TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése

Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése

Gépesítés - 2023.03.09

Kiemelten fontos, hogy felkészített vetőgéppel végezzük a vetést, hiszen az egyik legfontosabb és legnagyobb figyelmet igénylő munkáról van szó. Egy jól felkészített és üzembiztos vetőgéppel megalapozzuk a termésünket.

A mai modern vetőgépek már nemcsak egy feladatot, vagyis a vetést végzik, hanem egy menetben képesek a vetés mellett magágyat készíteni, talajfertőtlenítő szert, starter trágyát, folyékony és/vagy szilárd műtrágyát kijuttatni, sávot permetezni, és speciális szenzorok segítségével méréseket végezni. Alkalmasak differenciált vetésre és műtrágya-kijuttatásra is egy menetben. Látható, hogy egy géprendszert kell üzemeltetni. Nagy odafigyelést igényel egy ilyen vetőgép.

Nézzük, milyen lépésekre kell odafigyelni egy mai, modern vetőgép üzemeltetése során.

Az első lépés a megfelelő traktor kiválasztása. Nemcsak a vetőgép vontatását kell ellátnia az erőgépnek, hanem a fent felsorolt feladatok elvégését is, amelyhez hidraulikus és elektromos energiára ugyancsak szükség van. Éppen ezért a vetőgépet üzemeltető traktornak nemcsak a vonóerőigénynek, de a hidraulikus és elektromos hajtás igényeinek is meg kell felelnie. Fontos, hogy zárt központú hidraulika-rendszerrel rendelkező traktorral vontassuk a vetőgépet, hiszen ebben az esetben akár egyszerre több hidraulikus funkció is működtethető. A traktor és a vetőgép csatlakoztatása során ügyelni kell a helyes hidraulikus csatlakoztatásra, különösen a szabad visszafolyó ág bekötésre, hiszen 1,5 bar-os ellenállásnál nem lehet több a visszatérő ágban. Ha nagyobb a visszatérő ág ellenállása, akkor károsodhat a hidromotor. A vontatott és a félig függesztett vetőgépek esetén törekedni kell arra, hogy munka közben a vetőgép vonórúdja párhuzamos legyen a talajjal, hiszen így a legkisebb a munkagép vonóerőigénye.

Miután összekapcsoltuk a traktort és a vetőgépet, a következő lépés a megfelelő vetőtárcsa kiválasztása. Sajnos, mióta a vetőmagszabványok megenyhültek, nem egyszerű a megfelelő vetőtárcsa kiválasztása, folyamatos odafigyelést igényel. Ebben a KITE Zrt. segítséget nyújt a partnerei részére, a vetőgép vetőmagra történő leforgatási szolgáltatásával. A speciális leforgató pad segítségével a gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégák vákuum rendszerű vetőgépek esetén meg tudják mondani, hogy melyik vetőmagfajtát, milyen vetőtárcsával, vákuumértékkel és sebességgel lehet a legpontosabban kivetni.

Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése

Fontos megjegyezni, hogy néhány kiegészítő anyagra szükség van a pontos vetéshez. Az első és talán a legjelentősebb a síkpor használata. A síkpor feladata, hogy megkösse a légköri nedvességet, megszüntesse a csávázóanyag tapadóképességét és megakadályozza a vetőmag boltozódását. A grafitport a mozgó alkatrészek súrlódásának csökkentésére ajánlott használni, a grafitspray pedig a vetőtárcsa és a gumitömítések közötti kapcsolatot javítja.

Az ezt követő lépés, a vetőgép geometriai méreteinek ellenőrzése és bevitele a monitorba. Alapfeltétel a helyes méretezés, hiszen a geometriai méretek alapján tudja elvégezni a gép a szakaszvezérlést és a differenciált vetés esetén a zónaváltást.

A fent felsorolt beállításokat akár bent a telephelyen is elvégezhetjük, majd ezek után jön a helyszíni testreszabás a vetés közben. Mielőtt rögzítenénk a vetési mélységet, fontos szemügyre venni a területi adottságokat. Néhány dolog, ami befolyásolja a beállításainkat:

A magágy minősége

Talajszerkezet

Szármaradvány-mennyiség

Talajnedvesség

Mindezek figyelembevételével meghatározhatjuk a vetési mélységet. Ha a vetőgépünk magágykészítő egységgel is fel van szerelve, akkor rosszabb minőségben előkészített magágy esetén is kiváló magágyat tudunk biztosítani a mag számára. Ilyen magágykészítő egység a John Deere vetőgépeken alkalmazott sávtisztító és a hullámos elővágó csoroszlya kombinációja. A sávtisztító egység beállításánál fontos, hogy csak a talaj felső heterogén 3-4 cm-s rétegét és a szármaradványokat tolja el a vetőcsoroszlya elől. A hullámos elővágó csoroszlya mélységbeállításánál arra kell figyelni, hogy 1 cm-rel a vetési mélység felett legyen a munkamélysége, hiszen így megakadályozzuk a magárok kiszárítását.

Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése

Természetesen a beállítások sora itt nem ér véget, hiszen kalibrálni kell a műtrágya-kijuttató egységet, a sávpermetezőt is. Ha elvégeztük az összes beállítást, akkor jöhet a vetés. Kezdéskor figyeljük a kijelzőket, műszereket, hogy az általunk elvárt minőségben történik-e a vetés. Vissza kell ellenőriznünk a vetés minőségét, hogy valóban pontos értéket mutatnak-e a kijelzők. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy személyesen megnézzük, hogyan vet a vetőgép, azaz kikaparjuk a magokat. Ez a legbiztosabb ellenőrzési módszere az összes vetőgépnek. Pontosan látjuk, hogy mennyit vet a vetőgép, milyen a tőtáv-egyenletesség és a vetési mélység.

Ha minden beállítást elvégzünk, folyamatosan figyelemmel kísérjük a változó körülményeket és azoknak megfelelően állítjuk a vetőgépet, a legjobb minőségű vetést kapjuk. A vetés akkor sikerül a legjobban, ha az elvetett növények 90-95%-a a vetés kezdetétől 48 órán belül kikel! 

Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése   Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése

Az említett beállítások mellett még számos egyéb dologtól függ a vetés minősége. A legmagasabb vetési minőség elérése érdekében a KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat nyújtja a partnerei részére:

Vetőgép-diagnosztizálás

Vetőgép vetőmagra történő leforgatása

Differenciált vetési előírás tervezése

Szezon előtti gépkezelői oktatás

Törzsadatbázis-kialakítás

Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítás

Dokumentációs oktatás és beállítás

Telefonos segítségnyújtás

Szezon közbeni gép-munkagép beállítás

A gépüzemeltetési szolgáltatással kapcsolatos bővebb információért látogasson el a www.kite.hu, a www.pgr.hu weblapra, vagy keresse a régiós precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáinkat!


 

Szemenkénti vetőgépek üzemeltetése

 
Szerző: Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető

Címkék: szemenkénti vetőgép, kite zrt., vetőgép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miseran Flexx-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: ...