alma

Minőségi almatermesztés a cél

A BASF rendezvényén az átfogó technológia 
fontosságát hangsúlyozták

Június végén Csengerben tartotta hagyományos almás rendezvényét a BASF Hungária Kft., a Nyír-Chem Kft.-vel, a Csenger Ker Kft.-vel, valamint a Yara Hungária Kft.-vel közös szervezésben. Bátran kijelenthető, a látogatók a varasodás elleni védekezésről, sőt magáról a kórokozóról is hasznos, gyakorlatias információkat kaptak.

A rendezvény gyakorlati része előtt a társszervező vállalkozások képviselői is bemutatták cégüket. Mindannyian kiemelték, hogy a már 15 éve megrendezett bemutató minden évben egyre nagyobb érdeklődés mellett zajlik, mert bár az alma termésterülete egyre kisebb, a látogatók száma évről évre növekszik.

Bemutatkoznak a társszervezők

basftf minTölgyfa József ügyvezető

 

A Nyír-Chem Kft. idén ünnepli alapításának huszadik évfordulóját. Tölgyfa József elmondta, nemcsak eladják a terméket, hanem szakmai hátteret is biztosítanak a felhasználásához. Reményeik szerint az elmúlt évek együttműködése alapján mára korrekt, stabil és kiszámítható partnerként tekintenek rájuk azok a termelők, akikkel kapcsolatban állnak. Munkájuk során arra törekednek, hogy megbízható forrásból, jó minőségben biztosítsák mindazokat az input anyagokat, amelyek a mezőgazdasági termeléshez szükségesek, így növényvédő szereket, műtrágyákat, lombtrágyákat, vetőmagokat, kertészeti termékeket. Partnereiknek igyekeznek segítséget nyújtani növényvédelmi vagy éppen termesztéstechnológiai kérdésekben is, ezért összekötő kapocsként kívánnak működni a gyártó cégek és a termelők között. Ennek révén igyekeznek eljuttatni a felhasználókhoz a legújabb információkat, eredményeket. Ezt a célt szolgálják a mostanihoz hasonló szakmai rendezvények, ahol lehetőség adó­­­dik az eszmecserére a termelők, a gyár­­­tók, valamint a forgalmazók között.

basfaf minApáti Ferenc vállalkozó

 

A Csenger Ker Kft. közel húsz éve működő családi vállalkozás, amely jelenleg 65 hektáron almát, 15 hektáron meggyet és 8 hektáron körtét termeszt. Apáti Ferenc az eredményes működés egyik legfontosabb kérdésének a termelés önköltségének alakulását nevezte. Elmondta, a ter­­­­­­melés önköltségének csökkentésére nem lát reális lehetőséget, annak megtar­­tása a cél. Ha ez sikerül, akkor sem veszít a termelő, ha a piaci viszonyok számára nem a legkedvezőbben alakulnak. A mostani rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte, hogy sok résztvevőtől kapott pozitív visszajelzést az első időszakban, akik újszerűnek és hasznosnak találták ezt a „kiscsoportos” beszélgetésen alapuló szervezést, amelyből sokat tanulhattak.

Parcelláról parcellára

A rendezvény szakmai részében egyszerre négy helyszínen, kisebb csoportokban, forgószínpadszerűen mutatták be a cégek képviselői az alkalmazott technológiát, illetve számoltak be az eredményekről és a tapasztalatokról.

 dsc0136 minImre László régióvezető, BASF

 

Mivel a rendezvény az alma varasodásával kapcsolatos technológiáról és tapasztalatokról szólt, a résztvevők erről a kórokozóról hallhattak információkat. Imre László (BASF) a kontrollparcellát mutatta be, ahol 300 levél átlagában 55%-os levélfertőzést állapítottak meg, és a gyümölcsök 10%-án is láthatók a fertőzés nyomai. Az idén az első aszkospórákat már korán, április 3-án megtalálták. Mivel az április közepe táján volt zöldbimbós állapotban, akkor történtek meg az első fertőzések. Erre a korai fertőzésveszélyre, valamint a korai védekezések fontosságára hívta fel a figyelmet az előadó, aki szerint „mindig a gomba fejével kell gondolkodni”. Ugyanis ha ekkor hiba történik a védekezésben, és varas lesz az alma, már nem értékesíthető étkezésiként.

 dsc0183 minBereczki Máté területi képviselő, BASF

 

A technológiai parcellánál a BASF varasodás elleni technológiájával ismerkedhettek meg a résztvevők. Bereczki Máté előre felhívta a figyelmet arra, hogy az alkalmazott technológia nem üzeminek, hanem kísérletinek tekinthető, mivel arra voltak kíváncsiak, hogy egyes készítmények hogyan szerepelnek preventív, illetve kuratív szituációban. A technológiában felhasznált készítmények a Delan Pro (ditianon+kálium-foszfonátok), a Faban 500 SC (ditianon+pirimetanil), valamint az új, SDHI hatóanyagot tartalmazó Dagonis (fluxapiroxad+difenokonazol) volt. Az időjárási körülmények lehetővé tették, hogy valóban tesztelhessék a készítmények megelőző (preventív), valamint gyógyító (kuratív) hatását a varasodás kórokozójával szemben. A kísérlet sikeresnek tekinthető, a BASF-készítményekkel kezelt parcellán sem a levélen, sem a gyümölcsön nem jelentek meg a kórokozó tünetei.

A harmadik kísérleti parcellában Hangyel Attila segítségével a résztvevők a varasodással szembeni konkurens termékekből összeállított technológia eredményét tekinthették meg. Az előadó elmondta, arra törekedtek, hogy a legjobb „BASF-mentes” technológiát állítsák össze. A kezelt kontrollparcellán pontosan ugyanolyan feszes technológiát kívántak ugyanis bemutatni, mint a BASF-készítményekkel kezelt esetében. Törekvésük sikeres volt, ugyanis egy kisebb fertőzéstől eltekintve gyakorlati szempontból a terület jónak mondható. Azonban az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a parcellán fitotoxikus hatás mutatkozik, ami a lombozat színén, valamint a hajtásnövekedés intenzitásán jól nyomon követhető. Hogy ennek a termésméret alakulására milyen hatása van, majd a betakarítás idején mutatkozik meg. Az előadó kiemelte, hogy a Delan Pro és Dagonis készítményekre alapozott technológia bármely versenytárssal szemben megállja a helyét, ha fertőzésveszélyes helyzetben komoly ültetvényt kell megvédeni. Ráadásul a költségek is alacsonyabbak, mint a bemutatott konkurens technológia.

basfka minKovács András
szaktanácsadó, Yara

 

„Kovács András a Yara technológia- és a lombfelfelület-kalkulációjának parcellájánál várta az érdeklődőket, ahol elmondta, hogy cége könnyen megvalósítható, bizonyítottan hatékony tápanyagellátási technológiát biztosít. Az előadó már a ren­­­dezvény felvezetőjében kihangsúlyozta, hogy a Yaránál fontosnak tartják annak vizsgálatát, hogyan szerepelnek a gyakorlatban az egyes termékek és technológiák. A Csenger Ker Kft.-nél hosszú évek óta folytatnak talajvizsgálatokra alapozott tápanyag-utánpótlást, így közel optimális szintre „töltötték” fel a talajt a foszfor és kálium tápelemek tekintetében. Ennek köszönhetően minden évben magas termésszintet érnek el. A beszélgetés során kiemelte a kalciumpótlást, ami az alma tárolhatósága szempontjából elsődleges fontosságú. Lombon keresztüli pótlására a Yaravita Stopit terméket ajánlotta. A Yara almatermesztőknek szánt ajánlatából a kertészeti kultúrák igényeire kifejlesztett Yaravita Frutrel, valamint a gyümölcsszíneződés fokozására a Yaravita Seniphos termékeket emelte ki.

Új, pontosabb dózismeghatározás

basflf„Barátkozzunk a lombfalfelületre megadott dózisokkal, a jövőben egyre több termék dózisa kerül meghatározásra ilyen módon” – figyelmeztetett dr. Vanó Imre (BASF), aki szintén a negyedik parcellánál ezzel az új dózismeghatározással ismertette meg a hallgatóságot. Elmondása szerint a BASF volt az első gyártó, amely a Dagonis készítményénél a lombfalfelület arányában határozta meg a felhasználandó dózist. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora felületet kell lefednie és megvédenie egy terméknek a különböző vegetációs periódusokban. A kezelt lombfalfelület számításakor a teljes magasságból kerül levonásra a kezeletlen törzsmagasság, az így számolt érték határozza meg a Dagonis felhasználandó dózisát. Ez a bemutató helyszínén, az adott sortávolságnál, a vegetáció elején mért 2,4 m-es magasságnál 0,9 l/ha dózist jelentett, míg a vegetáció egy későbbi időpontjában, 2,9-3 m-es magasságnál a felhasználandó dózis már 1,2 l/ha volt. Mivel várhatóan egyre több termék kerül ilyen módon engedélyezésre a jövőben, így szokni, barátkozni kell az így megadott dózisokkal. A bemutató valóban gyakorlatias mó­­­­­don közelítette meg a varasodás fer­­tőzését elő­­­­­­­­­segí­­­tő körülményeket, az el­­­lene tör­­­ténő védekezés alapelveit. Az el­­hangzott információk sokat segíthetnek a résztvevőknek abban, hogy igazán hatékony növényvédelmi technológiát állíthassanak össze a kórokozó elleni védekezésre.

 

Problémák és várakozások

Az idei évi termesztésben tapasztalható problémákról és a majdani értékesítéssel kapcsolatos várakozásokról kérdeztük a rendezvény egyik résztvevőjét, a Máriapócson gazdálkodó Peley Szabolcsot.

 dsc0134 min

Peley Szabolcs gazdálkodó

 

„Máriapócson gazdálkodom édesapámmal, összesen 10 hektáron termesztünk almát, amelynek fajtaösszetétele jonagold (3 ha), golden (3 ha) és gála (4 ha). Az idei év legnagyobb problémáját a tavaszi fagy jelentette, amely a termés 50, de inkább 70%-át vitte el. Így a termésünk fele-harmada lesz az előző évinek. Szerencsére a környékünket elkerülte a nagyobb jégverés, a lisztharmat és a varasodás elleni védekezés pedig nem okozott különösebb problémát, viszont egyre több helyen található meg a vértetű. Az almamoly igazából még csak most indul. A kártevővel kapcsolatban úgy látom, az elmúlt években nem a tankönyv szerint alakul a rajzása, a nemzedékek száma kettő helyett három, sőt négy is lehet, ezek nem válnak külön, összecsúsznak.

Az idei év legnagyobb kérdése az értékesítés. Az biztos, hogy nem lesz nehéz túlszárnyalni az előző évet, amikor az étkezési alma ára alacsonyabb volt, mint az azt megelőző évben a léalmáé. Mi be tudunk tárolni valamennyi almát, mivel három 50 tonnás hagyományos hűtőtároló kamrával rendelkezünk. Innen az idén májusban pálinkafőzőnek értékesítettük az utolsó 20 tonnányi, tavaly betárolt almát, amit persze étkezésinek szedtünk. Korábban nagyobb mennyiséget adtunk el Romániába, de tavaly alig néhány tonnányit tudtunk oda értékesíteni, mivel szigorodnak a feltételek. Fő értékesítésünk a nagykállói tészbe történik. Idén abban reménykedünk, hogy javulnak az értékesítési lehetőségek, magasabb lesz az alma ára. Erre legnagyobb hatással a lengyel almatermesztés van, ahol a hírek szerint gondok voltak a tavasszal. Sajnos az EU-szabályok miatt az orosz piacra való értékesítésre nincs lehetőség, és mivel ez a lengyel almatermesztőket is érinti, ők a megtermelt áru teljes mennyiségét az EU-n belül értékesítik. Ez nem könnyíti meg a magyar almatermesztők dolgát, mert igazából a piac alakulása inkább a lengyel helyzettől függ, erre a magyarországi folyamatok nincsenek különösebb hatással. Reménykedjünk abban, hogy az idén az alma ára a tavalyi és a tavalyelőtti árszint között alakul majd.

 

 

 

 

 

Szerző: AgrárUnió

Tags: alma, almatermesztés , Yara Hungária Kft., BASF Hungária Kft., Nyír-Chem Kft., Csenger Ker Kft.

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom