A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A NAPRAFORGÓ ÉS A SZÓJA DESZIKKÁLÁSA GLYFOS®, GLYFOS® DAKAR ÉS MISSION KÉSZÍTMÉNYEKKEL - AKCIÓK!

Hírek - 2016.07.20

A napraforgó és szója termesztés jövedelmezőségét számos dolog befolyásolja. A cikk írásakor (július elején) a napraforgónál 105.000 Ft/tonnás, a szójánál 115.000 Ft/tonnás felvásárlási árral számolhatnak a termelők.

A NAPRAFORGÓ ÉS A SZÓJA DESZIKKÁLÁSA GLYFOS®, GLYFOS® DAKAR ÉS MISSION KÉSZÍTMÉNYEKKEL - AKCIÓK!


Az előre jelzett terményárak is módosíthatják a deszikkálási kedvet, de a tenyészidőszak vége felé jellemző időjárási tényezők határozzák meg alapvetően a napraforgó és szója deszikkálási igényét. Ezen kívül a termelők döntése a gyomirtás hatékonyságától, a kórokozók által okozott fertőzésektől (1. ábra) is függhet, azonban az intenzíven gazdálkodók rendszeresen elvégzik az állományszárítást. A zöldítés program keretében idén is sokan vetettek szóját. Felhívjuk ezen partnerek figyelmét, hogy az esetlegesen gyomos szójaállomány igen megnehezíti a betakarítást.

A deszikkálásra egyaránt alkalmazhatunk felszívódó és kontakt készítményeket is. Az FMC/Cheminova Magyarország Kft. mindkét megoldásra tud ajánlani termékeket. A cég felszívódó glifozát hatóanyagú készítményei a folyékony Glyfos® (360 g/l glifozát – 480 g/l glifozát-izopropilamin só) és a szilárd halmazállapotú Glyfos® Dakar (680 g/kg glifozát – 748,4 g/kg glifozát-ammónium só), amelyeket a napraforgón és szóján kívül az engedélyokiratban megadott más szántóföldi kultúrák (kukorica stb.) állományszárítására is fel lehet használni. A technológia előnye, hogy a kijuttatott glifozát hatóanyag a növénybe felszívódik és a növény teljes, egyöntetű száradását eredményezi. Az alkalmazás során figyelembe kell venni, hogy a hatástünetek a kijuttatást követő 7-14 nap múlva jelentkeznek (hűvös, esős időben a glifozátok lassabban hatnak), ezért Glyfos® vagy Glyfos® Dakar-ral történő állományszárítást a felgyomosodott – főként évelőkkel (fenyércirok, mezei acat, nád) fertőzött – területeken, mélyebb fekvésű, nyirkosabb helyeken, illetve az átlagosnál csapadékosabb évjáratok esetén kimondottan javasoljuk.

napradesz

1.ábra. : A napraforgó betegségek korai állományszáradást eredményeznek, ezért a termésveszteség megakadályozása miatt fontos az állományszárítás (Mission, Glyfos® Dakar)

A Glyfos® Dakar formulációját tekintve fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum, amely szilárd tulajdonságából adódóan számos előnnyel rendelkezik:

- kiváló logisztikai paraméterek (kisebb szállítandó mennyiség),

- kiváló raktározhatóság (-18 és 54 °C közötti tartományban, hatóanyag veszteség nélkül),

- habosodás nélkül rendkívül gyorsan oldódik, törzsoldat készítésére nincs szükség, folyamatos keverés mellett önthetjük közvetlenül a permetlébe

- oldódás után nem ülepszik,

- nem porzik,

- nincs kiömlési és elfolyási veszteség.

A Glyfos vagy Glyfos® Dakar-ral napraforgóban a deszikkálás a kaszatok 20-30%-os nedvességtartalmánál, a tányér és a felső szárrész citromsárgára színeződésekor szükséges. Szójában a hüvely sárgasárgásbarna elszíneződését követően alkalmazhatók, amikor a szója babszemek nedvességtartalma 30% körül van.

Gyommentes állományban a Glyfos® dózisa 3 l/ha, míg a Glyfos® Dakart 1,5 kg/ha dózisban alkalmazzuk. Gyomokkal erősen fertőzött területen a Glyfos® dózisa 4 l/ha, a Glyfos® Dakart pedig 3 kg/ha dózisban lehet alkalmazni, de átlagos területen mindkét készítmény esetében a középdózist vegyük figyelembe.

A glifozát hatóanyag 15-25°C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. Glifozáttal történő deszikkálást a vetőmagtermesztésben nem javasoljuk. Napraforgóban és szójában kizárólag szántóföldi géppel (hidas traktorral) juttathatók ki. Javasolt permetlé 150-250 l/ha, de erős állományban az alsó szintek jobb eléréséért mindenképpen magas lémennyiséget alkalmazzunk.

Elsodródás gátló készítmény alkalmazása földi gépes kijuttatás mellett is kötelező!

A szigorított technológia betartásának megkönnyítéséhez az FMC/Cheminova Magyarország Kft. a deszikkálási akciójában minden 20 kg (2 zsák) Glyfos® Dakar vásárlása esetén 1 l Dropmax-ot (elsodródás gátlót) ad ajándékba.

A Glyfos® 5, 20, vagy 600 literes kiszereléseit alkalmazó felhasználók a Duplán Tankolunk program keretében a 2016. június 30. utáni vásárlásokra 5-szörös pontértéket kapnak (ez pl. már 100 liter Glyfos vásárlása esetén 10.000 Ft értékű MOL Blue kártyát jelent).

A napraforgó és szója kontakt készítménnyel történő deszikkálására az FMC/Cheminova Magyarország Kft. a Mission-t (200 g/l diquat – 373,6 g/l diquat-dibromid) ajánlja.

A Mission a napraforgón és szóján kívül borsó, mustár, olajretek, vetőburgonya, magrépa, lucerna stb. lombtalanítására is engedélyezett. A készítmény hatása gyors. Napraforgóban a kaszatok 25-30%-os nedvesség tartalmánál juttassuk ki. Szójában a tervezett betakarítás előtt 4-6 nappal végezzük el a kezelést.

Hatását az időjárás kevésbé befolyásolja, mint a glifozátokét, amelyeknél a kijuttatást követő tartós eső esetén akár visszanedvesedés is történhet. Használatával jelentős szárítási költség takarítható meg. Teljes deszikkáló hatásának köszönhetően az esetlegesen jelen lévő gyomokat is elpusztítja, az évelő gyomok leveleit leperzseli, így a gyomos táblákon is megkönnyíti a betakarítást. Mivel a kultúrnövény szárát is leszárítja, így a betakarítás utáni talajművelést is segíti. A Mission-ös kezeléssel a további gombafertőzések megelőzhetők és a madárkártétel is csökkenthető, így alkalmazásával több termést lehet betakarítani a területről.

Napraforgóban és szójában földi és légi kijuttatással egyaránt alkalmazható. Ajánlott dózisa napraforgóban 2,0 l/ha, szójában 2,5 l/ha, a javasolt lémennyiség földi gépes kijuttatásnál 300-400 l/ha, légi kijuttatásnál 50-60 l/ha.

A deszikkálás hatékonyságát fokozhatjuk a legújabb fejlesztésű multifunkciós hatásfokozó és habzásgátló, a Superspray (0,2-0,3 l/ha) hozzáadásával.

Az FMC/Cheminova Magyarország Kft. deszikkálási akciójában minden 20 liter Mission vásárlásához 2 liter Superspray-t ad ajándékba!

FMC/Cheminova Magyarország Kft.

További információ:www.cheminova.hu


Címkék: