A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Tízmilliárdok a hazai kertészetre – A munkanélküliség csökkentésében kiemelt szerep juthat az ágazatnak

Kertészet - 2015.10.28

Mintegy 1300 milliárd forint pályázati forráshoz jutnak hozzá a magyar gazdák 
az Európai Unió 2014–2020 közötti költségvetési ciklusában. A pénz egyes ágazatok közötti elosztásáról, illetve a támogatás igénylésének feltételeiről a Vidékfejlesztési Program rendelkezik. Az egyik kiemelten kezelt ágazat a kertészet, amely a korábbi időszakhoz képest jóval több forráshoz jut, több mint 70 milliárd forinthoz, nem titkoltan azért, hogy a szektorban rejlő lehetőségeket a jelenleginél sokkal jobban kihasználják az ágazat szereplői. 
A részletekről az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság tájékoztatta lapunkat.

Tízmilliárdok a hazai kertészetre – A munkanélküliség csökkentésében kiemelt szerep juthat az ágazatnak


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A pályázatokat még idén kiírják
– Mit takar pontosan, hogy a Vidékfejlesztési Program kiemelten kívánja támogatni a kertészeti ágazatban tevékenykedőket?
– A 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusra vonatkozóan a program a kertészeti ágazat versenyképességének javítására három elkülönített célterületet határoz meg. Ezek a területek lehetőséget biztosítanak az építéssel járó kertészeti technológiák kialakítására, például hűtőház építésére, fedett termesztőberendezések, gépek, eszközök beszerzésére, ültetvénytelepítésre és korszerűsítésre is. Lehetőség lesz az energiahatékonyság javítását célzó beruházások finanszírozására, továbbá kiemelt szerepet kap a geotermikus energiafelhasználás, valamint a megújuló energiaforrást biztosító technológiák támogatása. A Vidékfejlesztési Program által biztosított pályázati forrás nem jár automatikusan a gazdálkodóknak, hanem teljesíteniük kell a jogosultsági feltételeket, valamint a felhívásokban részletezett módon pályázniuk kell. A program konkrétan meghatározza azoknak a körét, akik támogatást igényelhetnek, és azokat a feltételeket is, amelyekkel a gazdálkodóknak számolniuk kell.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: