TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Bálabontó-kiosztó gépek használatának előnyei

Bálabontó-kiosztó gépek használatának előnyei

Gépesítés - 2023.11.05

Egyre több hazai állattartó használ bálabontó-kiosztó gépet az istállók almozásához, a szálastakarmány-bálák jászolba történő kiosztásához vagy takarmánykeverő-kiosztók töltéséhez. A gépek használatát elsősorban a kézi kiosztással célszerű összevetni, mivel e munkaművelet gépesítéséről van szó.

Az élő munkaerő csökkenése vagy hiánya váltható ki a bálabontó gépek alkalmazásával, csökkentve az almozáshoz szükséges időráfordítást, jobb minőségű – egyenletesebb és levegősebb – alomágy készítése mellett. Mivel számos gép nemcsak kiosztja, hanem aprítja is a bálát, így az alomanyag nedvszívó felülete is növekszik, ami csökkenti a szalmafelhasználást, és állategészségügyi szempontból is kedvezőbb feltételeket teremt az állatok számára. Egyes bálabontó-kiosztók nemcsak szalmabálák kifújására, hanem takarmánybálák szétbontására és kiosztására is használhatóak, növelve ezzel a gépek kihasználhatóságát. A bálabontók alkalmazásával a takarmánykeverő gépek keverési ideje is lényegesen lecsökkenthető, elkerülve így a hosszú keverési idő során keletkező „takarmányporosodást”, másrészt homogénebb takarmánykeverék érhető el.

A McHale által kínált C4 bálabontó-kiosztó gépcsalád modelljei széleskörűen felhasználható munkagépek, amelyek alkalmasak szalmabálák bontására és kifújására, de használhatóak hosszabb szálú szénabálák, illetve rövid szálú szenázsbálák kiosztására is. Egyediségük, hogy a nedves takarmány, például szenázs (vagy akár szilázs) vagy esetleg a nedvesebb szalma sem okoz eldugulást a kiosztás során. A McHale C4 bálabontó-kiosztók lelke a nagy átmérőjű, 8 darab kidobólapáttal ellátott kifúvóventilátor, melyet egy két sebességfokozatú hajtómű hajt meg, melyen a gépkezelő könnyedén beállíthatja a kívánt kifújási sebességet. A kifújás a gép elején található kifúvótorony segítségével történik, amely a traktorkabinba helyezhető elektronikus vezérlődobozon található joystickkal vezérelhető. A kifúvótorony 300 fokban történő elfordításával a nehezen elérhető helyek is könnyedén bealmozhatóak. A behordószerkezet sebessége állítható, így pontos és egyenletes kiosztás valósítható meg. A bálák rakodása a gép hátoldalán található rakodóajtón keresztül történhet, ami vagy a traktorkabinból, vagy a gép baloldalán található vezérlődobozról irányítható.

A McHale gépek strapabíróságukról, minimális karbantartás- és alkatrészigényükről ismertek szerte a világban. Nagyüzemi felhasználásra és fokozott igénybevételre lettek tervezve. A bálabontók mellet bálázók, bálacsomagolók, különféle bálamegfogó adapterek, fűkaszák, illetve rendkezelők is a termékkínálatba tartoznak. Ha a gépekkel kapcsolatban további részletek is érdeklik, keressen bennünket!

Címkék: bálabontó, kiosztó, mchale
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett ...