TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Cseresznyevásár lesz hamarosan a Tisza mentén

Cseresznyevásár lesz hamarosan a Tisza mentén

Kertészet - 2023.06.03

Immár több évtizedes múltra tekinthet vissza az a Cseresznyevásár, amelynek Nagykörű ad otthont. A cseresznyerajongóknak ez évben június 17-én érdemes felkeresni a települést.

Nagykörű Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza jobb partján fekvő ártéri település. Az itt folyó gazdálkodásnak megfelelően jelentős mértékű ártéri gyümölcsösök tették színesebbé a folyó menti település mezőgazdaságát. A folyószabályozás után, az árvizek megszűntével háromszorosára nőtt a szántóföld területe.

Az 1800-as évek végén a községben számottevő birtokkal rendelkezett a Petrovay család. Petrovay György földbirtokos és levéltáros saját területén megindította a tudományos alapokon nyugvó gyümölcsnemesítő és kertészeti tevékenységet.

1887-ben Petrovay György kiadásában és Goboczy Mihály szerkesztésében megjelent a Nagy-Kürüi Értesítő című havilap, amelyben több gyümölcstermesztéssel kapcsolatos cikk és tanulmány is olvasható. A lap első számának előszavában olvashatunk a faiskoláról is, Petrovay idézi Katona Zsigmond 1882-ben írt gondolatait:

„Nagy-Kürű község szélén egy magasabb homokterületen 25 hold csinos, kényelmes úri lakással ellátott kert van, mely korábban szőlő volt, most 97 táblára osztva, szakszerűen berendezve, képezi Petrovay György úrnak már eddig is nagy elismerést kivívott faiskoláját.”

Az első fecske sikereit látva, egyre több helyi lakos döntött úgy, hogy termesztésbe kezd, így a kertekben egyre nagyobb számban jelentek meg a cseresznyefák. A második világháború után sem szakadt meg ez a folyamat, a termelőszövetkezet is intenzíven bekapcsolódott a termesztésbe. Akik napjainkban a településre látogatnak, azok maguk is tapasztalhatják, hogy a cseresznyetermesztés szó szerint virágzik és gyümölcsöző Nagykörűn.

A Germersdorfi cseresznye a falu büszkesége, és mint „nagykörűi cseresznye” fogalommá vált. A Germersdorfi óriás német származású fajta, de nem azonos a Nyugat-Európában Germesdorfer néven termesztettel, valójában a Schneiders Späte Knorpelkirse fajtát termesztjük Magyarországon ezen a néven. A Bigarreau Burlat franciaországi tájfajta szelekciójából származik, május végén-június elején érik.

Címkék: cseresznye, nagykörű, vásár, tisza, június, germersdorfi
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági ...