TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Svájciak építettek fürge önjáró kaszát, máris a Kronéval versenyeznének

Svájciak építettek fürge önjáró kaszát, máris a Kronéval versenyeznének

Gépesítés - 2023.03.16

Impozáns céljai vannak a Cutaro önjáró kaszával a svájci gyártójának, amely máris a Kronéval kelne versenyre. A műszaki tartalom meggyőző, a robusztusság azonban hiányzik.

Hirdetés

A svájci mezőgazdaság a festői hegyi legelőiről és a dúsan termő zöldtakarmányairól (is) híres. Csupán az ország bő harmada megművelt mezőgazdasági terület, ám ott olyan magas szinten folytatnak művelést, hogy az bármelyik állam számára példaértékű lehet.

Az alpesi ország a hazája annak az önjáró kaszának is, amely a közelmúltban mutatkozott be a szélesebb nyilvánosság előtt. Gyártója a svájci ARB-Tec, amely máris úgy gondolkodik, hogy a piac egyik legnagyobb szereplőjével, a német Kronéval, annak is a BigM típusával kelne versenyre.

A Cutaro nevű önjáró kasza 11 méter munkaszélességű, és 350 LE-s Mercedes motor felel a meghajtásáért. Néhány kétkedő úgy véli, hogy ez a teljesítmény – például összevetve a 450 LE-s Krone BigM géppel – kevés lehet, különösen akkor, ha szársértőre is szükség van.Amiben a Cutaro versenyképes, az a tömeg, hiszen a mindössze 8,5 tonnás súly jelentősen kisebb a vetélytárs 15,5 tonnájához képest. Ez természetesen kisebb talajtaposást jelent, valamint rendkívüli fürgeséget, és alighanem a lejtős terepet is jobban bírja.

A kompakt önjáró kasza a fentiekből adódóan kisebb fogyasztással rendelkezik, ez pedig szintén a környezetkímélő munkavégzéshez járul hozzá, ami a svájci gyártó kimondott célja. Olyan apróságokra is figyeltek, hogy a szársértő kialakítása a fűben, lucernában megbújó rovarokkal is kíméletesen bánjon.

A kaszatárcsák forgási sebessége állítható, akárcsak a rendképzés milyensége. A Cutaro jellegzetessége, hogy a kaszatestek vonuláskor a gép két oldalához simulnak (a szállítási szélesség 3,4 méter). A hidropneumatikus, elektronikusan vezérelt felfüggesztés páratlan stabilitást kölcsönöz az önjáró gépnek, ami egy alpesi régióban nem utolsó szempont. A csúcssebesség 40 km/h.Címkék: svájc, önjáró, kasza, szársértő, krone, versenytárs, alacsony tömeg
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Tervezzünk előre a lehető legnagyobb hatékonyság érekében!