TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
A szerszám forog, a természet pihen

A szerszám forog, a természet pihen

Kertészet - 2022.11.05

Bőven akad még feledatunk a kertben, hiszen fel kell készítenie a tavaszi ébredésre.

Ugyan fájhat egy kicsit a szívünk az elmúlt szezon napsütéses, meleg Időszakára gondolva, de a kertészek előtt ekkor is fontos munkák tornyosulnak. A hűs őszi időben kellemetlenebb már ezeket a feladatokat ellátni, de fel kell készíteni a kertet és a növényeket a hosszú téli hónapokra, hogy tavasszal újult erővel indíthassák a termékeny évüket.

Örök kérdés, hogy mit kezdjünk a rengeteg levéllel, amitől megváltak a fák. A lomb hasznosítható szerves anyagot ad nekünk, ezért kár lenne elpazarolni. Ha módunkban áll komposztálni, akkor a legjobb megoldás oda teríteni, viszont ha nincs rá lehetőségünk, akkor forgassunk be a talajba, hogy ott télen a növények számára értékes tápanyagforrássá alakuljon át. Ehhez a művelethez érdemes nitrogéntartalmú műtrágyát is adni, hogy elkerüljük a pentozánhatást. Ezenkívül kiváló takaró lehet a fagyérzékeny növényeknek, amelyekre felhalmozva otthont adunk a kertünk kisállatainak is.

Eljött az őszi faültetés ideje

A gyümölcsfák ültetése előtt van néhány fontos szabály, amelyek betartásával sikerünk lehet. Első feladatunk a fa helyének kiválasztása. Mindig vegyük figyelembe, hogy milyen térigénye van az adott fajnak. Ne ültessük túl közel a már meglévő fákhoz, és gondoljunk a szomszédjainkra is, az átlógó faágak örök vitatémát gerjeszthetnek. Ha a kiválasztott helyen már korábban is állt egy ugyanolyan fajú fa, és attól betegség miatt kellett megválnunk, akkor válasszunk más növényt oda. A gyümölcsfaültetésre a legmegfelelőbb időpont októbertől az első fagyok megjelenéséig tartó időszak. A kiválasztott csemetének ássunk akkora gödröt, amelyben kényelmesen elfér. Szerves trágyával segítsük a kis fa növekedését, viszont azzal a gyökér ne érintkezzen, mert kiégetheti a fiatal növényt, ezért a gyökér és a trágya közé halmozzunk földet. A gödröt jól megtaposva borítsuk földdel, majd iszapoljuk be alaposan. A fagyvédelem és a kiszáradás elkerülése érdekében kupacoljunk földet az ültetés helyére. A megfelelő gyökeresedés és telelés után pedig a következő évben már egy újabb növény gyarapítja a kertünket.

A gyümölcsfaültetésre a legmegfelelőbb időpont októbertől az első fagyok megjelenéséig tartó időszak.

Őszi trágyázás a tavaszkezdésért

Az ősz a szerves trágya és az érett komposzt beforgatásának ideje. Ezekkel az anyagokkal a kert talaját gyarapítjuk szerves anyaggal, feltöltjük a növényeknek szükséges tápanyagokkal és így érjük el a megfelelő talajállapotot, amit bő terméssel és erélyes növekedéssel fognak meghálálni a növényeink.  

Ősszel juttassunk ki a két fontos tápelemet, a foszfort és a káliumot. Ezek feltáródása lassan következik be, viszont a tavaszi induláshoz elengedhetetlenek. Ekkor a nitrogénnel csínyán kell bánni, mert a téli csapadékkal kimosódhat a talaj mélyebb rétegeibe, és azt a növény végül nem tudja felhasználni.

Áss, csak áss, vagy ne?

A szerszám forog, a természet pihenAz ősz egyik legkimerítőbb feladata a kert (derekat nem kímélő) felásása, avagy az alapművelés elvégzése. Mindezt azért tesszük, hogy a területen maradt növényi maradványokat, a szerves trágyákat és a gyomokat leforgassuk a talaj mélyebb rétegeibe, hogy ott humusszá alakuljanak, mindeközben meglazítjuk a művelt réteget a téli csapadék könnyebb elvezetése érdekében. A tél folyamán a felásott talajrétegek szétfagynak, és mire eljön a tavasz, gereblyézés után már porhanyós, vethető talaj áll készen a számunkra. Lehet tavasszal is ásni, de az rendkívüli vízveszteséggel jár, viszont homoktalajon ekkor ajánlott elvégezni. Az ásás gyakorlata már régóta a kertészek alapvető munkaművelete.

De mi történik akkor, ha felhagyunk az ásással? A forgatás rombolhatja a talajok szerkezetét, ezzel együtt pedig a lebontásban részt vevő talajéletet is. A talajműveléssel értékes vizet veszíthetünk a tél folyamán, kiszárítjuk a talajunkat. Csak gondoljunk bele, a természetben nincs talajforgatás. A lehullott levelek és az egyéves növények elszáradt föld feletti részei sűrű avart alkotva ott maradnak a felszínen, majd a tél során bekerülnek a talaj körforgásába. Miért ne járnánk el mi is így a kertben, ami számos előnnyel jár. Lássuk mik is ezek!

  • Nem romboljuk a talajunk szerkezetét. Jobb lesz a talaj levegő-, víz-, és tápanyaggazdálkodása.
  • A forgatás nélküli talaj lazább, morzsalékosabb, élettel teli.
  • A talajban élő mikro- és makroorganizmusok feldúsulása miatt sokkal eredményesebb lesz a lebontás. Több gilisztánk lesz, ami az egészséges talaj indikátora.
  • Több vizet tudunk megtartani a talajban.
  • Minél több hasznos szervezet él a talajban, annál kevesebb tér jut a kórokozóknak, kártevőknek. Egészségesebb növényt tudunk termelni.
  • Az ásás elhagyásával időt és energiát spórolunk meg.

Összefoglalva tehát az ásás elhagyásával növeljük a talaj biológiai sokféleségét, a szervesanyag-tartalmát, a vízvisszatartó képességét, a termesztett növényeink sokkal ellenállóbbak lesznek a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Az ásás elhagyásával növeljük a talaj biológiai sokféleségét, a szervesanyag-tartalmát, a vízvisszatartó képességét.

Az év utolsó virága, a krizantém

A szerszám forog, a természet pihen

Mindenszentek ünnepén és halottak napján hagyomány, hogy felkeressük az eltávozott szeretteink sírját és krizantémmal díszítjük. Nemcsak azért választjuk ezt a növényt erre a célra, mert éppen a megfelelő időpontban virágzik, de azért is, mert vázába helyezve több hétig is megőrzi a pompáját.

Ebben az időszakban mindenfelé krizantémárusokkal lehet találkozni. Rengeteg szín- és virágzatformában elérhető, nem győzünk belőlük válogatni. Magyarországon több ezer kertész és család foglalkozik a termesztésével, ami cseppet sem könnyű feladat. Több vírus és betegség megtámadhatja, a legveszedelmesebb gombabetegsége pedig a fehérrozsda, amely ellen a védekezés csak nagy körültekintés mellett megoldható. Emellett imádják a krizantémot az atkák, tripszek, de a levéltetvek is. Megvédeni ezt a növényt a károsítókkal szemben nem egyszerű feladat, ezért értékeljük a termesztők gondos és kitartó munkáját, de akár mi is felnevelhetjük a krizantémot. Ha kisebb állományt állítunk elő, akkor kisebb az esély a megfertőződésre. Jó szerkezetű, szerves trágyával, komposzttal ellátott talajban, félárnyékos helyen, megfelelő öntözés mellett, gyommentesen tartva a krizantém jól fogja érezni magát, így az otthonunkban megtermelt virágokat vihetjük ki a temetőbe a szeretteinknek.

Érdekesség, hogy a krizantém virágja kiváló alapanyag megfázásos tünetek enyhítésére, emésztési problémákra, gyulladásos tünetek kezelésére, de salátába téve ételízesítőként is megállja a helyét.
Szerző: Tóth Fanni Enikő

Címkék: kert, kiskert, krizantém, trágyázás, ásás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban

A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a 24 agrár- és élelmiszeripari ...