Száraz körülmények között is hatékony tarlókezelés a GEOCELL - lel!

2021.07.19

Mára a növénytermesztők jelentős részénél evidenciának számít, hogy a tarlókezelések során a területen hagyott és leforgatott szár- és gyökérmaradványok célzott lebontása mikrobiológiai készítmények segítségével jelentős agrotechnikai és növénykórtani problémáktól óvja meg a termelést.

Száraz körülmények között is hatékony tarlókezelés a GEOCELL - lel!


A baktériumok által lebontott növényi maradványokból származó tápanyagok a vetésforgóban a következő kultúrának jelentős forrást biztosítanak nitrogénből, foszforból és káliumból, nem beszélve a bontás miatt könnyen felvehető mikro- és mezoelemekről. A lebontás egyik legfontosabb feladata azonban a talajból fertőző kórokozók visszaszorítása azáltal, hogy a szármaradványokon a baktériumok a sziderofor (vaselvonás) hatásuk miatt megszüntetik az életfeltételeiket. Nagyon fontos hozománya a bak­­­­tériumos tarlókezeléseknek a talajban a humusztartalom növelése.

atendsa min

Tisztán kivehető, hogy szinte teljes a szármaradványok bomlása (55 q/ha szemtermés mellett) a csapadékmentes, forró háromhetes periódus alatt.

A GeoCell nagy hatékonyságú baktériumkészítmény tökéletesen megfelel a fentebb említett feladatok elvégzéséhez. A GeoCell baktériumtörzseit cellulózban gazdag közegből izolálták, ezért nagyon nagy hatékonysággal bontják a cellulóz- és lignocellulóz-tartalmú maradványokat. Aktivitásukat hidegben, savasabb kémhatású talajokban, és ami nagyon fontos, száraz talajállapot esetén is megőrzik. A nagy hatékonysághoz az is hozzájárul, hogy a baktériumok ridegtartáson vannak, ami azt jelenti, hogy a tápközeg nem más, mint kristálycellulóz. A cukrokon és egyéb tápközegen nevelt baktériumkészítményekhez viszonyítva gyorsabban és sokkal könnyebben alkalmazkodva látnak a feladatukhoz. A GeoCell-ben található több baktériumtörzs miatt válik a termék többfunkcióssá. Található benne olyan baktériumtörzs, amely képes foszfort mobilizálni, más törzsek sziderofor hatással és antibiotikum-képzéssel járulnak hozzá az egészséges, kórokozóktól mentes talajhoz. Minden törzs cellulózt bont, és a kiválasztott gélszerű anyagnak, amelyet termelnek, a humuszképződés és a talaj morzsalékosságának kialakulásában van jelentős szerepe.

 

ATTEND SA Kft.
5700 Gyula, 
Szent József u. 1.
Tel.: 06 (70) 947-8510; 
06 (70) 540-8022
www.attendsa.hu

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE