Hirdetés
Speciális nemesítési irányzatok a napraforgó-termesztésben

Speciális nemesítési irányzatok a napraforgó-termesztésben

Növénytermesztés - 2017.01.21

A napraforgó vetésterülete 2016-ban hazánkban elérte a 630 ezer hektárt. A napraforgó-termesztés vetésterületi felfutását elsősorban a napraforgóhibridek nemesítésében bekövetkező változások okozták. A legkorszerűbb tudományos eredményekre alapozva a napraforgó nemesítésében a legújabb irányzatot napjainkban a gyomirtási technológia fejlesztése, valamint a feldolgozóipar igényeinek való megfelelés alkotja, ami elsősorban az olajtartalom növelésére és a zsírsavösszetétel befolyásolására irányul.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Magas olajsavtartalmú hibridek

Egyre nagyobb arányban szerepelnek a termesztésben a magas olajsavtartalmú (HO) hibridek. Az emelt olajsavtartalmú minőségre az Egyesült Államokban külön kategória is született, a közepes olajsavtartalmú (mid-oleic vagy NuSun) csoport. Ezeknek a hibrideknek az olajsavtartalma 50–65% közötti. A legújabb minőségi kategóriát képviseli az Advanta nemesítőház által előállított Nutrisun (HSHO) hibridcsoport, amelyben az olaj zsírsavösszetétele eltér a normál és HO-hibridekétől egyaránt. Az olajban nagyobb arányban van sztearinsav is. A HSHO (High Stearic High Oleic) hibridcsoport olajában 69-70% olajsavtartalom mellett 18-20% sztearinsav is megtalálható. A „valódi” magas olajsavtartalmú minőséget (high oleic, HO) azok a hibridek jelentik, amelyek olajtartalma az F2 (áru) nemzedékben tányérizoláció nélkül legalább 80%, sőt, napjainkban az olajsav-összetétel a HO-hibridek többségénél megközelíti, eléri a 90%-ot. Ezeknek a hibrideknek sokkal jobbak a sütési tulajdonságaik, mint a linolsavas hibrideké, a hőstabilitásuk is kedvezőbb, hidegen sajtolt olajuk pedig megfelel salátadresszingek készítésére. Az ilyen típusú olajösszetétel biodízel előállítására is alkalmasabb.




Szerző: Szabó András

Címkék:
Kiemelt hírek