Megmaradni és megújulni – A kamuti modell és a közép-békési hagyma

A magyar mezőgazdaság elmúlt huszonöt évében számtalan példa van arra, hogy 
a leleményesség – amit sokszor a kényszer, a túlélési ösztön, jobb esetben csak az ágazatban dolgozók tenni akarása motivált – átsegített a nehézségeken, és életképes gazdálkodási formák jöttek létre. Erre példa a Közép-Békésben kamuti modellként emlegetett szervezet kialakulása és működése. „Motorjával”, Földesi Istvánnal erről beszélgettünk, Bondár Imrét Muronyban pedig a hagymaprojektről kérdeztük.

Kétdiplomás elnök
A javakorabeli, 54 éves Földesi István általános agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök – sok más funkciója mellett a Békés Megyei Növényvédelmi Kamara elnöke –, ezer szállal kötődik a mezőgazdasághoz és Kamuthoz. Munkamániás, a sikerélmény, amelyben gyakran van része, még ezt is megsokszorozza. Nagyszülei gazdálkodók voltak, és már kisgyermekként megszerettették vele a földet. Talán még a neve is: Földesi – nomen est omen – erre a pályára predesztinálta. Szülei elismert pedagógusok voltak Kamuton, feleségének szülei gazdálkodtak.

Földesi IstvánFöldesi István szakmérnök

„Agrármérnöki diplomával, 1985-ben kerültem a Kamuti Béke Tsz-be – kezdi a beszélgetést. – A növénytermesztésben dolgoztam, majd a rendszerváltás után, 1992-ben posztgraduális képzés keretében megszereztem a növényvédelmi szakmérnöki diplomát. Gyorsan belecsöppentem az élet sűrűjébe, 1992-ben jött ki az 1-es és a 2-es törvény, az egyik a termelőszövetkezetek átalakulásáról, a másik a kárpótlásról rendelkezett. Ezek megpecsételték a téeszek sorsát. 1992. december 16-án volt a szövetkezet át--alakulógyűlése, ekkorra már sokan kiváltak, a kárpótlás révén kivették földjeiket. A maradók közül senki nem akart elnök lenni. »Ha már nem váltál ki, Pista, akkor vállald el te az elnökséget!« – mondták sokan. Így lettem a Kamuti Béke Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet elnöke, és a tisztet hat éven át töltöttem be. A következő ciklusban nem engem választottak. Próbáltak megkapaszkodni, ám a szervezet nem volt életképes. Kicsit később visszaválasztottak a szövetkezet felügyelőbizottságába. A közös gazdaságban pénzügyi zavarok mutatkoztak, a tagság kérte a felszámolást, amely hamarosan elkezdődött – és nyolc évig tartott.”
Hátország a gazdáknak
A termelők egy csoportja igyekezett megvásárolni a különböző vagyonelemeket – köztük három darab Lineár öntözőberendezést, a Petőfi Majort, az ott lévő berendezési tárgyakat, gépeket –, és 2003-ban megalapították a Kamut-Gyúrpusztai Kft.-t azzal a céllal, hogy a környék gazdái összefogva tudjanak termelni, és megmentsék a szövetkezet tárolótelepét. A te--lepen négy fedett, csaknem hatezer négyzetmétert kitevő tárolóhely, szárító van. Az alapításakor a tőkét harminc termelő, illetve a Kamuti Növénytermesztő, Értékesítő, Beszerző és Szolgáltató Szövetkezet, valamint a Bereczki és Társai Szolgáltató Kft. biztosította. A tulajdonosi kör mellett, amely az alapítás óta lényegében változatlan, 200-250 őstermelő partnerrel áll állandó kapcsolatban; 2000 hektáron termelnek kukoricát, 500 hektáron kalászos növényeket. Kihasználják a pályázati lehetőségeket, hitellel és tőkeemeléssel nemrég korszerű, nagy kapacitású szárítóberendezést építettek kukorica, a napraforgó és a repce kezeléséhez.
„A társaság alapvető feladata a tulajdonosok teljes körű kiszolgálása, amit mintegy 2500-3000 hektáron látunk el – mondja Földesi István, a Kamut-Gyúrpusztai Kft. ügyvezetője. – Gépi szolgáltatást nyújtunk, segítünk a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szer beszerzésében, tisztítást, szárítást, raktározást, áruszállítást vállalunk, amelyekhez megfelelő eszközökkel rendelkezünk. Van olyan termelő, aki Szegeden él, itt van földje, és ide hozza a terményeit, mert elégedett velünk. Célunk, hogy minden munkát optimális időben, kiváló minőségben végezzünk el, és a legjobb piaci lehetőségek felkutatásával az értékesítésben is segítsünk. Ez 
a kamuti modell, amely ma is működik, sok embernek nyújt biztos megélhetést, a gazdáknak hátországot.”
Földesi Istvánnak van még egy privát öröme is. Fia egyszer megkérdezte tőle: Apa, mi kellene ahhoz, hogy mi együtt dolgozzunk? Két diploma! – hangzott a verdikt. Nos, ifjabb Földesi István először megszerezte a mérnök informatikusi oklevelet, majd a gazdasági informatikusi képesítést, és ma már egyre többet vállal a közös munkából. Ha úgy hozza a helyzet, tanácsért fordul édesapjához, idősebb Földesi István olykor elérzékenyül, látva fia ambícióját. Különösen örül annak, hogy a „gyerek” családot alapított, és már úton van az unoka. Fiút ígértek…
A termelők összefogása

Szárítóberendezés a Kamut-Gyúrpusztai Kft. telepén


Az összefogás példája a Közép-Békési Hagyma – Murony-Kamut néven nemrégiben indult kezdeményezés is, amely Földesi Istvánhoz és a muronyi családi gazdálkodó, hagymatermelő Bondár Imréhez kötődik, akivel az Unilever és a Knorr Magyarország megállapodást kötött mintafarm létesítésére és működtetésére.
„Magyarországon jelentősen csökkent a hagymatermesztés, ami döntően a fogyasztói szokások változásának és az áruházláncok megjelenésének tulajdonítható – mondja Földesi István –, valamint annak, hogy nálunk viszonylag rövid ideig, négy-öt hónapig lehet friss hagymát kapni. Utána megvesszük a holland, francia, japán hagymát valamelyik áruházlánc üzletében. Meg kell nyújtani a termesztési időt, hogy az év nyolc-kilenc hónapjában is hozzájusson a lakosság a friss vöröshagymához. Olyan fajtákat célszerű alkalmazni, amelyek a tavaszi, őszi időszakban is teremnek. Az új fajtákhoz meg kell teremteni a betakarítás utáni kezelés technikai feltételeit, klimatizált tárolókat kell építeni.”
Makón már lecsökkent a vöröshagyma-termesztés, Békésben viszont sok helyen, Muronyban, Kamuton, Újkígyóson, Dombegyházon, összesen mintegy 150-180 hektáron foglalkoznak hagymával, ami a magyarországi vetésterület 8-10 százaléka. Erre már lehet azt mondani, hogy békési hagyma. Gépek segítik a talaj-előkészítést, a vetést, a növényvédelmet, a betakarítást. A fajtaválaszték bővítése, a technológiai fejlesztés mellett nagy szerepe van annak, hogy a betakarítás után a megtermelt árut szakszerűen tudják tárolni, kezelni és változatos kiszerelésben, ízléses csomagolásban eljuttatni a fogyasztóhoz.
Mintafarm Muronyban

Bondár Imre
családi gazdálkodó

A hagymatermesztéshez igen jó termőhelyi adottságokkal rendelkezik tehát Békés megye több térsége, így a muronyi határ is. Itt gazdálkodik a Bondár család mintegy 180 hektáron – ebből 40% saját föld, a többi bérlet. Vöröshagymával 24 hektáron foglalkoznak, és hozzávetőlegesen kétszer ennyi, amit integrálnak; szakmai segítséget nyújtanak, és a termés feldolgozását – tisztítás, válogatás, csomagolás – felvállalják.
„A távolabbi cél, hogy hagymából önellátó legyen az ország. Ma még az éves fogyasztáshoz képest négy–hat hónapnyi mennyiség terem meg Magyarországon, a többi import” – sorolja Bondár Imre, aki édesapját követve szerzett agrármérnöki diplomát, és szüleivel, családjával együtt gazdálkodik.
A szakember nosztalgiával említi a jó minőségű magyar hagymafajtákat, mint a Makói bronz és a Piroska, a fennmaradásukra azonban egyre kevesebb az esély; a holland, olasz genetika leelőzte őket.
„Ezen a területen lemaradt a magyar nemesítés, pedig meg kellene menteni a magyar hagymafajtákat, hiszen nem rosszak – vélekedik. – A fajtafenntartás során ki kell szelektálni a nem a fajtára jellemző egyedeket, de ez egyelőre nem működik. Sokkal olcsóbb megtermelni egy vetőmag-alapanyagot és elvetni úgy, ahogyan van, mint kihuzigálni a fajtaidegeneket. Ez a vetőmag-előállítók dolga lenne.”
Ami a hagymapiacot illeti, a Bondár-gazdaság a számos kiskereskedés mellett állandó beszállítója a szegedi központú Mezőker Kft.-nek, a karcagi hűtőháznak, egy nagy áruházláncnak, és az Unilever első magyarországi mintafarmjaként 2014-től partnerük az Unilever és a Knorr Magyarország. A mintaprogram egyik fő célja elérni, hogy Magyarország önellátó legyen vöröshagymából.

Szerző: S. F.

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom