A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Bővült a besztereci Phylazonit üzem

Növénytermesztés - 2017.04.08

Az élettel teli talajt semmi sem pótolhatjaA Phylazonit név ma már egyet jelent a baktériumos talajoltással, a talajtermékenység fenntartásával.

Bővült a besztereci Phylazonit üzem


A sikeres termékcsalád mögött modern gyártástechnológia áll, amely a kor kihívásainak és lehetőségeinek megfelelően működik, fejlődik, és eközben bővül is.
A fejlődés legújabb lépése a besztereci Phylazonit-baktériumüzem kapacitásbővítése, amelynek ünnepélyes átadására március 2-án került sor. Az Agrova Kft. vezetői, dolgozói ezt az örömteli pillanatot megosztották a cég partnereivel is, és összekötötték az üzem megtekintésével.

Több mint talajbaktérium

A házigazda képviseletében Vaj-da Péter ügyvezető köszöntötte az esemény vendégeit, előadásában felelevenítette a Phylazonit történetét, és betekintést engedett a legújabb fejlesztésekbe, a megvalósításra váró tervekbe. Felvázolta azt a gondolkodásmódot is, amelyet folyamatosan közvetítenek partnereik felé, és amely a talajok fenntartható használatának alapját jelenti. Hangsúlyozta: a talaj egy komplex élő rendszer, amelyben rengeteg faj él egymással és 
az élettelen környezettel kölcsönhatásban. Ennek a megőrzése a termékenység fenntartásának alapja, amihez a Phylazonit termékeivel hozzájárulhatunk.
Az Agrova Kft. a kezdetektől fogva többre törekszik, mint egy termék forgalmazása. Gondolkodásmódot közvetít a gazdálkodók felé, amelynek alapján a talaj állapotát megőrizve, javítva, fenntartható módon lehet eredményesen gazdálkodni. A vásárlók nemcsak baktériumokat vesznek a Phylazonitban, hanem talajszerkezet javulást, hatékonyabb tápanyagfelvételt, a növények egészségi állapotának fenntartását eredményező módszert is.

Lépésről lépésre

A Phylazonit és a Vajda család útja 1996-ban kapcsolódott össze. Egy évtizeden át a Phylaxia Pharma Rt. termékeként 


forgalmazták a talajoltó készítményt, majd 2006-ban megvásárolták a Phylazonit védjegyet és a Phylazonit gyártási, forgalmazási jogát is. Azóta ezt a kapcsolatot folyamatos fejlődés jellemzi: termékfejlesztések és beruházások. 
Az 1996-ban összesen háromfős családi vállalkozás mára 50 fős céggé nőtte ki magát, közben több beruházással bővítették és fejlesztették a termelést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kilépve egész Magyarországot lefedik a Phylazonit termékeivel, de ezen túl ma már jelentős forgalmat bonyolítanak Szlovákiában, Ukrajnában, erősödik romániai, szerbiai és hollandiai jelenlétük, és megindult az együttműködés

Törökországgal is.

A legfrissebb beruházás eredményeként Beszterecen két 60 m³-es tartállyal növelték a tárolókapacitást, hogy a megnövekedett forgalmat zökkenőmentesen ki tudják szolgálni. Emellett a korábbi 30 000 literes tartályok új kiszolgálóegységeket kaptak, továbbá korszerűsítették és bővítették a hűtőrendszert, hogy a nyári időszakban is kockázatmentesen tárolhassák a termékeket.

A további terveket illető-en Vajda Péter elmondta: a besztereci gyár egy 500 m² alapterületű tárolóval bővül, amely több funkciót is ellát majd. Itt fogják gyártani és tárolni új lombtrágyájukat, az Energia Plust, illetve ebben kap majd helyet 
a Phylazonit kijutató berendezés összeszerelő műhelye.

Folyamatos termékfejlesztés

A Phylazonit szabadalma 1978-ra vezethető vissza, a termékcsalád azóta komoly fejlődésen ment át. Ilyen jellegű termékeknél ez másképp nem is működhet – mondta Vajda Péter. 2006 óta ez a fejlődés új lendületet kapott: folyamatosan keresik és tesztelik a minél hatékonyabb baktériumtörzseket, amelyektől 
a legjobb eredmény várható a szántóföldeken.

Ez a Phylazonit már nem az, mint amelyik 10 vagy 15 éve került forgalomba: fejlettebb, hatékonyabb termék. Időközben a termékcsalád újabb tagjai is megjelentek: a Phylazonit Talajoltó,2016-ban debütált Phylazonit Talajregeneráló, az Energia lombtrágyacsalád és a Phylazonit Tarlóbontó egy technológiai sort alkot a tudatos gazdálkodásban. Ez a fejlődés hatalmas kutatómunkát igényel, amelyet egyetemekkel, kutatóintézetekkel együttműködésben végeznek.
A Phylazonit termékekben testet öltött innováció már két alkalommal (2013-ban és 2016-ban) is elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. 2016-ban pedig az Agrova Kft. Üzleti Etikai Díjat kapott, amellyel a dolgozókkal, partnereikkel szembeni viselkedést, társadalmi szerepvállalását, környezettel szembeni felelős magatartását ismerték el.


Címkék: talajbaktérium, Phylazonit, talajoltás, talajtermékenység

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...