A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Magasabb fákat tesznek lehetővé a gyümölcsszedő drónok

Magasabb fákat tesznek lehetővé a gyümölcsszedő drónok

Kertészet - 2020.12.07

Újdonságnak számít, hogy drónokat gyümölcsszedésre használjanak, hiszen eddig jellemzően monitoringra, a növényi kultúrák feltérképezésére, illetve permetezésre alkalmazták ezeket a mezőgazdaságban.

Magasabb fákat tesznek lehetővé a gyümölcsszedő drónok


Logikusnak tűnhet drónokat „bevetni” a gyümölcsöskertekben, hiszen a magasban lévő, ugyanakkor nem nagy tömegű terméseket ezek a vezető nélküli légi eszközök talán könnyebben le tudják szedni, mint a humán munkaerő. A Tevel Aerobotics Technologies izraeli start-up cég meglehetősen fejlett drónt alkotott, amely nemcsak felszáll a gyümölcshöz, de meg is tudja állapítani arról, hogy érett állapotban van-e. Ha igen, akkor egy kar segítségével kíméletesen leszüreteli, s miután néhány darabot összegyűjtött, el is viszi azokat a tároló konténerhez.

Az eszköz elsősorban almához lett kifejlesztve, de elboldogul a körtével, szilvával, valamint a citrusfélékkel és az avokádóval is. A Tevel már dolgozik azon, hogy ritkításra és metszésre is használni lehessen a drónt. Izraelben – a világ más tájaihoz hasonlóan – egyre nagyobb gondot jelent a kézi munkaerő hiánya, a módszer pedig erre is megoldást jelenthet. A technológia fejlődése nagyjából három éve tette lehetővé, hogy gyümölcsszedő drónokat fejlesszenek ki, és ennek a munkának az első eredményeit láthatjuk most.

gyumolcs dron 2

Az elképzelés szerint a kertekben több autonóm platformot állítanának fel, és egy-egy ilyen 6-6 quadkopter (négyrotoros drón) számára szolgálna bázisként. A gépek természetesen nem véletlenszerűen keresnék fel a fákat, hanem előre betáplált betakarítási terv alapján. Nem is lennének szabadjára engedve, hanem kábellel csatlakoznak a maguk platformjához. Ha egy konténer megtelik, a drónok utána automatikusan egy másikat választanak bázisul. A Tevel szerint a drónok alkalmazásával akár 20 százalékkal magasabb fák is ültethetők, és a szorgos eszközök már jelenleg is képesek a gyümölcsök bő 90 százalékának betakarítására. 


Címkék: drón, gyümölcs, alma, szüret, start-up, Izrael, Tevel

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...