TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Közelgő határidőre emlékeztet a Nébih, a szőlészeknek érdemes figyelniük rá

Közelgő határidőre emlékeztet a Nébih, a szőlészeknek érdemes figyelniük rá

Kertészet - 2023.04.20

A szőlő szaporítóanyag előállítással és forgalmazással foglalkozók figyelmét egy közelgő határidőre hívja fel a Nébih közleménye. Eszerint tevékenységüket május 20-ig kell bejelenteniük a Nébih honlapján fellelhető, szemlebejelentő lapon.

Hirdetés

Az alábbiakban a Nébih tájékoztatásának megfelelően összefoglalunk ezzel kapcsolatosan néhány lényeges információt:

A „Szemlebejelentő – a 202... évi szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenységről” című éves bejelentőlap az alábbi tevékenységek szemle bejelentésére szolgál:

1.)    szőlőiskolai szaporítás

2.)    szőlő szaporítóanyag nagykereskedelem

3.)    minősített törzsültetvény fenntartás

4.)    szaporításra ideiglenesen engedélyezett növényállományról (ún. standard ültetvényről) történő szaporítás

Az első három esetben csak engedéllyel végezhető a tevékenység, ebből kifolyólag az érintetteket rendszeresen ellenőrzik. A standard ültetvényekről csak abban az esetben lehet szaporítóanyagot szedni, ha az adott évben bejelentik szemlézésre a Nébih részére, majd a növénytermesztési hatáskörben eljáró területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői leellenőrizték az ültetvényt.

Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál: itt lehet bejelenteni, ha valaki szünetelteti vagy megszüntette a tevékenységét, és adott esetben a szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély visszavonását kéri.Az elmúlt 3 évben szemlére bejelentett és a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői által szemlézett standard ültetvényekről az 5080. sz. nyomtatványt a Nébih Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztálya személyre szabottan küldi meg az ügyfelek részére.

Akik csak szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi tevékenységet végeznek, valamint akik kizárólag törzsültetvénnyel rendelkeznek, azoknak önállóan kell letölteniük az éves szemlebejelentő lapot a Nébih honlapjáról. Miután ez megtörtént   ki kell tölteni, aláírni és május 20-ai határidőig visszaküldeni. Ezen kívül az újonnan (ezévtől) szaporításra tervezett standard ültetvények szemlebejelentő lapját, az 5078. sz. nyomtatványt is önállóan szükséges lementeni a Nébih honlapjáról.

További részletekért KATT IDE!

(Forrás: Nébih – Fotó: Jill Wellington/Pixabay)Címkék: nébih, határidő, magyarország, május 20, szőlő, szaporítóanyag, bejelentés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

PÖTTINGER TEGOSEM – egy tartály, többféle géphez

A PÖTTINGER TEGOSEM tartálya, gépeik széles választékával kompatibilis. A TEGOSEM segítségével a talajművelés, a ...