A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Miért érdemes stabilizálni a növények 
táplálkozási rendszerét?

Növényvédelem - 2016.04.02

A növény nem más, mint egy biológiai naperőmű. Cukrot, energiát állít elő a napenergia felhasználásával.Növényfajtától függően a növény által termelt energia, a cukor 25-30%-a (becsült) kerül átadásra a talaj mikroorganizmusainak.

Miért érdemes stabilizálni a növények 
táplálkozási rendszerét?A mikroorganizmusok – baktériumok, 
gombák – az energiáért cserébe élettevékenységükkel segítik a növényt a fejlődésben. Ezt a folyamatot, amikor a növény cukorral, energiával látja el a rizoszférában (szoros gyökérkörnyezetben) levő mikroorganizmusokat, és az ott élő baktériumok és gombák cserébe építőelemeket – hatóanyagokat, hormonokat – adnak át a növénynek, táplálkozási rendszernek nevezzük.
Értsük meg: mikroorganizmusok nélkül nincs hatékony táplálkozás.
Példaként nézzünk egy szabad gyökerű facsemetét. Ültessük el márciusban, amikor már reménykedünk abban, hogy nem lesz fagy és a talaj is felengedett.
Mi van akkor, ha a facsemete ültetésekor a gyökérkörnyezetben elkezdenénk a növény helyett – a gyökeresedési idő alatt – felgyorsítani a mikroorganizmusok aktivitását? Mi lenne, ha a növény helyett mi növelnénk meg a baktériumok és gombák számát egy egyszerű trükkel? Mi lenne, ha a növény helyett mi kezdenénk el etetni, itatni a baktériumokat és talajgombákat a gyökérkörnyezetben?

Időt nyernénk!

Hogyan oldjuk meg, hogy szárazságkor ne essen szét a növény és a talaj mikroorganizmusai közötti táplálkozási rendszer? Mi lenne, ha nedves „lakóparkot” építenénk a baktériumoknak és gombáknak a gyökérkörnyezetben? Mi lenne, ha akár egy hónap szárazság elteltével is életben tudnánk tartani a mikroorganizmusokat közvetlenül a gyökérkörnyezetben?

Nem esne szét a táplálkozási rendszer

Tapasztalataink szerint egy tavasszal ültetett és a táplálkozási rendszerében stabilizált fa két év alatt fejlődik akkorára, mint más társai három év alatt.

A cikk teljes tartalma megtekinthető!
http://tinyurl.hu/Lc5j/
Szerző: Endrődi László Delap Kft.


Címkék: