TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

Kertészet - 2023.05.27

Ha a károsítót felismerjük, az időben elvégzett védekezéssel sok évig gyönyörködhetünk kedvenc növényünkben

Kertünk egyik legszebb virágos növényének körülbelül 150-200 faja ismeretes rengeteg színben, formában és méretben, a belőlük nemesített fajták száma pedig közelít a végtelenhez. Nemcsak mi kedveljük azonban ezt a csodálatos növényt, hanem kórokozók és kártevők sokasága él meg rajta. Ezek közül mutatunk be néhányat.

A rózsa diplokarponos levélfoltossága (Diplocarpon rosae)

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

Szinte minden évben megjelennek a könnyen azonosítható foltok a leveleken. Sötét, csipkés szélű foltok jelzik a fertőzést, melyeket később sárga udvar vesz körül. Komolyabb fertőzés esetén a rózsa eldobhatja ezeket a leveleket, végül akár teljes felkopaszodás is kialakulhat.

A diplokarponos levélfoltosság a fertőzött levelekben telel, majd a következő években innen fertőzi meg a rózsát, így mindig az alsó leveleken kell keresni az első foltokat, majd innen terjed tovább a gomba a vegetáció során. Ebből következik, hogy a védekezés alappillére a beteg, lehullott levelek eltávolítsa a rózsa közeléből és azoknak a megsemmisítése.

Rózsa-lisztharmat (Sphaerotheca pannosa var. rosae)

A rózsa legjelentősebb betegségei közé sorolhatjuk a szinte minden évben megjelenő lisztharmatot. A lisztszerű bevonat megjelenik a leveleken, a vesszőkön és a virágzaton is. A rózsa növekedése során a gomba miatt a levelek kanalasodnak, a hajtáscsúcs elszárad, az egész növény szenved. A fertőzést elősegíti a túlzott nitrogénellátás, a növény gyors növekedése és a fajta fogékonysága. A gomba maga a párás, meleg időjárást kedveli. Kerüljük a mély fekvésű területekre való ültetést, és törekedjünk a növény gyommentesen tartására. Tavasszal érdemes erőteljesen visszametszeni az előző évben lisztharmatos rózsákat, mivel a gomba a rügyekben telel át, ahonnan a következő évben fog fertőzni.

Fehéröves levéldarázs (Emphytus cinctus)

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

A kártételével és az összetekeredett hernyójával gyakran találkozhatunk, azonban nem tartozik a „sikeres” kártevőkhöz, így a kémiai védekezést nem kell fontolóra vennünk. A szép kövér hernyó a leveleken hámozgat békésen, olykor lyuggatja azokat, de különösebb hiányosságot csak ritkán okoz a rózsa levelein.

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

Levélsodró rózsadarázs (Blennocampa pusilla)

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

A levélsodró rózsadarázs beszédes nevéhez hűen májusban gondosan elhelyezi a petéit a levelekbe, amiket utána besodor, hogy utódai abban fejlődjenek, míg ki nem repülnek. A petékből kifejlődnek a darazsak lárvái, az álhernyók, amelyek a besodrott levelek oltalma alatt fejlődnek. A lárvák nyár közepén a talajra vetik magukat és ott telelnek át, a besodrott levelek pedig később elszáradnak és lehullanak.

Ha megjelennek a jellegzetes tünetek, akkor sincs ok aggodalomra, mivel hatalmas károkat nem okoznak, ezért védekezés általában nem szükséges ellenük, de a fertőzött részeket távolítsuk el.

Rózsa-mozaikvírus (Prunus necrotic ringspot ilarvirus)

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

A növényi vírusok olykor felüthetik a fejüket, különösen akkor, amikor levéltetves évet élünk, mivel a legtöbbjüket ezek a kártevők terjesztik. Szívogatásukkal sanyargatják a növényeinket és még betegségekkel is megfertőzik azokat. A rózsamozaik vírus, sárga mintázatot produkál a növényen, közben folyamatosan hanyatlik a fertőzött rózsa, melynek végül borítékolhatjuk a pusztulását. A vírus okozta kórfolyamat több évig is eltarthat, mire sikerül végleg legyőznie a rózsát. A rossz hír az, hogy vírussal fertőzött növényt meggyógyítani nem lehet, így a beteg egyed eltávolítását gyorsan el kell végeznünk, főleg azért, hogy a mit sem sejtő fajtársai megússzák a fertőzést. A jó hír pedig, hogy a betegség megelőzésére vannak lehetőségeink. Rózsavásárlás során mindig ellenőrzött körülmények közül származó, egészséges növényt válasszunk. A vírus terjedhet metszéskor használt eszközökkel, ezért ezeknek a fertőtlenítése elengedhetetlen. A levéltetvek ellen pedig használhatunk ismert, jól bevált rovarölő szereket.

A levéltetvek nagy tömegben és szinte minden évben megjelennek. Szívogatásukkal gyengítik a rózsát, és a rózsamozaikvírust is terjesztik.

Rózsa-szabóméh  (Megachile centuncularis)

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

Féltve őrizzük a rózsáinkat a levéltetvektől, a levélsodró rózsadarázstól, a gombás betegségektől, majd kimegyünk a kertbe, erre a rózsa levele szabályosan körbe van csipkézve. Elmormolunk az orrunk alatt néhány oda nem illő szót, de még mielőtt növényvédő szerhez nyúlunk, lássuk csak, hogy ki volt az elkövető.

Könnyen felismerhető a tökéletesen szabályos karéjozás, amely a rózsa-szabóméhek művészi értékű munkája. Ezt a szépen kivitelezett remekművet nem a levél elfogyasztásának céljából teszik, hanem azért, hogy ebből építsék az utódaik bölcsőjét. A sejteket a tökéletesen méretezett levéldarabokkal választják el, amelyekbe virágport és nektárt helyeznek a következő nemzedék táplálása érdekében. Ezt a fészket üreges növényekbe, de ember alkotta tárgyakba is szívesen építik. A szabóméhek nagy szerepet játszanak a növények beporzásában, ezért inkább gyönyörködni illik a szabászhoz méltó munkáikban, mintsem védekezzünk ellenük.

Könnyen felismerhető a tökéletesen szabályos karéjozás, amely a rózsa-szabóméhek művészi értékű munkája, amelyek ebből építik utódaik bölcsőjét.

Zöld rózsa-levéltetű (Macrosiphum rosae)

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

Nagy kolóniát alkotva szinte minden évben felszaporodnak a rózsa bimbóin és az új hajtásain. A korábban emlegetett vírusok terjesztői és egyúttal a rózsa édes nedveinek elrablói. Kártételükkel folyamatosan sanyargatják a rózsát, és visszafogják azt a fejlődésben. Gyakran találkozhatunk a kolónia körül dolgos hangyákkal, amelyek a levéltetvek védelmét adják egy kis mézharmatért cserébe. Ha rovarölő szeres permetezésen gondolkozunk, olyan terméket válasszunk, melyek a levéltetvek természetes ellenségeire szelektívek.

Rózsa-gubacsdarázs (Diplolepis rosae)

Rózsa növényvédelmi kisokos kertészeknek

Laikus szemnek még akár megmosolyogtató is lehet ez a bozontos, színes képződmény, viszont a belsejében darázslárvák bontogatják a szárnyaikat érési táplálkozásuk során. Ezek a kis kártevők, nem bírva magukkal, burjánzásra serkentik a táplálékot adó növényt, így alakul ki a gubacs. Házikertben nem jelentős kártevő, leginkább vadrózsákon fordul elő.

Van-e rózsa tövis nélkül?

Igen, van, ugyanis egy kis tárgyi tévedésbe botlott eme szólásmondás. Botanikailag ugyanis a rózsának nem tövise, hanem tüskéje van. A különbség az, hogy míg a tövis módosult hajtás, és nehezebb letörni, addig a tüske a növény bőrszövetének megnyúlása, melytől könnyen megszabadíthatjuk a rózsát. Tövise egyébként például a kökénynek van, amely védekezésre módosult hajtás.Címkék: rózsa, kiskert, kertészkedés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, ...

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden ...