A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Luna termékcsalád a szőlőben – Bayer-szőlő szimpózium Egerben

Növényvédelem - 2016.04.13

Február 24-én az egri Villa Völgy hotelben látta vendégül a Bayer Hungária Kft. a szőlőtermesztő szakembereket. A rendezvény tematikája nagyrészt a szőlő betegségein alapult, de a kórtani helyzet, illetve az aktuális problémák sokrétűségét jellemzi, hogy a téma száz szálon kapcsolódott egyéb növényvédelmi, illetve termesztéstechnológiai kérdésekhez. A szőlő betegségei kapcsán a Bayer szakemberei az új Luna termékcsalád első éveinek tapasztalatait is összegezték.

Luna termékcsalád a szőlőben – Bayer-szőlő szimpózium Egerben


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


Szőlőtermesztés 
 és szőlőbetegségek

 

A rendezvény nyitóelőadásában dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus (Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság) a szőlőtermesztés kórtani vonatkozásait, fő kérdéseit és problémáit foglalta össze. A téma komplexitására rámutatva az előadó a szőlőtermesztés gazdasági és társadalmi környezetének jelentőségét emelte ki elsőként. Ez meghatározó a birtokszerkezet, a művelésmód, a szakember és munkaerő-ellátottság, a gépi háttér vagy akár a termesztési cél tekintetében is, amelyek közvetve vagy közvetlenül a növényvédelemben is éreztetik a hatásukat. A jogi szabályozás, a szűkülő szerválaszték, a szaporítóanyag egészségi állapotának kérdése, a napjainkban felbukkanó újabb károsítók pedig már vitathatatlanul a közvetlen hatások közé tartoznak…


egerb2dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus

 

Szigorúan a szakmai kérdéseknél ma--radva az előadó a fajtaválasztást, a művelési mód megválasztását, a telepítés megfelelő előkészítését, a talajtípus figyelembevételét mint legfontosabb tényezőket említette a későbbi kórtani alaphelyzet kialakulásában.

 

   Persze ugyanilyen fontos a harmonikus tápanyagellátás, a termőegyensúly fenntartása, a gyommentesítés módja, a megfelelő mikroklíma, a lomb szellőzöttségének biztosítása.

A termésbiztonságot vagy akár a tőkék életét veszélyeztető kórtani tényezőket Dula Bencéné két csoportra osztotta:
• 
A járványos betegségek között a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész mögé felsorakozott a fekete rothadás is. Ezek kórfolyamata jól követhető, specifikus tünetekkel jelentkeznek, és vannak fungicidek a kezelésükre.
• 
A krónikus betegségek, amelyeket vírusok, fitoplazmák és gombák is okozhatnak, látensen fertőznek, a fás részekben élnek, és atipikus tüneteket okoznak. Ellenük a védekezést a megelőzés jelenti. A mennyiségi és minőségi kár mellett a tőkék elhalását is okozhatják.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: