növényi tápanyagforrás

A növényi tápanyagforrás, amelyet szó szerint lehúzunk a vécén

Mint azzal korábbi cikksorozatunkban foglalkoztunk, a talaj termőképességének megőrzésére, javítására számtalan lehetőség létezik. A szakemberek mindegyike egyetért abban, hogy a lehető legjobb megoldás a szerves trágya lenne, a rendelkezésre álló mennyiség azonban közel sem elégséges, ezért újabb és újabb fejlesztésekkel próbálják 
azt pótolni vagy kiegészíteni.

Elgondolkoztató, hogy hazánkban évente mintegy 200 000 tonna szerves anyag marad kihasználatlanul, amely a jogszabályi feltételek és sokak ellenérzései miatt nem kerül ki a szántóföldekre. Padra Istvánnal, a Bácsvíz Zrt. Csatornaszolgáltatási Ágazata komposztálási üzemvezetőjével a szennyvíziszapról, illetve annak felhasználási lehetőségeiről beszélgettünk.

Értékes szerves anyag

 – Mi az a szennyvíziszap?

 – Hétköznapi értelemben a szennyvíziszap a kommunális szennyvíztisztító telepen képződő, a lakosságtól érkező szennyvíz megtisztítása során keletkező iszap. A szennyvíziszap nagy része 
a szennyvíztisztítást elvégző mikroorganizmusokból áll, összekapcsolódott baktériumpelyhek hozzák létre a biológiai fölösiszapot, amelyhez könnyen ülepedő szerves anyag társul.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

 

Szerző: Sz. B. / AgrárUnió

Tags: trágya, komposzt, tápanyagforrás, szennyvíziszap

  • 15
  • 29
  • 33
  • 35
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • amazone
  • benedeczki
  • cont-eco
  • dupont
  • gepkozvetito_logo
  • stihl_logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom