TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Teremtsünk termőföldet!

Teremtsünk termőföldet!

Gépesítés - 2023.01.08

Az egészséges talaj megtartása, gyarapítása közös érdek, amihez a HORSCH technológiát és gépeket is kínál

Az elmúlt minimum 50 évben alkalmazott, korszerűnek vélt – ma már korszerűtlen – szuperintenzív termesztéstechnológiák mellett oda jutottunk, hogy a legtöbb termőterületről eltűnt az igazi termőréteg!

Az ökröt és a lovat lecseréltük traktorra, azonban az eszközök zöme maradt. Újabbak, modernebbek lettek, de a technológia nem változott. Amíg korábban a paraszt hátul ballagott, és látta a munka eredményét, a traktorra váltásnál már ez is megszűnt. A sok és egyre több lóerő egyre több olyan dolgot engedett meg a termelőknek, amit korábban nem tudtak elvégezni, így a lóerővel a hibafaktor is egyenes arányban nőtt.

Ami fenntartható, az egészséges is

Az intenzív talajművelés mellett az olcsó és nagy mennyiségű műtrágya, valamint a nagy hasznot hozó kultúrnövények egyoldalú termesztése elvezetett oda, hogy a termesztett növények nagy arányban veszítettek beltartalmi értékükből. Egyre többen mondják, hogy az egészségesebb termőtalajból egészségesebb élelmiszert lehet előállítani. Az orvostudomány fejlettségi szintjének megfelelően jelenleg a lakosság átlagos élettartama jó 100 év kellene, hogy legyen. De mégsem annyi. Egyik oldalon túl jól élünk, a világ másik végén viszont keservesen. Közben, az elmúlt közel száz év alatt a Föld lakosságszáma 2 milliárdról elérte és meghaladta a 8 milliárd főt, és ezt az embertömeget el kell látni élelemmel.

Azonban ha így megy tovább, akkor a következő generációk valószínű tücsköt és bogarat fognak enni, mert a hagyományos intenzív technológiák mellett a termőföld el fog veszni. Vagy jön még néhány vírus, ami megtizedeli a Föld lakosságát.

Egyre többen mondják, hogy az egészségesebb termőtalajból egészségesebb élelmiszert lehet előállítani.

Humuszpótlás

Egyedül a termelő képes földet előállítani. Az összes más tevékenység következtében csak földet, termőföldfelületet veszítünk. Termőréteget, humuszt készíteni jó átgondolt technológiával lehetséges. A lényeg az, hogy a termőföld minél több ideig legyen növényekkel borítva. Abban az esetben, ha a föld csupaszon van, elkezdi gyógyítani magát, és megjelenik például a „mindenki” által üldözött parlagfű.

A nyári aratás után két lehetőség van a tarló kezelésére. Az egyik az egyszerűbb, amikor nem csinálunk vele semmit. Azonban tudni kell, hogy minél magasabb a tarló, több a nódusz, annál kevesebbet fog párologtatni. Ha alacsony a tarló, és nem csinálunk vele semmit, betonszárazra fog kiszáradni a föld. A hosszú tarló később okozhat esetleg gondot, de ez már más dolog.

Az alacsony tarlón azonnal végezzünk tarlóhántást, amit történhet rövidtárcsával, kultivátorral vagy éppen késhenger segítségével (1. kép).

Teremtsünk termőföldet!

1. kép: Cultro – sekély tarlóhántás kemény és kiszáradt talajon

Minél sekélyebb, annál jobb. Az ultrasekély talajművelésnek a feltétele, hogy egyenletes talajfelszínnel rendelkezünk. Ezt el lehet érni, ha a mélyítő műveleteknél jó minőségű kultivátort használunk és odafigyelünk a beállításra. A tarlóhántás lényege, hogy a kapillaritást megszüntessük, a kihullott magokat a földdel összekeverjük, és a szalmát a felszínen terítsük (2. és 3. kép).

Teremtsünk termőföldet!

Egyujjnyi vastag tarlóhántás

Teremtsünk termőföldet!

3.kép: Csírázó magok a tarlóhántásban

Vízvisszatartás takarónövényekkel

Az idei aszály után nagyon sokan nem is akarnak hallani a takarónövényekről. Az igaz, hogy vizet visznek el a talajból, de amikor olyan az időjárás, akkor vissza is tartanak. Azok a gazdák, akik sikeresen végzik a talajtakarást, általában ősszel, augusztus–szeptember folyamán vetik el, és télen, illetve tavasszal terminálják, amennyiben télálló növények is vannak a koktélban (4. kép).

Teremtsünk termőföldet!

4. kép: Talajreform – takarónövény-keverékek

A takarónövények zömében a tavaszi kultúrák elé kerülnek, így az ősszel elhasznált vizet vissza tudják termelni a földbe. Nagyon jó páracsapdák, és az erózió ellen is nagyon jól lehet velük védekezni, ugyanis a felszín nem csupasz, amit a szél gyorsan ki tudna szárítani, majd elszállítani.

A tavaszi kultúrák vetése előtt többféleképpen lehet terminálni a takarónövényeket. Hengereléssel ledönteni, mulcsolással vagy késhengerrel darabolni. A tömegétől függően esetleg sekélyen vagy mélyen bedolgozni. Azonban azt is vegyük figyelembe, mit mikor végzünk, mert egy nagyobb tömegű takarónövényt a talajba dolgozva a rothadása leköti a nitrogént, és éppen ez hiányozhat majd a kultúrnövény számára (5. kép).

Teremtsünk termőföldet!

5. kép: Takarónövény novemberi terminálása – Cultro 12 TC

Mivel vessünk takarónövénybe?

A takarónövénybe történő vetésnek előnyei és hátrányai is vannak. A nedvességet jobban megtartja. Kevesebb talajművelésre van szükség. Jobb a talajélet. Ellenben olyan vetőgépre van szükségünk, amellyel ezt el lehet végezni. Különböző területeken a csigák is megjelenhetnek.

A tavaszi vagy őszi sűrű soros vetésre alkalmas, és erre is lett kifejlesztve az Avatar. Tulajdonképpen egy no till vetőgépről beszélünk. Óriási a csoroszlyanyomása, hogy a szármaradványt át tudja vágni és a magot biztonságosan, precízen a talajba juttatni (6. és 7. kép).

Teremtsünk termőföldet!

6. kép: Avatar – no till vetés a takarónövénybe

Teremtsünk termőföldet!

7. kép: Avatar csoroszlya a magfogó kerékkel

Az Avatar akár három tartállyal is szerelhető, így különböző növényeket együtt vethetünk, illetve a vetéssel egy időben műtrágya vagy peletált szerves trágya is kijuttatható (8. kép).

Teremtsünk termőföldet!

8. kép. No till kukoricatarlóba – a magok a barázda aljában, egyenletes mélységben

A tavaszi kapásnövények vetése sem okoz gondot a takarónövényes területeken. A novemberben terminált takarónövény tavaszra „eltűnik” (9. kép), ekkor egy sekély műveléssel egy menetben elkészül a magágynyitás is. Amikor áttelelő takarónövénnyel dolgozunk, és ezt tavasszal termináljuk, akkor érdemes figyelni a csapadékra is.

Teremtsünk termőföldet!

9. kép: Tavaszi magágykészítés – Cultro 12 TC

Tavasszal nehogy átessünk a ló másik oldalára, és nagyon rövid idő alatt sok vizet veszítsünk a talajból! A megfelelő időben, jól terminált takarónövény után az állomány jobban érzi magát (10. és 11. kép).

Teremtsünk termőföldet!

10. kép: Joker RT – elfagyott takarónövény tavaszi bedolgozása

Teremtsünk termőföldet!

11. kép. Joker RT – késhenger és tárcsa kombinációja

Sokszor feltevődik a vadkár kérdése is. Elméletileg ez is kár, ha a vadak lelegelik vagy feltúrják a takarónövényt. Azonban például a vaddisznó is csak sekélyen túr, mert sekélyen találja meg a gilisztát. Áttelelve a takarónövények és a vadak is jobb állapotban lesznek, értékesebbek!

A gyér soros vetésnél, ha a takarónövényt bedolgoztuk a talajba, akkor egyszerű a vetés. Amennyiben csak ledöntöttük, akkor kellhet a szemenkénti vetőgépre a csoroszlya elé egy vágótárcsa, illetve itt is az határozza meg, hogy mikor volt a terminálás, mekkora növénytömeg van a felszínen. Kisebb mennyiség esetén lehet, hogy egy sávtisztító is elégséges (12. kép).

Teremtsünk termőföldet!

12. kép: Maestro SV L NoTillMaestro SV L NoTill

A Horsch Maestro akár 350 kg csoroszlyanyomással is tud dolgozni. A kérdés csak az, hogy kell-e ekkora nyomás. Sokszor úgy gondoljuk, hogy igen. Azonban ha az AutoForce rendszerrel szereljük, akkor látni fogjuk, hogy nem kell mindig. Ez a rendszer csak akkora nyomással dolgozik, hogy a vetőmag pontos mélységbe kerüljön, így elkerüljük, a vetőbarázda túltömörítését. (13. kép)

Teremtsünk termőföldet!

13. kép: Maestro AutoForce – automatikus hidraulikus csoroszlyanyomás-állítás

A kukoricamag körül mindennek optimálisnak kell lennie, ugyanis a termés nagy részét a vetésnél alapozzuk meg. A jó magbeágyazás egyöntetű kelést eredményez. A kötöttebb talajokon a vetőbarázda bezárása is gondot szokott okozni. Nedves talajban a vetőtárcsa elkeni a vetőbarázda falát, esetleg nagyobb csoroszlyanyomással is dolgozunk, ami összepréseli a falat, és ekkor a V tömörítő kerekek már nehezen tudják bezárni azt. A levegős magágy nem optimális, heterogén kelést okoz. Ennek a kiküszöbölésére használjuk az ujjas tömörítőkerekeket. (14. kép)

Teremtsünk termőföldet!

14. kép: Maestro SX L – nemcsak vetés, hanem logisztika is

A Horsch Maestro nemcsak a precíz vetésről szól, hanem a logisztikáról is. Ugyanis a kolhozvírus a világ minden táján jelen van, és a logisztika szervezettségével fordított arányban jelentkezik az intenzitása. A kevésbé jól szervezett folyamatoknál erősebb a jelenlét!

Az egészséges talaj egészséges növényt táplál és egészséges embert nevel.

Továbbra is az a véleményem, hogy ültessünk minél több bokrot és fát a parcelláin köré!  

A megfelelő időben, jól terminált takarónövény után az állomány jobban érzi magát.

Szász Zoltán

+36 30 743 0302

    

Címkék: horsch, talaj, termőtalaj, tarlóhántás, avatar, no till, cultro 12 tc, joker rt, maestro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...