TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Gyógyuljon spárgával! De miért lesz kénes szagunk tőle?

Gyógyuljon spárgával! De miért lesz kénes szagunk tőle?

Kertészet - 2023.05.19

Gazdag ásványi anyagokban? Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort? Forrása a nyomelemeknek? Mi más lehetne ez, mint a spárga!

A spárga és az ember kapcsolata igen szép múltra tekinthet vissza, nevét a görögöktől kapta, akik a friss hajtásokat ízük, állaguk és étrendi hatásuk miatt fogyasztották. Termesztésbe először az egyiptomiak vették, a rómaiak pedig annyira nagy becsben tartották, hogy külön spárgaszállító flottát tartottak fent a nemes növény szállítására.

A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték. A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. Ízületek és idegi problémák esetén is használták. Ez a tavaszi zöldség tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Vitaminjai közül kiemelkedik a C-, E-, A-, K- valamint többféle B-vitamin tartalma is.

Ne lepődjünk meg, ha fogyasztását követően jellegzetes szaga lesz a vizeletünknek. Ennek oka az, hogy az egyes kéntartalmú vegyületei lebomlanak, és megjelennek a vizeletben is. Emiatt aggódni felesleges, a folyamat természetes és egészséges.

Az egészen friss spárga lédús, nyomásra levet enged. A száraz tapintású, könnyű csomagok régebbi szedést, szálkás, fonnyadt sípokat sejtetnek. A legjobban akkor járunk el, ha felhasználjuk a vásárlás napján. Abban az esetben, ha még sincs erre lehetőség, akkor hűtőszekrényben, nedves ruhába csavartan 2-3 napig tárolhatjuk így.

(Fotó: jacqueline macou/Pixabay)

Címkék: spárga, gyógyhatás, ókor, róma, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, kén
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...