A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Sikeres gyomirtás már ősszel is – Innovatív növényvédő szerek a Dow AgroSciences bemutatóján

Növényvédelem - 2015.08.29

A Dow AgroSciences első 2015-ös szántóföldi bemutatójának a cég Szolnoki Kísérleti Állomása adott otthont június 12-én. A rendezvényen a nagy szántóföldi kultúrák növényvédőszer- és vetőmagkínálata egyaránt helyet kapott. A cég szándékai szerint élőben, kézzelfogható közelségben kívánták bemutatni vezető termékeiket, és innovatív cég révén számos újdonság is helyet kapott a bemutatóparcellák sorában.

Sikeres gyomirtás már ősszel is – Innovatív növényvédő szerek a Dow AgroSciences bemutatójánAhol a növényvédő szereket előállítják
A Dow AgroSciences Szolnoki Kísérleti Állomása egyike a cég világon összesen kilenc, Európában három növényvédő szer kutatással és fejlesztéssel foglalkozó állomásának. Az 1986-ban alapított telep elsődleges feladata a kezdeti időszakban a meglévő mezőgazdasági technológiák gazdálkodók és fejlesztő mérnökök részére történő demonstrálása és oktatása volt. Idővel a telep személyzetének, területének és gépparkjának kibővítése révén olyan komoly szabadföldi kísérleti programokba csatlakozott be, amelynek eredményeként számos, a Dow AgroSciences portfoliójában megtalálható növényvédő szer került piacra (pl.: Mustang SE; GENIUS WG), mondta el Perényi József, a kísérleti tér vezetője. Az itt folyó munka volumenét jól jellemzi, hogy évente 130–140 anyagot tesztelnek, 16–17 ezer parcella értékelésével.
Bizon – a gabona őszi gyomirtására
A Dow AgroSciences egyik erősségét a kalászosgyomirtó szerek jelentik, amelyekkel eddig a tavaszi időszakra kínált megoldásokat. A gyomflóra átalakulásával, a körülmények megváltozásával azonban egyre erősebb igény jelentkezik az őszi kezelésekre is. A gyomkompetíció korai kikapcsolása különösen fontossá válik olyan fajok estében, amelyek az enyhe teleken a tavaszi gyomirtási időszakra túlfejlődnek: még ha sikerül is megállítani őket, sok esetben már kárt okoztak. Szintén az őszi gyomirtás lehet a hatékony válasz az egyszikű nagy széltippan előretörésére, amelyre a gabona legtöbb gyomirtó készítményének hatásspektrumán kívül esik. Más esetekben pedig az is probléma, hogy tavaszra megbokrosodik, akár szárba is szökken, és a herbicidek már nem hatnak rá megfelelően.
A Bizon új, ez év őszétől felhasználható készítmény őszi búza, őszi árpa és tritikálé gyomirtására. A gabonában már régóta bizonyító floraszulam és diflufenikan mellett egy új hatóanyagot is tartalmaz, a penoxsulamot. Ezek révén a gabona magról kelő gyomjainak széles körét irtja, beleértve a nagy széltippant, illetve a kétszikű fajok közül például a veronikafajokat, árvacsalánfajokat, árvácskát, ebszékfűt, ragadós galajt. A felhasználásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Papp Zoltán fejlesztőmérnök foglalta össze:
• 
Kijuttatását ősszel, korai állománykezelés formájában, a gabona 1–3 leveles állapotától időzíthetjük.
• 
A készítmény formulája szuszpenziókoncentrátum (SC), dózisa 1 l/ha.
• 
Kiváló hatékonysággal irtja a nagy széltippant, és rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik magról kelő kétszikű gyomnövények ellen.
• 
Tartamhatása a tavaszi időszakban is kitart.
• 
Már kikelt gyomok esetében azok szik-4 leveles állapota között javasolt a kezelés.
• 
Utóvetemény-korlátozás nincs. A kezelt gabona betakarítása után bármilyen növény vethető.


Tiszta lappal indul a repce
Komoly kihívás az őszi növényvédelmi feladatok között tiszta repceállományt engedni a télbe. A Dow eddig is egyedi megoldásokat kínált erre a feladatra, tavaly ősszel azonban újabb készítménnyel bővítette kínálatát. A Runway (aminopiralid + pikloram + metazaklór) őszi preemergens és posztemergens kezelésre használható fel a repcében előforduló leggyakoribb kétszikű gyomnövények ellen. A készítményről Horváth Zsolt területi szaktanácsadó az alábbi tudnivalókat osztotta meg:
• 
A Runway kijuttatása a bemutatóterületen korai állománykezelés formájában történt, ami levélen és talajon keresztüli hatáskifejtésre is lehetőséget ad.
• 
Preemergens kezelés esetén 1,2 l/ha, posztemergens kezelés esetén 1,5 l/ha a javasolt dózis.
• 
Állománykezelésre a repce szikleves állapotától ötleves koráig használható.
• 
A gyomok szik- és kétleveles fejlettség között a legérzékenyebbek a készítményre.
• 
A Runway hatásspektrumába a repce gyakrabban előforduló kétszikű gyomjai beletartoznak, így kifejezetten érzékeny például az ebszékfű, ragadós galaj, pipitérek, tyúkhúr, veronikafajok, árvácska, árvacsalánfajok és a mezei aszat is. Több keresztes virágú gyomnövényt is hatékonyan irt, mint a pásztortáskát, mezei tarsókát, és hatékony a sebforrasztó zsombor ellen is.
• 
Bármely repcében felhasználható.
• 
Jól keverhető rovarölő szerekkel, regulátorkészítményekkel, speciális egyszikűirtó herbicidekkel vagy levéltrágyákkal is.
• 
A repce betakarítása után, ősszel kalászos gabona, a következő év tavaszán bármi vethető a területre.
Szintén tavaly ősztől használható újra a Perenal speciális egyszikűirtó készítmény, amely a repce mellett napraforgóban, cukorrépában és hagymában is engedélyt kapott. Repcében gabona-árvakelés, nagy széltippan, rozsnokfajok, parlagi ecsetpázsit irtására 0,4–0,5 l/ha dózisban használható. Kétszikűirtó készítményekkel, rovarölő szerekkel általában kombinálható.
A Dow repcegyomirtó szereinek sora ezzel persze nem ér véget:
• 
Az Ikarus valódi posztemergens gyomirtó szerként elsősorban őszi kezelésre ajánlott. Kis dózisú (0,3 l/ha) készítmény, amely például az ebszékfű, pipitérfajok, árvácska, pipacs, ragadós galaj, mezei aszat, illetve a melegkedvelő – de a repce korai fejlődési szakaszában jelentős fertőzést okozó – libatop-, disznóparéj-, keserűfűfajok, csattanó maszlag ellen ad védelmet.
• 
A repce kétleveles állapotától a virágbimbók megjelenéséig használhatjuk a Galera készítményt a kétszikű gyomok ellen. Az őszi gyomirtás hiányosságainak javítására is alkalmas a tavaszi fagyok elmúltával.
Egy Dow-rendezvényen nem lehet szó nélkül elmenni a Nurelle-D rovarölő készítmény mellett. Bár elsőként mint a kora tavasszal megjelenő ormányosok elleni alapszer jut az eszünkbe, szükség esetén gázosodó- és tartamhatásának köszönhetően a fiatal repcét károsító repcedarázs-álhernyó és a bolhák elleni védelemben ősszel is jól jöhet.


Lassítja a nitrogénkimosódást 
az N-Lock
A beszámoló zárószakaszában is egy újdonsággal foglalkozunk, az idén piacra került N-Lock nitrogénstabilizátorral. Az N-Lock az intenzív termesztést folytató gazdaságok számára optimális nitrogénhasznosulást tesz lehetővé. Használata jelentős nitrogénadagokkal termesztett növények, így kukorica-, őszibúza- és repcekultúrákban javasolt.
Az N-Lock nitrapyrin-hatóanyaga a nitrifikáló baktériumok tevékenységének átmeneti gátlásával lassítja a kijuttatott trágyában lévő ammónium-ion átalakulását nitrátionná, így a nitrogén hónapok múlva is hozzáférhető lesz a gyökérzónában. A készítmény hatásmódjából adódóan a legnagyobb hatékonyságot olyan trágyaféleségek esetében várhatunk, amelyek nagy arányban tartalmazzák a nitrogént ammónium formájában, vagy olyan vegyületekben, amelyekből ammómiumion keletkezik. Ilyenek például a folyékony nitrogénműtrágyák (Nitrosol), szerves hígtrágya, szerves trágya. A termék használata intenzív tápanyag-utánpótlás mellett térül meg igazán: ilyen esetben 10-15% termésnövekedést eredményezhet azonos mennyiségű nitrogén-utánpótlással.
A készítmény használata egyszerű:
• 
Repcében és kalászos kultúrákban a kora tavaszi fejtrágyázás alkalmával vagy közvetlenül azután kell kijuttatni.
• 
A készítménnyel a talajt kezeljük, így a folyékony nitrogéntrágya kijuttatásakor használt fúvóka megfelelő a kijuttatására.
• 
Kukoricában vetés előtt juttassuk ki, és a magágykészítés során dolgozzuk is be a talajba.
• 
Folyékony nitrogéntrágyákkal egy menetben is kijuttatható.
• 
Dózisa a felhasznált trágya mennyiségétől függetlenül állandó (2 l/ha).

 

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: