Legédesebb borvidékünk
Tokaj-hegyalja, a világörökség része aktuális szőlészeti kihívásai
A Tokaji borvidék hazánk egyik legismertebb területe, minőségi borai egyre népszerűbbek a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt. Ám a borvidék folyamatos szőlészeti, borászati és piaci kihívásokkal néz szembe.
A területre mindig is jellemző volt az újítás és az alkalmazkodóképesség. 2002-től az UNESCO-világörökség része, amely egy élő kultúrtájat őriz meg az ott élőknek és az odalátogatóknak. A borvidéken jelenleg fejlesztési tanács is működik, amely több projektet is koordinál. Szőlészeti, borászati területen a Grand Tokaj Zrt. modernizálása mellett a legnagyobb tokaj-hegyaljai cég integrátori szerepének megerősítése a cél. A Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Nemzeti Program indítása a fiatal borászokat támogatja, amelynek egyik eleme a szőlész-borász képzés. Új termékleírást fogadott el a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, amelyben a puttonyszámok már nem kapnak súlyt. A piachoz való igazodás, a technika fejlődése, a finanszírozási lehetőségek és a borvidéki elképzelések együtt alakítják a fejlesztési irányokat. A Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft. nemzetközi szintű kutatóbázissá, szaktanácsadási központtá alakítása része a projekteknek. A kutatóintézet lisztharmat, kabóca, szőlőfajta és számos más kutatási területen jeleskedik.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: Dr. Szakál Zoltán egyetemi docens Miskolci Egyetem
Tags: borászat, lisztharmat, szőlészet, borvidék, amerikai szőlőkabóca, szőlőmoly