A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Salsa® – a keresztesvirágú gyomok ellen – Az új hatóanyag sikeresen alkalmazható más szerekkel kombinálva is

Növényvédelem - 2015.08.28

Tavaly került kereskedelmi forgalomba a DuPont™ Salsa® 75 DF gyomirtó szere. Az innovatív cég a Salsa® révén új márkanévvel és új hatóanyaggal is bővítette repceherbicid-kínálatát, amivel számos, korábban kezelhetetlen gyomproblémára is megoldást kínál.

Salsa® – a keresztesvirágú gyomok ellen – Az új hatóanyag sikeresen alkalmazható más szerekkel kombinálva is


A keresztesvirágú gyomok a korábbi repcegyomirtó szerek hatásspektrumán kívül estek, ami törvényszerű felszaporodásukhoz vezetett a repcetermelő gazdaságokban. Így történt ez a dusnoki Vajas Agrogép Kft.-ben is, ezért Antunitcs Gábor növényvédelmi szakirányító tavaly ősszel kipróbálta Salsa® készítményt.

– Kérem, mutassa be a Vajas-Agrogép Kft. növénytermesztését, ezen belül a repcetermesztésüket!
– Cégünk 1700 hektáron folytat növénytermesztést, ami a nagy szántóföldi növények mellett kis kultúrákat is magába foglal. Tizennégyféle növényt termelünk. A terület jelentős részét búza, árpa, kukorica, szója és repce foglalja el, de emellett helyet kap több zöldségnövény – például zöldbab, zöldborsó, csemegekukorica – és hat hektáron szőlő is. A repce vetésterülete 230 hektár körül alakul, a vetésváltásban rendszeresen kalászos gabona után következik. Hazai viszonylatban jó termésátlagokat sikerül elérnünk: idén is négy t/ha körüli üzemi átlaggal takarítottuk be ezt a növényt.
– Milyen gyomokkal kell megküzdeniük a repcében?
– Számos áttelelő faj él a területünkön, ezek közül azok okoznak komoly problémát, amelyek a gazdaság egész területén vagy egyes határrészeken nagy tömegben előfordulnak, így erős gyomosodást idéznek elő. Ilyenek az ebszékfű, sebforrasztó zsombor, tyúkhúr, pásztortáska és veronikafajok, valamint a pipacs is. Alapvetően magról kelő gyomokkal találkozom a repcében: ahol esetleg évelők vannak, azt más kultúrában megoldjuk.
– Milyen gyomirtási technológiát alkalmaz a repcében?
– Már hosszú ideje korai posztemergens gyomirtást végzünk. A repce két–négy leveles állapotára időzítjük a kezeléseket, de lehetőség szerint inkább két, mint négy levélben permetezünk.
– Ezek szerint ebben az időzítésben próbálta ki a Salsa® készítményt is?
– Igen. Kombinációban használtam metazaklór és quinmerak gyári kombinációjával, húsz hektáron. Volt egy évek alatt kialakult gyomirtási technológiánk, amelyet a zsombor irtása érdekében egészítettem ki a Salsa® gyomirtóval, egy erősen fertőzött táblán. A kombinációban a Salsa dózisa 16 g/ha volt, a kombinációs partnert pedig olyan dózisban adagoltam, ahogy a többi területen.
– A Salsa® használata során találkozott bármilyen problémával?
– Granulátumformulájú a készítmény, könnyen oldódik, jól adagolható, nem volt vele gond. A tankkombinációba a két gyomirtó készítményen kívül piretroid rovarölő szert is tettünk, de így sem láttam semmi rendellenességet.
– Mikorra időzítette a kezelést?
– A repcét két valódi leves állapotában kezeltünk. A gyomoknak ekkor még egy kisebb hányada kelt ki, azok szik–két leveles állapotban voltak. A kezelés után bemosó csapadékot is kaptunk, aminek köszönhetően a később csírázó gyomokon a talajhatás is érvényesült.
– Sikerült a Salsa® használatával tökéletesíteni a gyomirtást?
– Egyértelműen. A már kikelt gyomok elpusztultak, utókelés pedig egyáltalán nem volt. Minden gyomnövényfaj ellen kiváló eredményt adott a kombináció.
– Tapasztalatai alapján ez év őszén is része lesz a technológiának?
– A gyomflóránk nagyrészt az eddigi repcegyomirtási technológiánkkal kezelhető, kivétel a sebforrasztó zsombor, amely ellen idén is be akarom vetni kombinációban a Salsa® gyomirtót azokon a repcetáblákon, ahol tömeges fertőzésre számítok. Ezt a módszert más repcetermesztőknek is tudom ajánlani, akik keresztesvirágú gyomokkal küzdenek, hiszen a zsomboron kívül a Salsa® hatásspektrumába tartozik például a vadrepce, tarsóka is.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: