Hirdetés
Bővült a besztereci Phylazonit üzem

Bővült a besztereci Phylazonit üzem

Növénytermesztés - 2017.04.08

Az élettel teli talajt semmi sem pótolhatjaA Phylazonit név ma már egyet jelent a baktériumos talajoltással, a talajtermékenység fenntartásával.

A sikeres termékcsalád mögött modern gyártástechnológia áll, amely a kor kihívásainak és lehetőségeinek megfelelően működik, fejlődik, és eközben bővül is.
A fejlődés legújabb lépése a besztereci Phylazonit-baktériumüzem kapacitásbővítése, amelynek ünnepélyes átadására március 2-án került sor. Az Agrova Kft. vezetői, dolgozói ezt az örömteli pillanatot megosztották a cég partnereivel is, és összekötötték az üzem megtekintésével.

Több mint talajbaktérium

A házigazda képviseletében Vaj-da Péter ügyvezető köszöntötte az esemény vendégeit, előadásában felelevenítette a Phylazonit történetét, és betekintést engedett a legújabb fejlesztésekbe, a megvalósításra váró tervekbe. Felvázolta azt a gondolkodásmódot is, amelyet folyamatosan közvetítenek partnereik felé, és amely a talajok fenntartható használatának alapját jelenti. Hangsúlyozta: a talaj egy komplex élő rendszer, amelyben rengeteg faj él egymással és 
az élettelen környezettel kölcsönhatásban. Ennek a megőrzése a termékenység fenntartásának alapja, amihez a Phylazonit termékeivel hozzájárulhatunk.
Az Agrova Kft. a kezdetektől fogva többre törekszik, mint egy termék forgalmazása. Gondolkodásmódot közvetít a gazdálkodók felé, amelynek alapján a talaj állapotát megőrizve, javítva, fenntartható módon lehet eredményesen gazdálkodni. A vásárlók nemcsak baktériumokat vesznek a Phylazonitban, hanem talajszerkezet javulást, hatékonyabb tápanyagfelvételt, a növények egészségi állapotának fenntartását eredményező módszert is.

Lépésről lépésre

A Phylazonit és a Vajda család útja 1996-ban kapcsolódott össze. Egy évtizeden át a Phylaxia Pharma Rt. termékeként 


forgalmazták a talajoltó készítményt, majd 2006-ban megvásárolták a Phylazonit védjegyet és a Phylazonit gyártási, forgalmazási jogát is. Azóta ezt a kapcsolatot folyamatos fejlődés jellemzi: termékfejlesztések és beruházások. 
Az 1996-ban összesen háromfős családi vállalkozás mára 50 fős céggé nőtte ki magát, közben több beruházással bővítették és fejlesztették a termelést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kilépve egész Magyarországot lefedik a Phylazonit termékeivel, de ezen túl ma már jelentős forgalmat bonyolítanak Szlovákiában, Ukrajnában, erősödik romániai, szerbiai és hollandiai jelenlétük, és megindult az együttműködés

Törökországgal is.

A legfrissebb beruházás eredményeként Beszterecen két 60 m³-es tartállyal növelték a tárolókapacitást, hogy a megnövekedett forgalmat zökkenőmentesen ki tudják szolgálni. Emellett a korábbi 30 000 literes tartályok új kiszolgálóegységeket kaptak, továbbá korszerűsítették és bővítették a hűtőrendszert, hogy a nyári időszakban is kockázatmentesen tárolhassák a termékeket.

A további terveket illető-en Vajda Péter elmondta: a besztereci gyár egy 500 m² alapterületű tárolóval bővül, amely több funkciót is ellát majd. Itt fogják gyártani és tárolni új lombtrágyájukat, az Energia Plust, illetve ebben kap majd helyet 
a Phylazonit kijutató berendezés összeszerelő műhelye.

Folyamatos termékfejlesztés

A Phylazonit szabadalma 1978-ra vezethető vissza, a termékcsalád azóta komoly fejlődésen ment át. Ilyen jellegű termékeknél ez másképp nem is működhet – mondta Vajda Péter. 2006 óta ez a fejlődés új lendületet kapott: folyamatosan keresik és tesztelik a minél hatékonyabb baktériumtörzseket, amelyektől 
a legjobb eredmény várható a szántóföldeken.

Ez a Phylazonit már nem az, mint amelyik 10 vagy 15 éve került forgalomba: fejlettebb, hatékonyabb termék. Időközben a termékcsalád újabb tagjai is megjelentek: a Phylazonit Talajoltó,2016-ban debütált Phylazonit Talajregeneráló, az Energia lombtrágyacsalád és a Phylazonit Tarlóbontó egy technológiai sort alkot a tudatos gazdálkodásban. Ez a fejlődés hatalmas kutatómunkát igényel, amelyet egyetemekkel, kutatóintézetekkel együttműködésben végeznek.
A Phylazonit termékekben testet öltött innováció már két alkalommal (2013-ban és 2016-ban) is elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. 2016-ban pedig az Agrova Kft. Üzleti Etikai Díjat kapott, amellyel a dolgozókkal, partnereikkel szembeni viselkedést, társadalmi szerepvállalását, környezettel szembeni felelős magatartását ismerték el.

Címkék: talajbaktérium, Phylazonit, talajoltás, talajtermékenység
Kiemelt hírek