A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Post harvest a zöldség-
gyümölcs ágazatban

Kertészet - 2015.11.18

A megtermelt jó minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan áru tárolása, osztályozása, csomagolása sokszor sokkal több erőfeszítést igényel, mint maga a termelés. Az erős versenynek csak akkor tudunk megfelelni, ha a termelést követő műveletekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Az elmúlt évtizedek „kikényszerítették”, hogy az árut folyamatosan nagy mennyiségben, állandó minőségben szállítsuk a kereskedelembe.

Post harvest a zöldség-
gyümölcs ágazatban


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A fogyasztói szokások is nagymértékben változtak, egyre többen igénylik, hogy ízlésesen csomagolt (eltarthatóságot fokozó), sok terméknél „félkész” állapotban jusson a termék a polcokra. Ez szorosan összefügg a kiskereskedelem globalizációjával és az életszínvonal növekedésével is. A legfejlettebb országokban a „kiszerelt” csomagolt termékek aránya ma már nyolcvan százalék feletti. Ezt az is erősen befolyásolja, hogy mely országokban milyen mértékű a saját termelés aránya. Az elmúlt években kezd felértékelődni a környezetvédelem szerepe, hisz a csomagolóanyagok jelentős része nem igazán környezetbarát, ám kompromisszumok keresésével jelentősen csökkenthető a környezetszennyezés.
A post harvest tevékenység komoly beruházásokat igényel. A legtöbb zöldség-gyümölcs fajt hosszabb-rövidebb ideig tárolni kell. A tárolás általában eltérő hőmérsékleteken történik, aminek célja az áru minőségének megtartása, akár több hónapig, és adott esetben a levegő összetételét is meg kell változtatni (oxigén-szén-dioxid aránya). A szállításnál, az áru kihelyezésekor lehetőleg folytatni kell a hűtőláncot, ami nagymértékben meghosszabbítja a fogyaszthatóságot.

 

Szerző: Ledó Ferenc

Címkék: