TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Huszonöt éve a hazai élvonalban – 1997 óta szolgálja a gazdákat a Väderstad Magyarország Kft.

Huszonöt éve a hazai élvonalban – 1997 óta szolgálja a gazdákat a Väderstad Magyarország Kft.

Gépesítés - 2022.07.17

Idén 60 éves a Väderstad, melynek önálló magyarországi leányvállalata szintén évfordulót ünnepel, hiszen 1997-ben kezdte meg tevékenységét. A céget ma is az az innovatív gondolkodás jellemzi, ami alapítóit 1962-ben elindította az úton, majd korszakalkotóvá tette.

Hazánkban 25 évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét a Väderstad önálló leányvállalata, mely a magyar gazdák számára is elérhetővé tette a márka innovatív, technológiai újdonságnak számító talajművelő, magágykészítő eszközeit és precíziós vetőgépeit.

vadtempo13

A Väderstad története

A Väderstad története 1962-ben, Rune és Siw Stark 30 hektáros svédországi farmján kezdődött. Rune Stark – hasonlóan a környékbeli gazdákhoz – merev fogas boronát használt a talaj-előkészítéshez, ami fából készült azokban az időkben, így tartósnak nem volt mondható. A gazda megunta, hogy minden évben új merev fogas boronát készítsen, és egy acélboronán törte a fejét. Nem sokkal később el is készült az új változat, és az acél alapanyagokra való áttérés jelentős minőségi ugrást eredményezett. A következő terv a merev fogas borona továbbfejlesztése volt inkább magágykészítő irányba, megoldva a munkagéppel a közúton történő közlekedés problémáját is. Az egyik ötlet az összecsukható magágykészítő megépítése volt, amit segített a traktorokon akkortájt megjelenő hidraulikakivezetés, mellyel szállítási helyzetbe lehetett állítani a gépet. Gyártottak egy prototípust, mely azonnal kiváltotta a környék gazdálkodóinak érdeklődését, akik láthatták, milyen kiváló minőségű munkát lehet végezni az új eszközzel. Ez vezetett az első megrendelésekhez. Hamarosan a „RuneStarks Mekaniska Workshop” megkezdte működését és ezzel letette a mai Väderstad-Verken AB alapjait.

vad1

Forradalmi újdonságok a talajművelésben

„Huszonöt évvel ezelőtt 3 fővel indult el a Väderstad Magyarország Kft., az első teljes üzleti évünk 1998-ban volt, ma pedig már 24 főt foglalkoztatunk és évi 8 milliárd forint árbevételt realizálunk – hallottuk dr. Kalmár Tibor cégvezetőtől. – Ebből az alkatrész-kereskedelem meghaladja az egymilliárd forintot, a többit pedig a munkagép-forgalmazásból keletkező bevétel teszi ki. Erre vagyunk büszkék, illetve hogy másfél évtizeddel ezelőtt önálló telephelyet sikerült építenünk Kápolnásnyéken, ahol méltó környezetben fogadhatjuk az ügyfeleink. S arra is büszkék vagyunk, hogy az eltelt 25 év alatt nemcsak gépeket értékesítettünk, hanem újfajta szemléletet hoztunk a talajművelés és a vetés gyakorlatába. Korunk előtt jártunk, amikor olyan technológiát vezettünk be és terjesztettünk el, ami ma abszolút megfelel a klímakárcsökkentő művelés alapelveinek. Ennek vagyunk a zászlóvivői, ehhez ajánlunk gépeket és technológiát.”

vadProceed

Legújabb innovációjuk a Proceed vetőgép, amellyel szemenként vethetők a gabonafélék, de a vetőkocsik átrendezésével alkalmas az összes szántóföldi kultúrnövény vetésére. Ez az eszköz idén elnyerte a Farm Machine 2022 díjat

„Korunk előtt jártunk, amikor olyan technológiát vezettünk be és terjesztettünk el, ami ma abszolút megfelel a klímakárcsökkentő művelés alapelveinek.”

vadKalmar TiborDr. Kalmár Tibor, a Väderstad Magyarország Kft. cégvezetője

 

Dr. Kalmár Tibor hozzátette: ma már a hatezret közelíti a Magyarországon értékesített gépek száma, az elmúlt két és fél évtizedben sok újdonságot hoztak a piacra, amelyek forradalmasították a talajművelés és a vetés gyakorlatát. Eközben a gazdák kezébe olyan teljesítményt és minőséget kínáló munkaeszközöket adtak, amilyenekről korábban csak álmodtak.

 

A Väderstad gépei gyorsak és precízek

„A 90-es évek elején hoztuk piacra a Rapid gabonavetőgépet, amely elsőként tette lehetővé a nagy sebességű vetést – magyarázta a cégvezető. – Ez volt a piac első, nagy sebességű vetésre képes kombinált gabonavető gépe, ami egy menetben készíti el a magágyat, juttatja ki a starter műtrágyát, vet, végül zárja a talajfelszínt. Ma is ez az egyik legnépszerűbb gabonavető gép a piacon. A titok a csoroszlyák elrendezésében és kialakításában rejlik. A Rapid megjelenését követően már nem a vetőgépnek, hanem a növénynek tudtak a gazdálkodók talajt készíteni, ami szintén jelentős technológiai előrelépés volt. Ha időrendben haladunk előre, akkor a Carrier rövidtárcsa következik, ezt is mi vezettük be a piacon elsőként, s vele együtt az okszerű és korszerű sekélyművelés gyakorlatát. Ez ma is meghatározó termékünk. 2005 környékén kezdtük meg a mélyen járó szántóföldi kultivátorok, a TopDown és az új generációs Cultus értékesítését, amelyek igazi alternatívát kínáltak a szántás nélküli talajműveléshez. Majd 10 évvel ezelőtt megérkezett a Tempo szemenkénti vetőgép, amellyel ismét magasra helyeztük a mércét, hiszen lehetővé tette a nagy sebességű szemenkénti vetést – a széles sortávú növények magjait korábban 8-10 kilométeres óránkénti sebességgel haladva vethették el a termelők, a Tempo gépekkel 12-15, sőt akár 20 kilométeres sebességgel lehet kiváló minőségben dolgozni. Az itt alkalmazott nyomott levegős magszállító rendszer (PowerShoot) a saját szabadalmunk. A korábbi gyakorlattal ellentétben a vetőmagot a mi gépeink nem ejtik a vetőbarázdába, hanem 50 kilométeres óránkénti sebességgel »belövik« egy nyomókerék alá. Ez nagy pontosságot tesz lehetővé. A Tempo L vetőgéppel világrekordot is felállítottunk, amelyet azóta sem sikerült megdönteniük a versenytársaknak. De ennél is fontosabb, hogy mindezt rendkívüli pontosság, precizitás mellett valósítja meg, nem véletlenül vált az egyik sikertermékünkké.”

vadcarrier 300 desktop

Ma is meghatározó termékük a Carrier rövidtárcsa, melyet a Väderstad vezetett be a piacon elsőként, s vele együtt az okszerű és korszerű sekélyművelés gyakorlatát

„A Tempo L vetőgéppel világrekordot is felállítottunk, amelyet azóta sem sikerült megdönteniük a versenytársaknak.”

Dr. Kalmár Tibor jelezte: ebben a szellemben haladnak tovább a jövőben is, tavaly év végén és idén 4 újdonságot mutattak be. Olyan talajművelő és vetőgépeket, amelyek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdák tovább növeljék gazdaságuk teljesítményét és termésátlagaikat. Legújabb innovációjuk a Proceed vetőgép, amellyel szemenként vethetők a gabonafélék, de a vetőkocsik átrendezésével alkalmas az összes szántóföldi kultúrnövény vetésére. Ez az eszköz idén elnyerte a Farm Machine 2022 díjat.

„Bátran ki merem jelenteni, hogy 60 éve alatt a Väderstad olyan munkagépeket alkotott, amelyekkel beírta magát az agrárium, illetve a gépesítés történelmébe” – szögezte le végül a magyarországi leányvállalat vezetője.

vad3
Szerző: AgrárUnió

Címkék: vetőgép, Väderstad, Tempo L, Vaderstad Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakult és bővült a NAK falugazdász hálózata

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette ...