TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről

Hírek, információk a szántóföldről

Növénytermesztés - 2023.07.18

Ebben az időszakban növényvédelmi munkákból kevés adódik a szántóföldeken. A kukorica lepkekártevői (kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke) elleni védekezés azonban időszerű, azok már jelen vannak a kukoricaállományokban.

Mivel kártételük mennyiségi és minőségi károkozással egyaránt jár, nem hagyható el az ellenük való védekezés az értékes vetőmagelőállításban, de a csemegekukorica-termesztés során sem. Az ilyen beavatkozásoknál a jelenlegi időjárási körülmények között érdemes olyan készítmények kijuttatását is megfontolni, amelyek támogatják a terméskötődés folyamatát. A magas hőmérséklet és UV-sugárzás, együttesen az alacsony légköri páratartalommal jelentős mértékben ronthatja a terméskötődés mértékét, ami komoly terméskieséshez és minőségromláshoz vezethet.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik cukorrépát termesztenek, érdemes különös figyelemmel kísérniük állományukat, a mesterségesen fertőzött területeken ugyanis az ország minden részében megjelent a cerkospórás levélfoltosság megbetegedés. Ami egyben azt jelenti, hogy rövidesen minden területen megtörténhet a fertőzés és megmutatkozhatnak a kórokozó jellegzetes tünetei.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.07.12.

Hírek, információk a szántóföldről

Az évnek ebben az időszakában már tömegesen jelennek meg a kukoricabogarak kifejlett egyedei a kukoricatáblákon. Kártételük kiterjedhet a növények lombozatára, de a kártevő kifejezetten szívesen fogyasztja a bibeszálakat is. Azokat visszarágva súlyosabb esetben terméskötődési problémák következhetnek be. A bűvös szám az 1,5 cm, amennyiben ennél rövidebbre rágják a bibeszál hosszát, a terméskötődés nagy valószínűséggel fog kárt szenvedni.

NapiKép 2022.07.14.

Hírek, információk a szántóföldről

A kukoricamoly lárvája a növény szárában, rejtett módon fejlődik. Első nemzedékének jellegzetes kártétele a címer alatti szárrészben való károsítás, amelynek következtében a címer letörhet. Ilyen esetekben vagy magát a kártevőt, vagy a kártételt meg fogjuk találni a károsított részen.

NapiKép 2022.07.15.

Hírek, információk a szántóföldről

A gyapottok-bagolylepkét a kukorica kártevőjeként tartjuk számon, de több más szántóföldi növényünket is károsíthatja. Ilyen a napraforgó is, amelynek virágzatában, vagy a későbbiekben a fejlődő kaszatok között is megtalálhatjuk a kártevő lárváját és annak kisebb nagyobb rágásnyomát. A károkozás nem feltétlenül az elfogyasztott kaszatok mennyiségéből fakad, hanem abból, hogy a tányéron ejtett sérüléseken keresztül az kórokozókkal -szürke- és fehérpenész- fertőződhet, ami a teljes elvesztéséhez is vezethet.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.07.11.

Hírek, információk a szántóföldről

Az elmúlt héten az ország déli-délkeleti részén azzal szembesülhettünk, hogy sok helyen „elfogyott a víz a talajból”, a szántóföldi növényeken a vízhiány tünetei kezdtek megjelenni. Ez az idei évben nagyon hektikusan jelentkezik, a záporokkal, zivatarokkal érkező csapadék tipikusan foltszerűen hullik le, ami a növényeken is megmutatkozik. A folyamat jól követhető a meteorológiai aszályindex figyelemmel kísérésével, amely egyes helyeken napok alatt jutott el az „enyhe aszály” értékétől az „erős aszály” értékéig.

NapiKép 2023.07.14.

Hírek, információk a szántóföldről

Megjelentek a gyapottok-bagolylepke első lárvái a kukoricacsöveken. Azokat egyelőre inkább a bibeszálak között találjuk meg, de rövidesen kártételük a csővéget is eléri. A jelenlegi meleg és száraz napok kifejezetten kedvezőek a kártevő számára.

NapiKép 2023.07.15.

Hírek, információk a szántóföldről

A napraforgó jelentős károkozásra képes gombabetegsége a fehérpenészes szár- és tányérrothadás. Primer, a talajban elfekvő szkleróciumokból kiinduló fertőzésének tünetei jellemzően a bimbós állapottól kezdve jelennek meg a növényeken. Erre utalnak az eleinte hervadó, majd száradó növények, amelyek szárán a talajszinten barnás elszíneződés alakul ki. A szárat felvágva ezekben megtalálhatjuk a kisebb nagyobb méretű, fekete szkleróciumokat, a kórokozó kitartóképleteit is.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről

Az elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzése a fokozódó csapadékhiánnyal, valamint annak napraforgón mutatkozó tüneteivel foglalkozott. A bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről

Heti cikk rovatunkban ezúttal egy, az AgrárUnió Magazin júniusi-júliusi lapszámában megjelenő írást ajánlunk figyelmükbe, amely a tarlóápolással és tarlókezeléssel foglalkozott. Az írás IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: kukorica, napraforgó, gabonatarló, tarlóápolás, gyapottok-bagolylepke, vízhiány, aszály, amerikai kukoricabogár, bibekártétel, fehérpenészes szár- és tányérrothadás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mire figyeljenek szójatermesztéskor?

A hazai állattenyésztés fehérjeszükségletét főként az importált, GMO szójából készült extrahált szójadara ...