha Silwet Starral kombinálva 300 l/ha-os lémennyiséggel kijuttatva kiváló eredményt biztosít. A csillagpázsitnál az időzítésre kell odafigyelni, mert melegigényes gyomnövény, így elég későn jön elő. A nád már keményebb dió, itt már nem elegendő az egyszeri kezelés. 2+2 l/ha-os dózissal kell használnunk a szelektív egyszikűirtókat (1xPantera, 1xTarga Super), itt szigorúan 0,1 l/ha Silwet Star hozzáadásával. A két kezelés között 10-12 napot hagyjunk ki. Clearfield vagy SU rezisztens napraforgóknál a nagyobb dózisú egyszikűirtó miatt egy hetet hagyjunk ki az imazamox vagy tribenuron-metil kezelés között.

Napraforgó egyszikű gyomirtási tippek

2. kép Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2l/ha kezelés után 30 nappal (Felsővadász)

Amennyiben tudjuk, hogy a területünkön csillagpázsit vagy tarackbúza van, akkor a napraforgó vetése előtti évben célszerű elvégezni egy nagy adagú glifozát kezelést. A UPL esetében Kapazin 4-6 l/ha-os dózisával és Silwet Star 0,1 l/ha hozzáadásával. Ha jó eredményt szeretnénk elérni, akkor ősszel (szeptember, október) végezzük el ezt a kezelést. A következő évben tömegével már biztos nem jönnek elő ezek a gyomok, így könnyen bírunk a napraforgó kultúrában a csillagpázsittal és a tarackbúzával a Pantera 40 EC és Targa Super fentebb említett technológiájával. Nád esetében, ha tökéletes megoldást szeretnénk, akkor tarlókezelésben kétszer 5-6 l/ha-os Kapazinos permetezésre van szükségünk. Az első kezelést augusztus végén szeptember elején végezzük el, a másodikat pedig rá egy hónapra szeptember végén, október elején. És itt jön a lényeg, a második kezelésnél az 5-6 l/ha Kapazin mellé tegyünk 2 l/ha Pantera 40 EC-t és az elmaradhatatlan Silwet Start. Ezzel a technológiával biztos eredményt kapunk nád ellen is.

Napraforgó egyszikű gyomirtási tippek

3. kép Közönséges nád és főleg Széleslevelű gyékény gyökérmaradványai között kelő napraforgó (Múcsony 2022 05.20)

Remélem, hogy ezekkel az apró fogásokkal jó tippeket tudtam adni a nehezen irtható speciális egyszikűek ellen. Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

Kertész Péter

Területi képviselő

UPL Hungary Kft.

Címkék: növényvédelem, napraforgó, tápanyag, gyomirtás, upl, tippek, gyomnövények, vegyszerek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkoztak a CLAAS kistraktorok a XXXI. Alföldi ...

31. alkalommal került megrendezésre az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Hódmezővásárhelyen. Az ...