TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
A piacos áru nem csak szép

A piacos áru nem csak szép

Kertészet - 2020.05.07

Csak az előírásoknak megfelelő zöldség-gyümölcs hozható forgalomba Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatóját azért kerestük meg, hogy segítsen értelmezni, mit is jelent az utóbbi időben széles körben elterjedt „piacos” kifejezés. A hazai járványügyi helyzet azonban, mint sok mindent mást, ezt a szándékot is módosította, így természetesen szó esett az ágazat jelenlegi helyzetéről is.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 – Sokan emlegetik mostanában a „piacos” kifejezést, de mitől „piacos” egy zöldség-gyümölcs termék?

 – Igen, előszeretettel használja ezt a kifejezést a termelői oldal és mostanság már a fogyasztók is. Tulajdonképpen egyszerűsítésről van szó. Ha azt mondjuk, hogy termék piacos, az azt jelenti, hogya elsősorban a vizuálisan érzékelhető minőségi tulajdonságai (mérete, színe stb.) nagyon jók, és ezért jól eladható. De piacosnak hívjuk azt az árut is, amelyre nagy a kereslet, úgy, hogy fogalmilag nem teszünk mögé minőséget. Mire gondolok? Jelenleg például jó piacos a saláta, magyarul sokan keresik. Ilyen értelemben inkább a kereskedelmi oldal használja 
a megnevezést. A hatósági, jogi szabályzás rendelkezik arról, hogy milyen minőségű termékeket lehet forgalomba hozni. Ezek a szabályok meghatározzák, hogy mi is az, amivel a fogyasztó találkozhat a vásárlása során. A zöldség-gyümölcs kereskedelemben is különböző minőségi előírásoknak kell megfelelnie a terméknek. Például a görögdinnye értékesítésénél részletesen rögzített, hogy mi az, aminek meg kell felelnie az eladásra kínált terméknek. Azokat a termékeket, amelyek megfelelnek ezeknek az előírásoknak, szintén piacosnak hívjuk. De ha leegyszerűsítem, fogyasztói szinten az a piacos termék, amelyet a fogyasztó szívesen lát az asztalán. A mindenféle küllemi hibákkal rendelkező termék nem vonzó a vásárlás során. A „piacosságot” nemcsak a hibátlan küllemmel, hanem a tálalás módjával is lehet fokozni. Értem ezalatt például azt, ha a répák tisztítottak, és egységes glédába vannak rendezve. 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gyümölcs, zöldség, piac
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ugrásszerűen megnőtt a sauvignon blanc népszerűsége itthon

Magyarországot is meghódította a világ harmadik legkedveltebb fehérbora