Hirdetés
Jó évjárat – Tokaj végzett az élen az országos Syngenta-borversenyen

Jó évjárat – Tokaj végzett az élen az országos Syngenta-borversenyen

Növényvédelem - 2016.05.05

A Tokaj-hegyaljai borvidék borászatai vitték a prímet az idei országos Syngenta-borversenyen. Mint a siófoki díjátadón kiderült: a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, a többi öt borvidékről érkezett. A zsűri döntésének értékelésekor elhangzott: az idei versenyen jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen 
a rozé lett kiemelkedő. A vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és Szekszárd borászatai jeleskedtek.


Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: rendkívül örömteli, hogy az ország valamennyi borvidékéről ilyen jelentős számú, összesen 446 bort neveztek az idei országos borversenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú. Tavaly mintegy 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt, a termés mennyisége meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül. A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ez a borban is megmutatkozik, hangsúlyozta Czigány Tibor.
Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke 
elmondta: 273 fehér-, 63 rozé-, 106 vö-
rösbor és két-két pezsgő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé. „Nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze – értékelt dr. Janky Ferenc. – Kiemelném a 2015-ös borokat, amelyek már most mindenféleképpen jó évjáratúnak tekinthetőek. A legjobb tizenkét borból négy 2015-ös évjáratú. Tavaly bebizonyosodott, hogy hatékony növényvédelemmel meg lehet óvni a szőlőt, s az időjárás is nagyrészt kedvező volt, így jó évet könyvelhettünk el.”

joevjarat
Dr. Janky Ferenc összefoglalójában kiemelte: a tokaji borvidék visszaszerezte első helyét, a világszerte híres borkülönlegességek idén a legjobb tizenkét bor között öttel képviseltetik magukat. Vörösborok tekintetében kiemelkedően szerepeltek Eger, Villány és a Szekszárd borászatai. „A 2015-ös fehérborok közül néhány fajta – chardonnay, sauvignon – maradt el kissé a várakozásainktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. Ha azt mondjuk, hogy a fehérek összességében jók, akkor a 2015-ös rozék kiválóak lettek. Ez a verseny is bizonyította, hogy a magyar borászok egyre jobbak rozéban. A nemzetközi eredményeket ismerve az élvonalban vagyunk e tekintetben. Kiemelném ezeken kívül a korábbi évjáratok kitűnő vörösborait is, amelyek között igen-igen apró különbségek döntöttek egy-egy nedű javára.”
Az idei borversenyen 16 oklevelet, 72 bronzérmet, 233 ezüstérmet, 113 aranyérmet, 9 nagyaranyat és 3 Quadris-elismerést kaptak a borászok. A legjobbaknak járó Quadris-díjakat ebben az évben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es ötputtonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je, valamint Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.

 
Forrás: Fotó: Láng Péter

Címkék:
Kiemelt hírek