TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
A föld alá lát, és ezzel precízen megjósolja a burgonyatermést egy új robot

A föld alá lát, és ezzel precízen megjósolja a burgonyatermést egy új robot

Kertészet - 2023.05.16

A krumplitermesztők alapvető és visszatérő problémája, hogy a betakarításig nem sok fogalmat alkothatnak a várható termésmennyiségről és minőségről. Most ez megváltozhat.

A robotizálás jelenti a jövőt a mezőgazdaságban, legalábbis néhány ágazatban biztosan. Ilyen az évek óta komoly munkaerőhiánnyal küzdő zöldség- és gyümölcstermesztés, ahol már manapság is elkelnének a szorgos, fáradhatatlan robotkezek.

Ilyen iránymutató vállalkozás a TuberScan nevű projekt is, amelynek a tesztelése – bár magán a kezdetlegesnek tűnő gépen nem látszik – a végfázishoz érkezett. A tengerentúlon és Angliában is próbára tették, mégpedig a burgonyaföldeken, meggyőző eredménnyel.

A négy keréken gördülő szerkezet radar, szkenner, GPS és szenzorok segítségével végzi a munkáját, és természetesen a mesterséges intelligencia (AI) is hozzájárul a precíz, megbízható működéséhez. A mezőgazdasági tech-bizniszben érdekelt B-hive Innovations cég és partnerei állnak a kifejlesztése mögött, és négy évnyi munkát öltek eddig bele.A tervek szerint szeptemberig folytatódik még a TuberScan tesztelése, és az a legfőbb cél, hogy minél több adatot nyerjenek ki a burgonyatermesztésre vonatkozóan. Alapvető gond jelenleg, hogy a föld alatt növekvő termésről a gazdák lényegében semmit sem tudnak a betakarításig, de ez a helyzet most megváltozhat.

Az első próbák a spanyolországi Mallorcán történtek, hiszen a klimatikus viszonyok miatt ott végzik Európában leghamarabb a betakarítást. A tesztelők mindenfelé kutatógödröket ástak, hogy a gép eredményeit összevessék a valódi helyzettel, és kiváló egyezéseket találtak ezen a téren, vagyis a TuberScan valóban a föld alá látott.

Az angliai próbáknak így már jelentős tapasztalattal felvértezve álltak neki, így ott még meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a szerkezet, pontosan előrejelezve a termés mennyiségét és minőségét.Címkék: burgonya, krumpli, termesztés, zöldség, gyümölcs, robotizálás, teszt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik az új eCerex 600 pneumatikus vetőgép

A Multiva ismét részt vesz a hosszú kihagyás után megrendezésre kerülő hannoveri Agritechnica kiállításon. ...