TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Magyar vállalkozópáros startupja Debrecenben

Magyar vállalkozópáros startupja Debrecenben

Kertészet - 2023.04.26

Apa és lánya, Rácz Sándor és Rácz Gréta 2011-ben hozták létre a Green Drops Farmot, amikor elsőként akvakultúrás kertészkedéssel kezdtek el foglalkozni.

Hirdetés

Kerti tavukban próbálták ki az akvapóniás kertészkedést, miután megtapasztalták a szabadföldi növénytermesztés nehézségeit. A talaj nem volt ideális és a hétköznapokban nem jutott elég idejük a növények gondozására. Mégis szerettek volna saját termesztésű növényeket enni.

A hagyományos kertészkedés helyett így belevágtak az akvapóniába, szerettek volna megalkotni egy olyan modern növénytermesztési berendezést, amely a felgyorsult, urbanizált világban is lehetőséget nyújt a kertészkedésre, továbbá megoldást jelenthet a mezőgazdaság aktuális kihívásaira.

Magyar vállalkozópáros startupja Debrecenben

A klímaváltozás, a talajpusztulás számos nehézség elé állítja a gazdákat, másrészt a kevésbé fejlett, elmaradott területeken az emberek ivóvíz és élelemhiányban szenvednek. Az évek során több befektető is támogatja projektjüket.

A fejlesztéseknek és tapasztalatoknak köszönhetően egy olyan berendezést terveztek, ami ötvözi a hidropónia és az akvapónia kedvező tulajdonságait, így akár 30%-kal hatékonyabb növénytermesztés folytatható.

Magyar vállalkozópáros startupja Debrecenben

A zárt rendszerben történő termelés előnye, hogy kontrollálni lehet olyan termelési körülményeket, mint a hőmérséklet, páratartalom, illetve speciális növénytermesztő LED-ekkel helyettesítő a napfény, ezáltal egész évben kiszámítható termelést lehet folytatni az időjárási viszonyoktól függetlenül.

A rendszerben főképp salátafélék, különböző fűszernövények, mint például bazsalikom, menta termeszthetőek. A termelési folyamat több fázisa is teljesen automatizálható, ami jelentősen növeli a produktivitást és a terméshozamot.

Terveik között szerepel olyan technológia kifejlesztése, ami konténerfarmokban emberi beavatkozás nélkül is hatékonyan működik, így akár 24 órán keresztül megszakítás nélkül folyhat a termelés és a csomagolás. A folyamat ellenőrzésére és korrigálására távolról, online platformon is lehetőség nyílik majd.

Magyar vállalkozópáros startupja Debrecenben


Szerző: AgrárUnió

Címkék: magyar, startup, debrecen, akvakultúra, kertészet, akvapónia, hidropónia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ICARO X4, a vegyszermentes, robotizált szőlőgondozás, UV-C ...

A közismert Maschio Gaspardo olasz gyártó ICARO X4 hibrid üzemű robotja nemcsak önállóan navigál a ...