TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Kiskerti kalandozások

Kiskerti kalandozások

Kertészet - 2021.12.11

Bemutatjuk kolleganőnket, KisKert KárKép oldalunk íróját, Tóth Fanni Enikőt, aki modern szellemben és közvetlen hangvétellel, mindenki számára érhetően közelíti meg a kiskerti növényvédelmet.

A legtöbb kertes házban találunk gyümölcsfákat, díszfákat, esetleg egy kis veteményest. A Kiskert Kárkép a kertészeknek és kertészkedni vágyóknak szól, és 2021 februárjában közösen indítottuk el.

 – Mi motivál a közös munkában?

 – Tudást és érdekes tapasztalatokat szeretnék megosztani olvasóimmal, szerencsére bőven van miből merítenem. A családunkban mindig is nagyon fontos volt a természet tisztelete, amit a szüleim tanítottak nekem, és amiért sosem lehetek elég hálás nekik. Ezért, mint régen, most is szívesen vagyok kint a kertben és figyelem az ott lezajló folyamatokat, amelyeket az iskolában és a szakmai életemben elsajátított tudás birtokában sokkal komplexebben látok. A szakmai pályám során dolgoztam nagyüzemi termelésben is, viszont most növényvédőszer-kereskedelemmel foglalkozom. Az egyetemen, majd a munkában eltöltött időben átformálódott a mezőgazdaságról alkotott képem. Az itt megszerzett tudást pedig könnyen át lehet ültetni a zárt kertek szintjére is, ahol kisebb területen termelünk ugyan, de sokkal fajgazdagabb rendszerben. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is a nagyüzemi termeléshez képest. Megvédeni növényeinket a gyomoktól, a betegségektől és a kártevőktől, vagyis a növényvédelmet talán komplexebb módon kell tekinteni az olyan házikertekben, amelyekben előállítjuk a gyümölcseinket, zöldségeinket, vagy amelyeket dísznövényekkel tarkítunk. A kertben egy kis ökológiai körforgást hozunk létre, amellyel otthont teremtünk rengeteg hasznos rovarnak, madárnak, így a biológiai sokféleséghez is hozzájárulunk, amelyet szintén meg kell védenünk.

 – Miért jött létre és hol találják az olvasók a Kiskert Kárképet?

 – A Kiskert Kárkép, amelyen hasznos tanácsokkal, tudással, gondolatmorzsákkal kívánom ellátni az olvasókat, a Facebookon és az Instagramon szeretné elérni a kiskerti termelőket. Mindezt a tudást a kertünkben készült fényképekkel próbálom szemléltetni, de jártamban-keltemben is gyűjtök anyagokat, hogy a kertészek könnyebben tudják azonosítani a megjelenő betegségeket, kártevőket és gyomokat.

– Beszéltél a helyes növényvédelemről és szerhasználatról, ami a „bio” kertészek esetében is egy sarkalatos pont.

 – Manapság egyre fontosabbá vált az egészséges életmód és étkezés. A kertben nemcsak a megtermelt gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre, de a mozgás kertészkedés közben és a friss levegőn való tevékenykedés is hozzájárul ehhez. Ezenkívül 
a „bio” zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is egyre gyakrabban napirendre kerül, ezek termesztéséhez és megvédésükhöz is minden esetben segítséget fogok nyújtani az olvasók számára.

 – Böngészve a cikkek között színes, mindenki számára érthető és érdekes posztokat találunk. Milyen témájú cikkek jelennek meg az oldalon?

 – A Kiskert Kárkép abból a gondolatfonálból indult el, hogy szeretnék segíteni a kertészkedőknek megismerni a házikertben zajló folyamatokat és azok dinamikáját, hiszen mindenki más körülmények között termel, eltérőek a csapadékviszonyok, a talajok kémhatása, szerkezete, élővilága, de még a klíma is más lehet a különböző termőhelyeken. Ezek mind meghatározzák, hogy mit termelhetünk eredményesen, az adott évi időjárási hatások pedig befolyásolhatják a termesztett növényeinket megtámadó kórokozók, kártevők fellépését és annak mértékét. Mindemellett a kertészkedőknek is meg kell küzdeniük a klímaváltozás okán fellépő új és ismeretlen biológiájú károsítókkal, amelyek más szemléletű megközelítést igényelnek, továbbá a növényvédőszer-hatóanyagok kivonása is érinti a kertben tevékenykedőket. Szeretném bemutatni a kistermelőknek a kórokozók, kártevők, de akár a gyomok életmódját, a terjedésük feltételeit, telelési stratégiájukat, az ellenük való védekezési lehetőségeket és a biológiai szemléletet is. Közben nemcsak a növényvédelmi témákra szeretnék fókuszálni, hanem a termesztéstechnológiára és a kertünkben felbukkanó hasznos élőlényekre és azok megvédésére is. 
Az a célom, hogy minél több ismeretet adjak át a kertészeknek, hogy minél felkészültebben tudjanak nekilátni a munkálatoknak és tudatosabban műveljék a veteményesüket, ezzel hozzájárulva, hogy egészséges zöldséget és gyümölcsöt tudjanak betakarítani, és a díszkert is a legszebb pompáját mutassa.

 – Hogyan képzeled el a Kiskert Kárkép oldal jövőjét?

 – Az oldalt azzal a küldetéssel szeretném folytatni, hogy megismertessem a kertbe vágyókkal azt az élményt, amit minden kint töltött perc ad nekünk, még akkor is, amikor olyan hálátlan feladatok állnak előttünk, mint a gyomok kikapálása. Szeretném egy új dimenzióba repíteni az olvasókat, akik meg akarják érteni, hogy mi miért történik a növényekkel. A kertünk megörökítése fényképek, videók formájában, a cikkek írása nemcsak egy ismeretterjesztő tartalom elkészítése, hanem hobbi is lett számomra, amelyet szívesen megosztok azokkal, akik hozzám hasonlóan szeretik megfigyelni saját munkájuk gyümölcsét a kertben.

 

fanni4Sziasztok! 
Fanni vagyok. A Kiskert Kárkép Facebook- és Instagram oldalán szívesen válaszolok kiskerttel kapcsolatos kérdéseitekre.

A kerthez és díszkerthez való kötődésem és szeretetem már a gyerekkoromban elkezdődött. Gyümölcsfák, 
bokrok, zöldségek közt nőttem fel.

Csatlakozzon hozzánk! Színes hírek, érdekességek, legfrissebb információk az AgrárUnió közösségi oldalain, a Facebookon és az Instagramon is. 
Két lapszám között pedig nagyobb lélegzetű szakcikkekkel segítjük 
a tájékozódást lapunk internetes oldalán, az agrarunio.hu-n.

 

 

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kertészet, kiskert, Tóth Fanni Enikő, KisKert KárKép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös ...