TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Corteva™  őszi bemutatók – Folyamatos fejlődés a fenntartható termelésért

Corteva™ őszi bemutatók – Folyamatos fejlődés a fenntartható termelésért

Növénytermesztés - 2021.11.11

A Corteva Agriscience™ Dombóváron, Szarvason és Debrecenben tartotta őszi bemutatóit, ahol a 95 éves Pioneer® kukorica- és napraforgóhibrid-kínálata, továbbá a növényvédelmi technológiák mellett a jövő növénytermesztésében egyre jelentősebbé váló biológiai megoldások is helyet kaptak. Az innovatív vállalat a növénynemesítés, illetve a növényvédőszer-fejlesztés és növényvédelmi technológiák területén is több újdonsággal várta az érdeklődő gazdákat.

Optimalizált technológiák, jobb hatékonyság

A Corteva őszi szántóföldi bemutatói a kukorica- és a napraforgó-nemesítés újdonságaira, a növényvédelmi kutatás-fejlesztés új eredményeire és a cég portfóliójában is egyre nagyobb szeletet hasító biológiai megoldásokra helyezték a hangsúlyt. Az ez irányú kutatások jelentőségére, eredményeire hívta fel a figyelmet Borsos László ügyvezető igazgató is megnyitó előadásában. Mindezek a termelés hatékonyságának javulását eredményezik, lehetővé téve a jobb és jobb eredmények elérését, fenntartható módon.
A fejlődés egyik pillérét a növénynemesítés adja, mely kapcsán Borsos László két évfordulóra is felhívta a figyelmet: idén 95 éves a Pioneer® nemesítővállalat és 25 éves a cég szarvasi vetőmagüzeme. A nagy hagyományokkal bíró Pioneer®, nevéhez méltó módon, mindig is úttörő szerepet vállalt a növénynemesítésben, aminek eredményeként széles és stabil portfólióval tud a gazdák elé állni. A kukoricanemesítés meghatározó szereplője a világban, és az egyre nagyobb terméspotenciállal rendelkező új hibridek mellett az időjárási anomáliák okozta kihívásokra is megoldásokat kínál. A hazánkban is súlyos veszteségeket okozó szárazság káros hatásainak mérséklését szolgálja az Optimum® AQUAmax® program, mely a rendelkezésre álló vizet a leghatékonyabban felhasználó Pioneer® kukoricákat biztosítja a termelőknek. Ma már a Pioneer® vetőmagkínálatának több mint 50 százalékát adják AQUAmax® minősítésű kukoricák, melyek közül minden éréscsoportban válogathatunk.

corteva4

Látni kell azonban, hogy a vízfelhasználás mellett a tápanyagok felhasználásának a hatékonysága is meghatározó szempont – hangsúlyozta Borsos László. Komoly terméseket jelentős nitrogén-utánpótlással lehet elérni, aminek az optimális hasznosulását és a veszteségek minimalizálását hivatott biztosítani az N-Lock™ nitrogénstabilizátor készítmény. 
A hazai piacon már évek óta bizonyító N-Lock™ jövőre új formulációban, nagyobb hatóanyag-koncentrációval Instinct® márkanéven kerül forgalomba. Az Instinct® kisebb dózissal, jobb kezelhetőséggel és kevesebb csomagolóanyag felhasználásával fogja szolgálni a nitrogén megőrzését a talajban.

A nitrogénmenedzsment meghatározó terület a Corteva munkájában. Ennek újabb bizonyítéka a Symborg mikrobiológiai termékeket fejlesztő vállalattal kötött megállapodás. Az ügyvezető elmondta: a két vállalat együttműködésének köszönhetően jövőre már bemutathatják, 2023-ban pedig várhatóan forgalomba hozhatják új, szimbionta baktériumokon alapuló készítményüket, mely a légköri nitrogén megkötésével szerves nitrogénhez juttatja a növényt.

A kukorica növényvédelmét illetően két területet emelt ki az előadó. Az egyik a gyom­irtás, melyben sztenderd megoldást jelent a Principal® termékcsalád, amely 2023-tól megújul és új formulációban lesz elérhető. A másik a talajlakó kártevők (drótférgek, kukoricabogár-lárva) elleni védelem, amiben a Teflix® talajfertőtlenítő granulátum bevezetését tervezi a cég.

A napraforgó-termesztők számára szintén egyedi kínálatot sorakoztat fel a Corteva vetőmag és növényvédő szer tekintetében is. Az Express Sun technológiának már a kezdetektől a Pioneer® hibridek adják az egyik pillérét, ma már azonban a Clearfield Plus gyomirtási rendszerben is versenyképes napraforgókat kínálnak. Eredményeiket a piac is visszaigazolja, hiszen a Pioneer® magyarországi történetének legnagyobb értékesítését érte el 2020-ban, amit aztán 2021-ben is sikerült megközelíteni.

