TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
A föld alá lát, és ezzel precízen megjósolja a burgonyatermést egy új robot

A föld alá lát, és ezzel precízen megjósolja a burgonyatermést egy új robot

Kertészet - 2023.05.16

A krumplitermesztők alapvető és visszatérő problémája, hogy a betakarításig nem sok fogalmat alkothatnak a várható termésmennyiségről és minőségről. Most ez megváltozhat.

A robotizálás jelenti a jövőt a mezőgazdaságban, legalábbis néhány ágazatban biztosan. Ilyen az évek óta komoly munkaerőhiánnyal küzdő zöldség- és gyümölcstermesztés, ahol már manapság is elkelnének a szorgos, fáradhatatlan robotkezek.

Ilyen iránymutató vállalkozás a TuberScan nevű projekt is, amelynek a tesztelése – bár magán a kezdetlegesnek tűnő gépen nem látszik – a végfázishoz érkezett. A tengerentúlon és Angliában is próbára tették, mégpedig a burgonyaföldeken, meggyőző eredménnyel.

A négy keréken gördülő szerkezet radar, szkenner, GPS és szenzorok segítségével végzi a munkáját, és természetesen a mesterséges intelligencia (AI) is hozzájárul a precíz, megbízható működéséhez. A mezőgazdasági tech-bizniszben érdekelt B-hive Innovations cég és partnerei állnak a kifejlesztése mögött, és négy évnyi munkát öltek eddig bele.A tervek szerint szeptemberig folytatódik még a TuberScan tesztelése, és az a legfőbb cél, hogy minél több adatot nyerjenek ki a burgonyatermesztésre vonatkozóan. Alapvető gond jelenleg, hogy a föld alatt növekvő termésről a gazdák lényegében semmit sem tudnak a betakarításig, de ez a helyzet most megváltozhat.

Az első próbák a spanyolországi Mallorcán történtek, hiszen a klimatikus viszonyok miatt ott végzik Európában leghamarabb a betakarítást. A tesztelők mindenfelé kutatógödröket ástak, hogy a gép eredményeit összevessék a valódi helyzettel, és kiváló egyezéseket találtak ezen a téren, vagyis a TuberScan valóban a föld alá látott.

Az angliai próbáknak így már jelentős tapasztalattal felvértezve álltak neki, így ott még meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a szerkezet, pontosan előrejelezve a termés mennyiségét és minőségét.Címkék: burgonya, krumpli, termesztés, zöldség, gyümölcs, robotizálás, teszt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...