TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Megújul a BASF napraforgó gombaölőszer ajánlata. Pictor® Active

Megújul a BASF napraforgó gombaölőszer ajánlata. Pictor® Active

Növénytermesztés - 2024.07.02

A BASF Hungária Kft. 2024. évben megújítja népszerű napraforgó gombaölőszerét a Pictor® -t. A továbbfejlesztett szer neve s Pictor® Active. Az új termékben a picivel több boszkalid mellé egy új hatóanyag, a piraklostrobin került, mely erősebb „zöldítő” hatást ad. A két hatóanyagot elődjénél modernebb formuláció támogatja, mely a jobb esőállóságért felel. Változik a dózis és a lehetséges kijuttatás ideje is. Az engedélyokirat szerinti 0,7-1,0 l/ha Pictor® Active -ot már a virágzás után is lehet használni egészen a szemképződés közepéig (BBCH 75). A Pictor® Active -ot bevezetése előtt széleskörűen teszteltük, hogy pontosítsuk a helyes dózist és időzítést.

A kísérletek egy részében azt a sok termelő által alkalmazott módszert követtük, amikor egyszer kezelünk, a már fejlett, a fiatal levelektől jól elkülönült bimbóval rendelkező állományban. Köznyelven ezt az állapotot hívjuk csillagbimbónak, szakmaiiban pedig BBCH 53-55-ös állapotnak (1. kép). Habár a 2023. évi kísérleteinkben a Pictor® Active hozta a tőle elvárt kiemelkedő eredményt (1. ábra), mégsem javasoljuk ezt a védekezési típust! Sem Pictor® Active -al sem más gombaölőszerrel!

Megújul a BASF napraforgó gombaölőszer ajánlata. Pictor® Active

1. kép: A napraforgó BBCH 53-as fejlettségi állapota (csillagbimbó)

Fontos tény, hogy nincs olyan gombaölő hatóanyag, mely együtt tudna nőni a napraforgóval, azaz a lepermetezett idősebb levelekből bejutna az újakba, vagy a tányérba! A hatóanyagok elsősorban ott maradnak ahová fújjuk őket! A növekedésének közepén lepermetezett napraforgóban, az alsó levélszintekre nem jut a gombaölőszerből, mert azt a szétterült felsőbb levelek felfogják (1. kép). Napraforgó számos kórokozója az alsóbb leveleken, illetve az alsó levélnyél és szár találkozásánál alakítja ki első fertőzését. Hiába lesznek szép egészségesek a felső levelek, ha a szár elhal a fertőzéstől. Szintén nem tudjuk hatékonyan védeni a tányért sem ebben az időszakban. Az ilyenkor zárt és fölfelé álló napraforgó bimbónak csak a murvaleveleit tudjuk lefújni, melyek később a tányér peremén helyezkednek el (1. kép). Pont a tányér hátoldalára nem védett, ahol a kórokozók támadnak! Ennek a kezelés típusnak további hátránya, hogy gombaölő hatást még azokon a részeken is elveszítjük a virágzás közepére, amiket elért a permetlé, mivel egy gombaölőszertől maximum 4-5 hét tartamhatást vérhatunk.

Megújul a BASF napraforgó gombaölőszer ajánlata. Pictor® Active

A napraforgót a nagy szár és levéltömege, a hosszú 2-2,5 hónapos fertőzésekre fogékony életszakasza miatt kockázatmentesen két gombaölőszeres kezeléssel tudjuk megvédeni! Az elsőt 8-10 leveles állományban (amikor már a bimbó megjelenik a fiatal levelek között) célszerű elvégezni (2. kép).

Megújul a BASF napraforgó gombaölőszer ajánlata. Pictor® Active

2. kép: Az első gombaölő szeres védekezéshez javasolt fejlettség (BBCH 51)

Ezzel az időzítéssel az elsőként fertőződő alsóbb leveleket tökéletesen be tudjuk fedni, sőt még a szárra is jut a permetléből! A Pictor® Active védi ezt a zónát egészen a virágzásig. Ekkor a kezelést meg kell ismételni. Csapadékosabb időjárás esetén virágzás elején, szárazabban virágzás második felében. Sokan tartanak attól, hogy ezt a második kezelést „zöldítő” hatással rendelkező szerrel végezzék el. A 2023. évi csapadékos évjáratban is bizonyítottuk, nem kell attól tartani, hogy az így védett táblákat késve, vagy csak deszikálás után tudjuk betakarítani (2. ábra). Az első kezelés esetében elégséges az alacsonyabb 0,8 l/ha dózis alkalmazása. Jóval kisebb a levél és szárfelület, amit ilyenkor be kell fednünk. Virágzáskor mindenképpen 1,0 l/ha javasolt. Ekkorra jóval nagyobb az állomány, ez pedig igényli a több hatóanyagot. A növények is elérték már a végleges magasságukat, így nem „nővik le” a kezelést, ki tudjuk használni a magasabb dózisban lévő hosszabb tartamhatást.

Megújul a BASF napraforgó gombaölőszer ajánlata. Pictor® Active

Az alacsony terményárak minden növénytermesztőt nehéz próba elé állítanak. A költségeket úgy kell optimalizálni, hogy a termésmennyiség ne csökkenjen! Aki korábban is okszerű növényvédelmet folytatott, annak nem érdemes a költségcsökkentést a növényvédelmi kezelésekkel kezdeni. A növényvédelem ugyanis pont a kockázatok csökkentéséről, és a termésbiztonság növeléséről szól. A minőségi termékek használata a nagyobb hatékonyságon, és a hosszabb tartamhatáson keresztül elősegíti, hogy a területben és a növényállományban levő terméspotenciálnak és minőségi jellemzőknek a lehető legnagyobb hányada bevételként realizálódjon.

A Pictor® Active gombaölő hatása mellett rendelkezik pozitív élettani hatással is. A kezelés fokozza a levelek nitrogén anyagcseréjét! Ez a növényt több nitrogén felvételére sarkalja. A több nitrogén hatására a növény felépítő folyamatai felgyorsulnak. Az „aktivizálás” hatására a növények stressztűrő képessége javul és fertőzésmentes környezetben is növekszik a hozam. Így a kezelés költsége akkor is megtérül, ha a gombák terméscsökkentő hatása nem túl nagy. Fontos kiemelni, hogy ennek az élettani hatásnak a motorja a nitrogén! Ha ez a növény számára nem elérhető, a hatás elmarad.

A Pictor® Active megfelel a magas mércének, melyet elődje állított fel. Kicsit magasabb hektáronkénti hatóanyag tartalommal, erősebb élettani hatással, jobb esőállósággal továbbra is biztos pillére a napraforgó termesztésnek. Rovarölőszerekkel és levéltrágyákkal jól kombinálható. A levéltrágyás kombináció kifejezetten ajánlott is a napraforgó intenzív szármegnyúlása elején. Ekkor indul fejlődésnek a virágzat, mely bórt és cinket igényel. Ekkor jön létre az óriási levél és szártömeg, melyhez nitrogén kell. A Pictor® Active élettani hatása és a levéltrágyák ezeket együttesen magasabb szinten biztosítják. A Pictor® Active -al átlagos fertőzési viszonyok között az „egykezeléses” technológia is sikeres lehet, de a maximális biztonságot a két kezelés adja! Napraforgóban nagy terméskiesést a szárat, tányért fertőző betegségek okoznak. Ezen növényi részekbe nem igazán jutnak be a hatóanyagok így megbetegedett növényt gyógyítani nem lehet! A sikeres védekezés alapja a gomba megjelenése előtt kialakított védőpajzs! Kissé leegyszerűsítve: a kezelést nem az indokolja, hogy esik, hanem az, hogy esni fog!

Hangyel Attila 
feljesztőmérnök

Címkék: napraforgó, gombaölő szer, BASF Hungária Kft., pictor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ÁTADTÁK A 43. ORSZÁGOS BORVERSENY DÍJAIT

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ...