TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A kombájn által elhullajtott szemmennyiség már pontosan megmérhető

A kombájn által elhullajtott szemmennyiség már pontosan megmérhető

Növénytermesztés - 2023.05.17

Megmérhető az aratáskor elvesztett gabonamennyiség? Egy egyszerű, de jól működő eszközzel most már ez sem lehetetlen.

A betakarításkor mindig gondot jelent annak megállapítása, hogy mennyi gabonaszem megy veszendőbe, és kerül vissza a talajra. A kombájnból kiáramló szalma, törek, pelyva és különféle szennyeződések megnehezíti a felmérést, de egy okos, mégis rendkívül egyszerű eszköz most nagy segítséget nyújthat ebben.

A kanadai ScherGain cég kombájnveszteség-analizáló tálcájáról van szó, amelyet erős mágnesekkel lehet felfogatni a betakarítógép hátuljára, és amikor már elég anyag gyűlt össze benne, akkor egy távirányító segítségével lecsatlakoztatjuk a kombájnról, és máris megvizsgálhatjuk a végeredményt.

A mintát meg kell tisztítani ahhoz, hogy láthassuk, a szennyeződések közé mennyi értékes magszem keveredett. Egy kifejezetten ehhez az eszközhöz készített táblázat segítségével a megmért mennyiségből még arra is pontosan lehet következtetni, hogy mennyi a hektáronként elvesztett mennyiség a kombájnunk miatt.

Meglepő, de alighanem százezer forintos nagyságrendű lesz az így elkönyvelhető profitkiesés. Ennyiért alighanem már érdemes finomítani a betakarítógép beállításain, de valószínűleg kevesen vannak tisztában azzal, hogy ilyen mértékű károkat szenvednek minden aratáskor.

Az eszköz a gyártó ígérete szerint minden márkájú kombájnnal kompatibilis. A javaslat szerint 15–45 méteren át kell hagyni, hogy a tálca összegyűjtse a kombájnból kiáramló anyagot, és annak alapján már pontos eredményekhez lehet jutni. A ScherGain 1800 dollárért (bő 600 ezer forintért) kínálja a terméket, ami elsőre borsosnak tűnhet, ugyanakkor gyorsan visszahozhatja az árát.Címkék: kombájn, betakarítás, aratás, gabona, szemveszteség, mérés, eszköz, tálca
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, ...