TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Gyümölcsöző technikák

Gyümölcsöző technikák

Kertészet - 2018.08.25

„Partira” gyűltek össze az ültetvények gépei Iseki, Massey Ferguson és MTZ traktorok által működtetett ágaprítókat, trágyaszórókat, mulcsereket, permetezőgépeket, valamint az égető munkaerőhiányt enyhítő metszőberendezéseket és gyümölcsfelszedő gépeket mutattak be a szokásos 
júliusi Agrokerti Party rendezvényen Fehérgyarmaton.

A későn kezdődött tavasz és a korán érkezett nyár ebben az évben is komoly kihívások elé állította a gyümölcstermesztőket. Őket kívánja segíteni a nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt., amely fehérgyarmati regionális központjában július elején ismét megtartotta Agrokerti Party nevű – elméleti előadásokból és gyakorlati bemutatókból álló, könnyed kísérőprogramokkal színesített – rendezvényét. A szakmai összejövetel ezúttal a gyümölcsültetvények gépesítését és a tápanyagpótlás technikai újdonságait állította középpontba. „Javában zajlik az agrárdigitalizációs forradalom, amelyről senki sem maradhat le, hiszen ez a gyorsabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodás alapja. A bemutatandó eszközök és technológiák 
a lépéstartásban segítik a termelőket” – mondta köszöntőjében az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója. Pintér István újdonságként azt is kiemelte, hogy mátészalkai léüzemük megszerezte 
a biotanúsítványt, és már idén 500 tonna almasűrítményt kívánnak így feldolgozni. A rendezvényen felvonultatott gazdag gépkínálatot Dojcsák János, a gépüzletág vezetője mutatta be a szép számban megjelent érdeklődőknek, az AgrárUnió pedig a technológiai sorrendben ismertetett termékek közül szemezgetett.

Kisgépek nagy munkában

A közelmúltban piacra dobott japán Iseki TLE 4490 kommunális traktort négyhengeres, 2,2 literes, 48 LE-s motor hajtja. A mögé felszerelt Agrinova Zakandra ágaprító 12 cm átmérőig birkózik meg a gallyakkal. Kiválóan alkalmas arra, hogy egy telephely vagy akár egy családi ház fűtését előkészítsék vele.

Az ültetvények kedvelt traktora a Massey Ferguson 3600-as széria F-es, vagyis szűkebb építésű változata, amely könnyen befér a sorok közé. A hozzácsatolt Cosmo műtrágyaszóró 600 liter kapacitású, kéttárcsás kivitelű (a tárcsák hidraulikusan nyithatók-zárhatók), így egyszerre két oldalra is szórni tud az adapter. A tárcsák és a lapátok rozsdamentes anyagból készülnek, a tartály porszórásos technológiával festett, de akár rozsdamentes kivitelben rendelhető ez is.

Trágyázás, permetezés, mulcsozás

A Güttler Soil In Jet munkagép folyékony tápanyag kijuttatására alkalmas, ezért szőlőkben, gyümölcsösökben, kertészetekben hasznos eszköz lehet. Egy nyitótárcsával megnyitja a talajt, majd csúszócsoroszlyán keresztül juttatja be a baktériumtrágyát és más szereket. A talaj lezárását Güttler hengersor végzi.
Magyarországon az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a folyékonyműtrágya-kijuttató gépek, de a szervestrágya-szóróknak is bőven van még létjogosultságuk. Az Agrofer FVS 35-ös típus 3,5 köbméter trágya befogadására alkalmas, és két darab, ellentétesen forgó bontóhengere van. Ezáltal rendkívül egyenletes, kis frakciójú szerves trágya produkálható, a kijuttatandó dózis pedig finoman hangolható.

Az olasz gyártmányú Dragone mulcser robusztus gép, amelyben 220 mm átmérőjű rotor gondoskodik a megfelelő aprításról. A bemutatott darab hidraulikusan eltolható kivitelű, tehát úgy tud a törzs közelében dolgozni, hogy közben a fák koronáját sem károsítja a vontatást végző traktor. A munkaszélesség 100–660 cm-ig terjed az egyes változatoknál.

A Dragone permetező fő ismérve a dupla ventilátor, amely ellentétes irányba mozog, ezáltal rendkívül egyenletes szórásképet, tökéletes fedést produkál. A lapátszögek kézzel állíthatók, vagyis ha egy lemosó permetezésnél nagyobb lémennyiségre van szükség, akkor jobban kinyithatók a lapátok. Ezen a permetezőn mutatták be a német Agrotop cég easyFlow nevű rendszerét, amellyel a folyadék alapú vegyszerek adagolása úgy történhet meg, hogy a méreg nem érintkezik a kezelő személlyel. A kardántengely elindításával indul meg a keverés, majd a kezelő leszedi a szer kannájáról a kupakot, amely alatt egy védőfólia található. Így teszi rá a késes nyitóberendezéssel felszerelt adaptációt, s ezután a flakont a tartály beöntőnyílására helyezi. A kontaktus cseppmentesen történik, a szükséges mennyiséget a csap elfordításával juttathatja be a kezelő. A flakont a gép ki tudja mosni, így a maradék vegyszermennyiség is felhasználható, a tárolóedény pedig háromszori mosás után, szabályosan tárolható vagy juttatható el a begyűjtőhelyre. Az easyFlow M változata szántóföldi vegyszerezőknél alkalmazható.

A Dragone cég irányított sugarú permetezőgépe valódi újdonság a piacon. A levegő kilépő sebessége működés közben növekszik a szűkítések és irányítások által, így akár 60 métert is képes elérni a szokásos 25–30 méter helyett. Elsősorban szőlészetekbe ajánlják, 2,5 méter magas ültetvényekhez.

Dragon permetezőgép

Dragon permetezőgép

Magas fákhoz is van megoldás

Újdonság a K1 permetezőgép 3000 literes változata, amely óriásfák növényvédelmére lett kifejlesztve. Cseresznyésekbe, dióskertekbe ideális, és maga az Agroker is részt vett a közel két évig tartó fejlesztési munkákban.

K1 permetezőgép

K1 permetezőgép

Az olasz Lisam metszőberendezés alapja egy 1000 l/perc teljesítményű kompresszor. Előnye, hogy kiváltja a fáradságos kézi munkát, ráadásul a traktorhajtású kompresszor akár 5-7-szeres napi teljesítménynövekedést garantál a hagyományos módszerhez viszonyítva. Mindez tovább sokszorozható, hiszen egy időben akár 10 pneumatikus eszköz üzemeltetését teszi lehetővé.

Lisam metszőberendezés

Lisam metszőberendezés

A metszés után az ágak, aprítékok eltüntetésére szolgál a traktor elejére szerelhető Orizzonti gallyseprű, amely a gallyakat 
a mellső abroncsok közé rendezi. Ezután az erőgép mögé csatolt Falconero Tigre végzi el a kifogástalan mulcsozást, s ennek különlegessége, hogy a traktor középvonalától 280 cm-es kitérést is lehetővé tesz, és a tőközökben is mulcsozást végez.

Falconero Tigre mulcsoló

Falconero Tigre mulcsoló

Kézi helyett gépi munkaerő

A munkaerőhiány igencsak megnehezíti a kertészetek működését, ám a német Krauss gyár önjáró alma- és diófelszedője enyhíteni tud ezeken a gondokon. Az SF-1000A típusú, összkerékhajtású gép működtetéséről háromhengeres, 25 LE-s Kubota motor gondoskodik. A felszedőrész talajkövető, a gép kapacitása 5-6 tonna óránként. Ürítéskor a gyűjtőláda borítási magassága akár 265 cm is lehet.

Krauss alma- és diófelszedő

Krauss alma- és diófelszedő 

Címkék: gyümölcs, permetezés, Agrokerti Party, trágyázás, Fehérgymat, mulcsozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...