A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Svájciak építettek fürge önjáró kaszát, máris a Kronéval versenyeznének

Svájciak építettek fürge önjáró kaszát, máris a Kronéval versenyeznének

Gépesítés - 2023.03.16

Impozáns céljai vannak a Cutaro önjáró kaszával a svájci gyártójának, amely máris a Kronéval kelne versenyre. A műszaki tartalom meggyőző, a robusztusság azonban hiányzik.

Svájciak építettek fürge önjáró kaszát, máris a Kronéval versenyeznének


A svájci mezőgazdaság a festői hegyi legelőiről és a dúsan termő zöldtakarmányairól (is) híres. Csupán az ország bő harmada megművelt mezőgazdasági terület, ám ott olyan magas szinten folytatnak művelést, hogy az bármelyik állam számára példaértékű lehet.

Az alpesi ország a hazája annak az önjáró kaszának is, amely a közelmúltban mutatkozott be a szélesebb nyilvánosság előtt. Gyártója a svájci ARB-Tec, amely máris úgy gondolkodik, hogy a piac egyik legnagyobb szereplőjével, a német Kronéval, annak is a BigM típusával kelne versenyre.

A Cutaro nevű önjáró kasza 11 méter munkaszélességű, és 350 LE-s Mercedes motor felel a meghajtásáért. Néhány kétkedő úgy véli, hogy ez a teljesítmény – például összevetve a 450 LE-s Krone BigM géppel – kevés lehet, különösen akkor, ha szársértőre is szükség van.Amiben a Cutaro versenyképes, az a tömeg, hiszen a mindössze 8,5 tonnás súly jelentősen kisebb a vetélytárs 15,5 tonnájához képest. Ez természetesen kisebb talajtaposást jelent, valamint rendkívüli fürgeséget, és alighanem a lejtős terepet is jobban bírja.

A kompakt önjáró kasza a fentiekből adódóan kisebb fogyasztással rendelkezik, ez pedig szintén a környezetkímélő munkavégzéshez járul hozzá, ami a svájci gyártó kimondott célja. Olyan apróságokra is figyeltek, hogy a szársértő kialakítása a fűben, lucernában megbújó rovarokkal is kíméletesen bánjon.

A kaszatárcsák forgási sebessége állítható, akárcsak a rendképzés milyensége. A Cutaro jellegzetessége, hogy a kaszatestek vonuláskor a gép két oldalához simulnak (a szállítási szélesség 3,4 méter). A hidropneumatikus, elektronikusan vezérelt felfüggesztés páratlan stabilitást kölcsönöz az önjáró gépnek, ami egy alpesi régióban nem utolsó szempont. A csúcssebesség 40 km/h.
Címkék: svájc, önjáró, kasza, szársértő, krone, versenytárs, alacsony tömeg

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...