TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Génszintű védelem – Clearfield® Plus gyomirtási rendszer

Génszintű védelem – Clearfield® Plus gyomirtási rendszer

Növényvédelem - 2015.08.28

A BASF tematikus szántóföldi bemutatói között június 11-én Hajdúszoboszlón került sor a napraforgó növényvédelmi technológiájára, amelyből fokozott figyelmet kapott a Clearfield® gyomirtási rendszer továbbfejlesztése, 
a Clearfield® Plus.


Az új technológia a gyomirtás hatékonyságában, az ellenálló hibridek herbicidtűrésében is jelentős előrelépés, amiről a rendezvény vendégei saját szemükkel is meggyőződhettek a Solanum Kft. területén helyet kapó bemutatóparcellákon. Emellett a BASF szakemberei az elméleti alapoktól a konkrét technológiai iránymutatásokig számos hasznos információval látták el a gazdákat.

Clearfiled Plus
Nőtt a hatékonyság
Először Christoph Hofmann, a BASF Agrodivíziójának vezetője adott áttekintést a Clearfield® technológia húszéves történetéről. 1996-ban fedezték fel a Clearfield® gyomirtási rendszer genetikai alapját adó ImiSun gént, amelyre alapozva létrehozhatták ezt az egyszerű és biztonságos gyomirtási rendszert. Világszerte nagy sikerrel vezették be a technológiát, így 2005-ben Magyarországon is. Azóta a Clearfield® napraforgók vetésterülete 300 000 hektár fölé emelkedett, és a módszer az elmúlt húsz év legsikeresebb növényvédelmi technológiájává vált. Mint Hofmann úr kiemelte, a siker alapja a partneri kapcsolat, amelyben a nemesítő cégek, a BASF és a gazdálkodók egyaránt megtalálják a számításaikat.
A Clearfield® Plus gyomirtási rendszer – amelyet az Európai Unión belül először Magyarországon vezetnek be – még hatékonyabb, biztonságosabb, és az időjárási tényezőktől még nagyobb függetlenséget biztosít. Ez pedig a továbbfejlesztett szelektivitásnak és a gyomirtó szeres kezelés javuló hatékonyságának köszönhető, ami további termésnövekedést jelenthet.
A parlagfű a fő ellenség
A napraforgó gyomirtásának egyik meghatározó problémája a parlagfű, amely prof. dr. Kazinczi Gabriella (Kaposvári Egyetem) előadásában kiemelt figyelmet kapott. Európa három legfertőzöttebb régiója között szerepel a Kárpát-medence, így nem csoda, hogy hazánk számos tájegységében ez a gyom már két évtizede a fő ellenség. Napraforgóban különösen nagy a borítása, és a gabonatarlókat is szőnyegszerűen boríthatja.
A felszaporodása mögött több ok áll, beleértve a növény biológiai tulajdonságait és az emberi tényezőket is. Technológiai hiányosságok, például a szegélyek gyommentesítésének elhanyagolása vagy a nem megfelelően megválasztott gyomirtási eljárás a fertőzés erősödését vonja maga után. A klímaváltozás az elterjedési terület észak felé tolódását eredményezi. Mindezeket persze biológiai sajátosságai révén tudja kihasználni a gyomnövény, úgymint:
• 
gyors kezdeti fejlődés, szárazságtűrés,
• 
jó regenerálódási képesség a szártövi rügyekből,
• 
a folyamatos csírázás képessége,
• 
a környezeti tényezőkkel szemben mutatott igénytelenség,
• 
a mélyre forgatott magvak több évtizedes életképessége,
• 
az allelopátia, amellyel más növények növekedését képes gátolni.
A professzor asszony egy-két szóval biztatta is a gazdákat: következetesen végrehajtott, integrált növényvédelmi technológiával három–öt év alatt jelentősen visszaszorítható a faj jelenléte. Ennek azonban feltétele a magfogás rendszeres megakadályozása.
Fokozott hatás
A Clearfield® Plus technológia alapjait, tulajdonságait Pálfay Gábor mutatta be. Mint bevezetőjében kiemelte, a fejlesztéseknek köszönhetően a napraforgó és a gyomirtó szer oldaláról is előrelépés történt.
Az imidazolinon-ellenállóságot napraforgóban eredendően az ImiSun gén biztosította, amelyet vad napraforgóból vettek át. Később azonban nemes napraforgóban is megtalálták a rezisztenciát biztosító gént, amelyet CLHA Plus névre kereszteltek, és számos előnyt rejt „elődjéhez” képest:
• 
magasabb szintű imidazolinon-ellenállóságot biztosít,
• 
nem eredményez keresztrezisztenciát szulfonil-urea-herbicidekkel,
• 
ez a gén önállóan, egyéb tulajdonságoktól függetlenül biztosítja a rezisztenciát.
A gyomirtó szer oldaláról a Pulsar® Plus adja a technológia másik pillérét. A Clearfield® Plus-hibridek jobb ellenállóságának köszönhetően az új készítményt olyan adjuváns rendszerrel láthatták el, amely jelentősen javítja a megtapadást a levélen és a hatóanyag átjutását a viaszrétegen. Ennek eredményeként rövidebb idő alatt több hatóanyag jut be a gyomokba. Emiatt azonban a Pulsar® Plus csak a Clearfield® Plus-hibridekben használható, hiszen a gyorsan, nagy mennyiségben bejutó hatóanyag magasabb szintű ellenállóságot igényel a napraforgóban. A többségében jövő évtől forgalomba kerülő „pluszos” hibridek a nevükben is utalnak erre a tulajdonságra „CLP vagy CL+” rövidítéssel. A Clearfield® Plus minősítésű hibrideknek szigorú minősítési rendszeren kell átmenniük, ami garantálja a magas fokú imidazolinon-ellenállóságot.
Mit nyer a gazda?
A gazdálkodó a Clearfield® Plus gyomirtási rendszer használatával számos előnyhöz jut.
Kezdjük a biztonsággal! A lényegesen magasabb szintű herbicid-ellenállóság nagyobb hatékonyságú gyomirtó szer alkalmazását teszi lehetővé anélkül, hogy a napraforgóra káros hatása lenne. Ez nem jelenti azt, hogy átmeneti sárgulás nem fordulhat elő, de a napraforgó fejlődését nem hátráltatja.
Erősebb gyomirtó hatást kapunk. A Pulsar® Plus adjuváns rendszerének köszönhetően jelentősen hatékonyabb gyomirtó hatást eredményez viaszos és szőrös levelű gyomokon, mint a fehér libatop vagy a selyemmályva, amelyeknél a növénybe jutás jelentette az alapvető problémát a Pulsar® 40 SL számára. Szintén jobb eredményt érhetünk el keskeny levelű gyomokon, mint az ebszékfű vagy az oldalrügyekből újrahajtó gyomokon, mint a parlagfű. Jelentős mértékben javul a hatékonyság a tőlevélrózsás mezei aszaton is. És egy jó hír a szójatermesztőknek is… Mivel az imidazolinon-ellenállóságot hordozó CLHA Plus gén nem eredményez keresztrezisztenciát szulfonil-ureákkal, a Clearfield® Plus hibridek árvakelése a normál napraforgóhoz hasonlóan érzékeny a szójában használható tifenszulfuron-metil hatóanyagra.
A Clearfield® Plus alkalmazása
A Pulsar® Plus gyomirtó szer felhasználható dózisa 1,2–2,0 l/ha. A felső dózis használata esetén 50 g/ha imazamox hatóanyagot juttatunk ki. (Összehasonlításképpen: a Pulsar® 40 SL felső dózisa 48 gramm.) A legjobb gyomirtó hatás elérése érdekében a Pulsar® Plus-állománykezelés előtt 3,5 l/ha Wing®-P preemergens kijuttatása javasolt. A preemergens kezeléssel jelentősen mérsékelhető a gyomkelés, könnyebbé válik az állománykezelés optimális időzítése, ami a napraforgó gyomirtásában meghatározó. A Pulsar® Plus dózisa a területen jelen lévő gyomok szerint választható, de a problémás gyomok esetében a felső dózist alkalmazzuk!
És amire érdemes még egyszer felhívni a figyelmet: a Pulsar® Plus herbicidet csak Clearfield® Plus hibridekben használhatjuk, mivel ezek rendelkeznek a megnövekedett herbicidhatás elviseléséhez megfelelő ellenállósággal. A rendezvény résztvevői ezekkel az új genetikákkal is ismerkedhettek, hiszen a BASF nemesítő partnerei közül a Limagrain, a Saaten Union, az Euralis és a Maisadour Semences is bemutatta ígéretes Clearfield® Plus hibridjeit.




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...