
Post harvest a zöldség- gyümölcs ágazatban
Kertészet - 2015.11.18
A megtermelt jó minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan áru tárolása, osztályozása, csomagolása sokszor sokkal több erőfeszítést igényel, mint maga a termelés. Az erős versenynek csak akkor tudunk megfelelni, ha a termelést követő műveletekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Az elmúlt évtizedek „kikényszerítették”, hogy az árut folyamatosan nagy mennyiségben, állandó minőségben szállítsuk a kereskedelembe.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Belépés
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
A fogyasztói szokások is nagymértékben változtak, egyre többen igénylik, hogy ízlésesen csomagolt (eltarthatóságot fokozó), sok terméknél „félkész” állapotban jusson a termék a polcokra. Ez szorosan összefügg a kiskereskedelem globalizációjával és az életszínvonal növekedésével is. A legfejlettebb országokban a „kiszerelt” csomagolt termékek aránya ma már nyolcvan százalék feletti. Ezt az is erősen befolyásolja, hogy mely országokban milyen mértékű a saját termelés aránya. Az elmúlt években kezd felértékelődni a környezetvédelem szerepe, hisz a csomagolóanyagok jelentős része nem igazán környezetbarát, ám kompromisszumok keresésével jelentősen csökkenthető a környezetszennyezés.
A post harvest tevékenység komoly beruházásokat igényel. A legtöbb zöldség-gyümölcs fajt hosszabb-rövidebb ideig tárolni kell. A tárolás általában eltérő hőmérsékleteken történik, aminek célja az áru minőségének megtartása, akár több hónapig, és adott esetben a levegő összetételét is meg kell változtatni (oxigén-szén-dioxid aránya). A szállításnál, az áru kihelyezésekor lehetőleg folytatni kell a hűtőláncot, ami nagymértékben meghosszabbítja a fogyaszthatóságot.
Szerző: Ledó Ferenc
Címkék:
Egyensúly a szakértelem és a megfizethetőség között

Tavaszi aktualitások a növénytermesztésben

A mezőgépek veteránjai – Fendt dízel-ló

Ezt gondolja az európai közvélemény a közös agrárpolitikáról

Egy kockázattal kevesebb – Megújult a közkedvelt starter ...

Megjelent a ragadós száj- és körömfájás betegség ...

Szántóföldi növénytermesztésünk – Ennek eredményei a ...

Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és megoldási ...

A 21. század gyermekei: kütyü kontra paripa – Lovas fejlesztés: a ...

A Spectrum® stabil alap a napraforgó gyomirtásában