Speciális nemesítési irányzatok a napraforgó-termesztésben

A napraforgó vetésterülete 2016-ban hazánkban elérte a 630 ezer hektárt. A napraforgó-termesztés vetésterületi felfutását elsősorban a napraforgóhibridek nemesítésében bekövetkező változások okozták. A legkorszerűbb tudományos eredményekre alapozva a napraforgó nemesítésében a legújabb irányzatot napjainkban a gyomirtási technológia fejlesztése, valamint a feldolgozóipar igényeinek való megfelelés alkotja, ami elsősorban az olajtartalom növelésére és a zsírsavösszetétel befolyásolására irányul.

Magas olajsavtartalmú hibridek

Egyre nagyobb arányban szerepelnek a termesztésben a magas olajsavtartalmú (HO) hibridek. Az emelt olajsavtartalmú minőségre az Egyesült Államokban külön kategória is született, a közepes olajsavtartalmú (mid-oleic vagy NuSun) csoport. Ezeknek a hibrideknek az olajsavtartalma 50–65% közötti. A legújabb minőségi kategóriát képviseli az Advanta nemesítőház által előállított Nutrisun (HSHO) hibridcsoport, amelyben az olaj zsírsavösszetétele eltér a normál és HO-hibridekétől egyaránt. Az olajban nagyobb arányban van sztearinsav is. A HSHO (High Stearic High Oleic) hibridcsoport olajában 69-70% olajsavtartalom mellett 18-20% sztearinsav is megtalálható. A „valódi” magas olajsavtartalmú minőséget (high oleic, HO) azok a hibridek jelentik, amelyek olajtartalma az F2 (áru) nemzedékben tányérizoláció nélkül legalább 80%, sőt, napjainkban az olajsav-összetétel a HO-hibridek többségénél megközelíti, eléri a 90%-ot. Ezeknek a hibrideknek sokkal jobbak a sütési tulajdonságaik, mint a linolsavas hibrideké, a hőstabilitásuk is kedvezőbb, hidegen sajtolt olajuk pedig megfelel salátadresszingek készítésére. Az ilyen típusú olajösszetétel biodízel előállítására is alkalmasabb.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Szabó András

  • 1
  • 2
  • 3

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom