TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Hogyan lesz idén diónk

Hogyan lesz idén diónk

Kertészet - 2024.07.04

A dióburok-fúrólégy károsítása egyre nagyobb problémát jelent a kiskertekben is. A karácsonyi diós bejgli került veszélybe a rovar károkozása miatt. Többen nem szeretnének a házuk körül lévő diófán kémiai szereket használni. Nekik megoldás a Surround® WP, amely már 400 grammos kis kiszerelésben is kapható a gazdaboltokban.

A Surround® WP hatóanyaga a kalcinált kaolin az EPA által bejegyzett biológiai rovarriasztó szer, por formulációjú készítmény. A rovarok elleni hatás érdekében a Surround® WP-t megelőzésként kell alkalmazni és a rovarok megjelenése előtt ki kell permetezni. A Surround® WP csökkenti a kártevők nyomását, és késlelteti ill. szükségtelenné teheti a hagyományos rovarölő permetezést. A kártevők kifejlett egyedei a permetezést követő 24 órán belül erősen bevonódnak kaolin részecskékkel. A rovarok ezután el vannak foglalva, hogy megpróbálják eltávolítani ezeket a részecskéket a testükről, nem tudnak táplálkozni vagy petét rakni és így elpusztulnak.

Hogyan lesz idén diónk

Európában a szer több kultúrában engedélyezett. Görögországban szőlőben tripszek, Spanyolországban olivában moly és gyümölcslegyek, Franciaországban gyümölcsösökben levéltetvek ellen használják, de legelterjedtebb a világon a napégés és a hőstressz elleni alkalmazása gyümölcsösökben. Magyarországon a Surround® WP körtében, a körte-levélbolha és dióban a nyugati dióburok-fúrólégy ellen engedélyezett készítmény. Dióban, a dióburok-fúrólégy elleni kezeléseket a rajzás megkezdésekor, ez általában július eleje, kell megkezdeni és 7-10 naponként megismételni. Fontos, hogy a lehető leghosszabb fedettséget biztosítsunk a készítménnyel. Ez általában 5 kezelés elvégzésével érhető el. Dózisa 150-200 gramm készítmény 10 liter permetlében feloldva.

A Surround® WP kalcinált kaolinrészecske filmje, a rovarriasztó hatás mellett, megvédi a gyümölcsöt a közvetlen napégéstől és a hőstressz okozta károktól. A készítmény 50%-kal is csökkentheti a napégés okozta veszteségeket. A Surround® WP hűvösebben tartja a növények lombkoronáját, ami hatékonyabb fotoszintézishez és magasabb hozamhoz vezet magas fény- és hőkörnyezetben. A kaolin, a Surround® WP hatóanyaga E-559 számon engedélyezett élelmiszer adalékanyag, így élelmiszereken maradva nem okoz problémát.

Hogyan lesz idén diónk

A Surround® WP szinte minden növényvédő szerrel keverhető. A Surround® WP a biológiai termesztésben használható készítmény.

 Címkék: dió, ióburok-fúrólégy, Hechta Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A napraforgó állományszárítása

A napraforgó fontos kultúrája a hazai szántóföldi növénytermesztésnek, vetése a mind szárazabbá váló termesztési ...