TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Aranyat ér a termőtalaj

Aranyat ér a termőtalaj

Gépesítés - 2023.02.14

Tápanyag- és vízmegőrzés kíméletesen és energiatakarékosan – ebben segít a HORSCH.

Új évbe léptünk, a háborúból is kaptunk egy kis ízelítőt, ugyanis a szilveszteri durrogtatás hasonlított egy kisebb harci eseményre. Reméljük, hogy az előttünk álló év nyugodtabban telik, lesz gázolaj, műtrágya, termés, és majd el is lehet adni! A talajművelés az egyik olyan eszköz a termelők kezében, amivel okosan sokat lehet spórolni, és nemcsak gázolajat.

Az elmúlt év megmutatta, hogy a csapadékhiányos években még fontosabb, hogy a talajban mennyi a nedvesség. Egy „rendes” szerkezetű talajban a csapadék jobban tárolható, és a víz függőleges mozgása is könnyebben megvalósul. Milyen műveleteket kell végezni, vagy milyet nem szabad, hogy a talaj megfelelő, morzsás szerkezetű legyen? A nagy szárazságban kerüljük a talaj felesleges mély művelését, felrögölését. A tarlóhántást közvetlenül a kombájn mögött végezzük el, minél sekélyebben. A lényeg, hogy a kapillaritást megszüntessük, és a kihullott magoknak a földdel kontaktusuk legyen.

Egyenletes talajfelszín

Az ultrasekély talajművelés nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Egyik feltétele, hogy a talajfelszín egyenletes legyen. Amikor a felszín egyenletes, akkor tudjuk folytatni a munkát a sekély és ultrasekély műveletekkel.

A dupla késhengeres Cultro kimondottan az ultrasekély talajművelésre lett kitalálva. (1. kép)

Aranyat ér a termőtalaj

1. kép: Cultro 9 TC – ultrasekély tarlóhántás és szalmaterítés

A dupla késhenger nagy fordulatszámon zúz és aprít, a nehéz gereblye pedig egyengeti, teríti a szármaradványt, illetve kirázza a szalmából a kihullott magokat, amelyek sekélyen kerülnek a talajba vagy a föld felszínére, a szalmatakaró alá. A késhenger ezenfelül alkalmas a takarónövények terminálására is. Nagyon alacsony üzemeltetési költségek mellett, óriási területteljesítménnyel a Cultro az ultrasekély talajművelés szakértője.

Egyenletes talajfelszínt kultivátorral tudunk varázsolni. A talajfelszín-egyengetés akkor a leghatékonyabb, ha a vetési irányra 45 fokos szögben haladunk.

Sekély talajművelés

Az intenzívebb bekeverésre és aprításra a Joker az alkalmas. Az átalakult Joker rövidtárcsa kombinálva a késhengerrel és különböző lezáróhengerekkel az egyik leguniverzálisabb sekély művelőeszköz. Akár függesztőkaron, akár alsó hashúzón történik a Joker vontatása, a traktor billegését nem viszi át a rövidtárcsára.

A mélységállítás a mellső támasztókerekeken és a lezáróhengeren történik, így a gép egy jól meghatározott sík felületen dolgozik, és az oldalirányú billegéseket ezáltal kiküszöböli. A munkagép teljes szélességében a munkamélység ugyanaz. Az ultrasekély művelés érdekében kétféle megoldás létezik: az egyik a dupla késhenger kombinációja, a másik a Joker csipkés tárcsalapok CoverCrush lapokra cserélése. (2. és 3. kép)

Aranyat ér a termőtalaj

2. kép. A késhenger zúz, aprít, ultrasekélyen művel

Aranyat ér a termőtalaj

3. kép. CoverCrush tárcsalapok a Jokeren

Az univerzálisabb felhasználás érdekében általában az első kombináció a leggyakoribb (a késhengerrel), itt ugyanis a sekély és mély művelés között csak a mélységet kell állítani. Ezzel szemben ha CoverCrush tárcsával szerelt rövidtárcsát mélyen szeretnénk használni, akkor le kell cserélni a tárcsaleveleket a csipkésre.

A Joker mélységállítása kétféle lehet: hidraulikus vagy clipses. A hidraulikus állításnál a fülkéből egy pár kihelyezett hidraulikával állítjuk fokozatmentesen a mélységet. Ez az állítási lehetőség megkönnyíti a gépkezelő munkáját, és optimálisabb beállítást lehet vele végezni. Parcellaváltásnál vagy talajszerkezet-változásnál, amikor akár egy-két centit kellene ide vagy oda állítani, a legtöbbször a kényelem dönt, és a sokan azt gondolják, jól van az úgy, ellenben ha hidraulikusan tudjuk állítani, akkor az optimális mélységen lesz művelve a talaj.

Lezáróhengerből többfélét találunk a Jokerhez. Ez azért van így, hogy a különböző talajszerkezetekhez a legoptimálisabbat lehessen kiválasztani. Ha ki kellene emelni két hengert a nagy kavalkádból, akkor az mondhatjuk, hogy a kötött talajokra a dupla SteelDisc (SD), a laza talajokra a dupla RingFlex a legalkalmasabb.

Az SD henger a tarajával aprít és a nagy súllyal visszatömörít, morzsol, morzsás talajt hagy maga mögött. (4. kép) 

Aranyat ér a termőtalaj

4. kép. Dupla SteelDisc henger a kötött talajokra

A dupla RingFlex egy nyitott laprugós henger. A föld bekerül a hengerbe, a küllők közé, így még jobban keveredik a szalmával, és apróbb morzsás is lesz. A széles laprugóknak köszönhetően a laphenger a nagyon laza homokon is fent marad, nem süllyed el. Azáltal, hogy a föld bekerül a hengerbe, fel is dobja, és a tömörített felszínre egy vékony védőréteget terít szét.

A késhengerrel kombinálva akár a tavaszi magágykészítésben is tökéletes munkát végez. A takarónövények bedolgozásában vagy egy menetben magágykészítésre is lehet használni. (5. kép)

Aranyat ér a termőtalaj

5. kép. Joker RT és késhenger kombinációja, tavaszi takarónövény-bedolgozásban

A Joker járószerkezete hidraulikusan van csillapítva a SoftRide rendszerrel, ezáltal bármilyen sebességgel is dolgozzunk, a rövidtárcsa nyugodtan halad a felszínen.

Feladatok tarlóhántást követően

Az ultrasekély tarlóhántás után arra kell odafigyelni, hogy az árvakeléssel is tegyünk valamit. Amennyiben már ősszel szeretnénk vetni a tarlóhántott talajba, akkor a víztakarékosság a fő feladat. Amikor az első árvakelések már elérték a körülbelül 10 centiméteres magasságot, akkor lehet, hogy az aratást még mindig nem fejeztük be, és ekkor szokott az első hiba becsúszni. Azonban az ultrasekély művelésnél jóval nagyobb területteljesítményeket tudunk elérni, így fontos az árvakelést is bedolgozni, ugyancsak 2-3 cm mélyen.

Amikor a termőtalaj állapota engedi, akkor akár az alapművelést is elvégezhetjük, ha keverni kell, akkor a Tiger vagy a Terrano a MulchMix kapákkal szerelve; amennyiben a szármaradvány-mennyiség és a vetéstechnológia nem igényli az intenzív bekeverést, akkor a MulchMix helyett használjuk az LD vagy ULD kapákat.  Ezekkel a kapákkal csak lazítunk, minimális a föld bolygatása, így az esetleges kiszárítása is minimálisra csökken. A növények gyökereinek meglesz a lazított föld, a víz is tud majd vertikálisan közlekedni. Ezek a talajok általában a vetésig újra ki fognak zöldülni. Ez azonban nem gond, mert annak függvényében, hogy milyen az intenzitás, lehet egy sekély Joker-menet, vagy az is lehet, hogy a vetőgép kiüti az újabb árvakelést.

Azon termelőknél, ahol a széltippan gondot okoz, kimondottan javallott az ultrasekély művelet, és ennek a hatása annál nagyobb, minél nedvesebb az ősz. Ugyanis nedves ősz folyamán az ultrasekély művelt tarlóból a széltippan nagyon nagy százalékban ki fog csírázni. A kalászosok termesztésénél is vannak zéró toleranciák, a széltippan esetében például.

A függesztett Joker CT 3, 3,5, 4 m munkaszélességben a MONO TG lazítóval kombinálható. Itt egy menetben el tudjuk végezni a 35 cm mély lazítást. (6. kép) Az LD vagy ULD kapák nagyon kevés földet mozgatnak a felszín irányába, és a lazított föld felszínét sekélyen hántjuk és vissza is zárjuk. A MonoTG-t laza talajokon akár a Pronto vetőgéppel kombinálva is lehet használni.

Aranyat ér a termőtalaj

6. kép. Joker CT és Mono TG sekély teljes felszíni művelés, kombinálva a mélylazítással

A sekély talajművelésben a Joker az egyik leguniverzálisabb munkagép. Tarlóhántás, tarlóápolás, takarónövény-terminálás és magágykészítés 0–12 cm mélyégben!

Adjunk esélyt a takarónövényeknek!

Aranyat ér a termőtalaj

A modern, fenntartható termesztéstechnológia egyik eleme a takarónövények intelligens termesztése! Ezt ott is meg kell fontolni, ahol a 2022-es évben óriási volt az aszály. Amikor egyáltalán nincs csapadék, azzal nem tudunk mit kezdeni, de remélhetőleg ez ritkán fog előfordulni, de az, hogy egyre kisebb mennyiség esik, ezzel szemben az intenzitása megnő, ezt tapasztalni. A nagy intenzitásban lehullott csapadék általában az árkokban landol és levezetésre kerül. Ezt kellene a földjeinken tartani és a mélységbe levezetni. Ezenfelül az őszi, téli párás időben a takarónövények úgynevezett páracsapdaként is tudnak működni, és több tíz liter vizet a levegőből kicsapolni és a talajba vezetni. 

Továbbra is az a véleményem, hogy ha az utánunk következő generációknak is megélhetést szeretnénk biztosítani, akkor a fenntartható technológiák irányába kellene tekintenünk, és akár több fát, cserjét, bokrot ültetnünk a parcelláink köré!

Szász Zoltán

+36 30 743 0302

Címkék: horsch, termőtalaj, talajművelés, kultivátor, magágykészítés, tárcsa, henger
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.