A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Gabonakutató - a sikeres 
szójatermesztésért

Növénytermesztés - 2020.01.31

A Gabonakutató kiváló szójafajtákkal, területre és fajtára adaptált agrotechnikai ajánlással és prémiumkategóriás vetőmaggal áll a termelők rendelkezésére.

Gabonakutató - a sikeres 
szójatermesztésértSuedina – koraiság, kimagasló termés és fehérjetartalom

A Suedina kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik. Tenyészideje 120-125 nap, az ország északi területein is biztonsággal beérik. Ezerszemtömege nagyon magas, 220-240 gramm, valamint fehérjetartalma is átlagon felüli, 40-42%. Jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz. A 2019-es évben több helyen közel 4 tonna terméssel takarították be magas ezer-szemtömegének köszönhetően, valamint koraisága miatt a nyár végi aszály sokkal kevésbé károsította,, ezzel biztosítva a kiváló termésátlagot.


Bahia – intenzív technológia, terméscsúcsok

Intenzív technológiához ajánlott, középérésű szójafajta. Folyton növő, erős bokrosodási hajlammal. Alacsony tripszininhibitor-tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas. A növény barna szőrözöttségű, betegségekre nem fogékony. Kiváló alkalmazkodóképességét mind az aszályos, mind pedig az intenzív, csapadékos években is bizonyította.

A 2019-es üzemi kísérletekben több helyen 5 tonna felett termett. Tenyészideje miatt az ország teljes területén sikeresen termelhető.


Aires - koraiság, 
kimagasló termés

Kiváló terméspotenciállal rendelkező, alacsony tripszin-inhibitor tartalmú fajta. Termesztését nem csak azoknak ajánljuk, akik feltárás nélküli takarmányozásban gondolkodnak, hiszen kiváló állóképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkező szójáról beszélünk. Koraisága miatt jó előveteménye a kalászosoknak, még az ország északi területein is sikerrel termeszthető, garantáltan beérik. A javasolt tőszám 550 ezer növény hektáronként. A fehérjetartalma kiemelkedő, amit az aszályos 2017-es és az intenzív 2018-as évben is bizonyított.

Betegségekre egyáltalán nem fogékony, rövidebb tenyészideje ellenére termése 4 t/ha feletti.


Pannónia kincse - igazi kincs 
a termelőknek!

Méltán az egyik legkedveltebb fajta. Nem csak itthon, de Olaszországban, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában is igen népszerű a termelők körében. Sikerének igazi titka a kiváló alkalmazkodóképességében rejlik. Középérésű, ideális 
az ország klasszikus szójatermő területeire.

Nem szükséges a fajtát túlsűríteni, már 500 ezer tő/ha beállt állományon is kiválóan terem, hiszen jól bokrosodik. Az odafigyelést meghálálja, ideális körülmények között termése meghaladja az 5 tonnát hektáronként. Köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével. Kiválóan alkalmas biotermesztésre is, ebben segíti kiemelkedő betegség-ellenállósága. Beltartalmi értékei: magas fehérje- és olajtartalma miatt humán élelmezésben is fontos szerepet tölt be.

Spirit – az új bőtermő

A szegedi Gabonakutató legújabb nemesítésű szójafajtája Spirit névre hallgat, amely 2019-ben kapott állami elismerést. Középérésű fajta, folytonnövő, jól bokrosodik, széles sortávú vetés esetén is nagy termést biztosít. Magköldökének színe fehér. Magasabb termetéről ismerhetjük meg a fajtasorban, amely magasabb terméssel is párosul.

A GK szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer a vetőmag előállításban. Folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és igény esetén gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. 
A magok felületére oltóanyagot viszünk fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot.

A Gabonakutató szójafajtáival magas terméshozamokkal, nyereségesen folytatható a szója termesztése – megfelelő tápanyagellátással gyengébb talajon is. Fontos információ, hogy a fajtáink közül rendelkezünk olyanokkal, melyek kifejezetten alkalmasak lehetnek azok számára is, akik zöldítésbe akarják beszámítani a szója termesztését, ezért választanak kultivátorozható sortávolságot! A Bahia, a Pannónia kincse fajták mellett új fajtánk, a Spirit is ide tartozik.

 

Szerző: Péterfy Csaba

Címkék: szója, szójatermesztés, vetőmag, Gabonakutató