A napraforgó növényvédelméből egy unikális készítményt, a Viballa™-t emelte ki előadásában Borsos László. A Viballa™ bármely gyomirtási rendszerhez tartozó napraforgóban megoldást jelenthet a parlagfű leküzdésére. A készítményt – egyelőre szükséghelyzeti engedéllyel – már 3 éve használják a hazai napraforgó-termesztők, 
a legproblémásabb területek kezelésére. A Viballa™ felhasználása idén már a napraforgó-terület több mint 10 százalékát lefedte. Mivel az allergén parlagfű okozta probléma nem korlátozódik csupán a szántóföldekre, az engedélyeztetés tovább folyik közterületekre, vonalas létesítményekre is.

cortevehirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Új kukorica- és napraforgóhibridek

Az idén 95 éves Pioneert® a töretlen fejlődés tartotta és tartja ma is a nemesítés élvonalában. Folyamatosan épülnek be a portfólióba a korunk kihívásaira választ adó, az elődöket túlszárnyaló hibridek. A kukoricanemesítés egyik nagy kihívása a szárazság káros hatásait jobban toleráló, ezért egyenletesebb, jobb teljesítményt nyújtó genetikák előállítása. E munka eredménye a Pioneer® Optimum® AQUAmax® minősítésű hibridjei, melyek ma már valamennyi éréscsoportban elérhetők. A portfólió legújabb tagjai, melyeket röviden itt is bemutatunk, mind Optimum® AQUAmax® kukoricák:

• 
Az igen korai éréscsoport új tagja a P8834 (FAO 290) hibrid. Kifejezetten gyors korai fejlődésű, stabil szárú, alacsony, csöveit viszonylag magasan nevelő kukorica. Rövid tenyészidejéből adódóan biztonsággal alkalmazható őszi kalászosok előveteményeként. Termőképessége és termésstabilitása éréscsoportjában kiemelkedő.

• 
A P9610 (FAO 340) a korai éréscsoport új hibridje, tenyészidejéből adódóan szintén alkalmas őszi kalászosok előveteményének. Termésmennyiségben, termésstabilitásban is előrelépést jelent éréscsoportjában, és a száraz körülményeket is jól viseli. Éréscsoportjához mérten nagy hektolitertömeg, kemény szemek és gyors vízleadás jellemzi.

• 
A FAO 400-as portfólió legfiatalabb tagja a P0217 (FAO490). Kimagasló termésekre képes, ugyanakkor aszályos évjáratokban is megállja a helyét.

A Pioneer napraforgóvetőmag-kínálatának gerincét már hosszú ideje az Express Sun technológiát megalapozó hibridek jelentik, melyek között találhatunk linolsavas és magas olajsavas napraforgókat is. A Pioneer legnagyobb területen vetett P64LE25 hibridjét már nem kell a napraforgó-termesztőknek bemutatni, ehelyett ejtsünk néhány szót a portfólió legújabb tagjairól:

• 
A linolsavas szegmensbe tartozó P64LE136 és P64LE137 egyaránt Protector® szádor és Protector® peronoszpóra minősítésűek, emellett egyéb betegségekkel szemben is igen ellenállók. A P64LE136 lecsüngő tányérállású, a P64LE25 hibridnél alacsonyabb, nagy termőképességű és hektolitersúlyú. A P64LE137 erős szárú, félig bókoló tányérú, a szárazságot jól viselő hibrid. Termőképessége a P64LE136-hoz hasonló.

• 
A P64HE144 a Pioneer® legalacsonyabb szárú HO napraforgója. Nagy termőképességű, jó kórtani tulajdonságokkal és Protector® peronoszpóra minősítéssel, továbbá a szádor E rasszával szembeni rezisztenciával.

A Pioneer® Clearfield Plus gyomirtási technológiához ajánlott újdonságai 
a P64LP170 és P64LP180 linolsavas napraforgók, melyek egyaránt Protector® pe­­ronoszpóra és Protector® szádor minősítésűek.

• 
A P64LP170 lecsüngő tányérú, erős szárú, nagy termőképességű, emellett betegségeknek nagyon jól ellenálló napraforgó.

• 
A P64LP180 korai érésű, kedvező növénymagasságú napraforgó. Erős szárú, kiváló kórtani tulajdonságú hibrid, kiemelkedő termőképességgel.

A vetőmag kezelésére a Pioneer® kukoricában és napraforgóban is bevezette a LumiGEN™ csávázási technológiát. 
A LumiGEN™ csávázás két komponensből áll: gombaölő és biológiai csávázószerből. A technológia így a széles spektrumú gombaölő szeres védelem mellett gyorsabb gyökérnövekedést, intenzívebb, egyenletesebb korai fejlődést és hatékonyabb tápanyagfelvételt biztosít a fiatal növények számára.

® A Corteva Agriscience és leányvállalatainak védjegyei.

corteva6

Őszi védelem repcében 
és kalászosokban

A Corteva őszi repcevédelmi technológiája a LumiGEN™ csávázással indul, aminek részét képezi a korai fejlődési stádiumban támadó kártevőkkel szemben védelmet biztosító Lumiposa®. A gyomirtáshoz egyedi megoldást jelentenek a széles hatásspektrumú, posztemegrens felhasználású Runway® és a Belkar® gyomirtó szerek, az őszi regulátoros és gombaölő szeres védelemhez pedig 
a nagy hatóanyag-tartalmú Metkon® 60 készítmény. A kalászosok csávázásának új eleme az Ympact® növekedésserkentő csávázószer. Serkenti a gyökér és a hajtások fejlődését, a bokrosodást. Fokozza a fotoszintetikus aktivitást, javítja a stresszhatásokkal szembeni ellenállóságot. 
A gabona őszi gyomirtásának egyik meghatározó termékévé vált a Bizon®. Egyszerű kezelhetősége, széles hatásspektruma révén kiváló megoldás a nagy széltippan, továbbá az ősszel kelő kétszikűek széles köre ellen.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, repce, kalászos, kukorica, bemutató, hibrid, Corteva Agriscience™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik a Robomow új, RKS-sorozata: még több öröm a ...

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát