TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Horsch gépekkel a termőtalaj védelmében

Horsch gépekkel a termőtalaj védelmében

Vető- és talajművelő gépek - 2022.05.21

Az igen száraz tél és tavasz miatt sokan tették fel azt a kérdést, hogy milyen intenzitással műveljék a talajt annak érdekében, hogy a következő generációk is tudjanak rajta élelmiszer-alapanyagot előállítani.

Nagyon sokan gondolják már úgy, hogy az intenzív, forgatásos talajművelés a múlté. Igaz, még nagyon sokan űzik, de ha ennek hatására tönkremegy a talaj, tehát a balegyenes betalál, annak K. O. lesz a vége! Érdemes lenne ezen elgondolkodni és elkezdeni a talajművelést átalakítani. Nagyon sok megoldás létezik erre a mi hazánkban is, csak szét kell nézni! (1. kép)

ho1 min

1. kép A tavaszi szelek elvitték a termőtalajt

Az átállás egyik eszköze lehet, ha kipróbáljuk az ultrasekély talajművelést. Ez egy köztes lépés, de már ezzel is nagyon sokat teszünk azért, hogy a nedvességet megőrizzük a talajban. A kombájn mögött igen sekélyen úgy kell megmozgatni a szalmát és a földet, hogy a kihullott magvak a talajjal kapcsolatba kerüljenek, és ki tudjanak kelni.

Erre két Horsch-megoldás létezik: az egyik a Cultro, a másik a Joker.

A Cultro dupla késhenger és nehéz gereblye kombinációja, amely a magas tarlót, mint például amilyen a repce vagy a napraforgó után marad, ledarálja, és a kihullott magokat sekélyen bedolgozza a talajba. (2. és 3. kép)

ho2 min

2. kép Cultro 9 TC – repce tarlóhántása

ho3 min

3. kép- Az ultrasekély tarlóhántás után robbanásszerű az árvakelés

A gabona tarlóhántásánál a szalmából kirázza a kihullott magokat, a szalmát pedig teríti. A kihullott magvak a föld felszínén, jó szalmatakaró alatt kicsíráznak, és ezután jön a „feketén tartás”.

A Jokerrel kétféle lehetőség adódik a sekély művelésre. Az egyik az, amikor a tárcsába előre egy késhengert teszünk, és ez darálja le a nagy szármaradványt, és a tárcsalapok csak érintőlegesen, 2-3 cm mélyen dolgoznak. (4. kép)

ho4 min

4. kép – Joker 8 RT a késhengerrel

A másik megoldás, ha a csipkés tárcsalapokat hullámos CoverCrush tárcsalapokra cseréljük le. Ez akkor érdekes, ha a Joker tárcsával csak sekélyen szeretnénk dolgozni. (5. és 6. kép)

ho5 min

5. kép – CoverCrusch tárcsák

 

ho6 min

6. kép Takarónövény bedolgozása CoverCrush tárcsával

A feketén tartásnál ugyancsak fontos a nagyon sekély talajművelés. Minél kevesebb földet mozgatunk meg, annál több nedvesség marad a talajban. A sekély művelés záloga az egyenletes talajfelszín! Arra kell törekedni, hogy amikor mélyen dolgozunk, akkor a lazítás mellett a föld felszínét egyengessük is. (7. kép)

ho7 min

7. kép Az őszi alapművelés után egyenletes a talajfelszín

A sekély tarlóhántás a Joker RT tárcsával azért is lehetséges, mert a tárcsa pattogásmentesen siklik a földön. A mélységtartás a mellső támasztókerekeken és a hengereken történik, a futómű hidraulikusan csillapított. A vonórúd úszóban van, vagyis a Jokert úgy vontatjuk, mintha egy pótkocsi lenne, így a traktor a billegést nem adja át. (8. kép)

ho8 min

8. kép A Joker RT csakúgy siklik a földfelszínen

A késhenger kései a csőtengelyre ráülnek, így a tárcsa súlyát rá lehet helyezni a késhengerre, ezáltal még az igen vastag szármaradványokat is képes átvágni. A csipkés tárcsalapok intenzíven mozgatják a föld felszínét, így az ultrasekély tarlóhántás könnyen kivitelezhető. (9. kép)

ho9 min

9. kép – A párosával felfogatott tárcsák bármilyen körülmények között megtartják a behatolási szöget

Egészséges talajból egészséges élelmiszer

Akinek mindenféle betegsége van, az vagy nem táplálkozik egészségesen, vagy mentális gondokkal küzd. Egyre többen szeretnének egészségesebben és hosszú életet élni, így keresetté válik az egészséges élelmiszer, amelynek forrása az egészséges talaj. Az egészséges talaj egyik záloga pedig a sokszínűség! Nézzük meg csak az érintetlen természetet, és hasonlítsuk össze a szántóföldi növénytermesztésre használt területekkel. Vagy csak nézzünk meg egy gyeplegelőt, milyen sokféle növény nő rajta. (10. kép)

ho10 min

10. kép- Takarónövény Cultro és Joker kombinációval történő bedolgozása

Az is igaz, hogy a kultúrnövények közé nehezen lehet más növényt vetni, amennyiben nagy mennyiséget szeretnénk aratni, de ott van az az időszak, amikor semmit sem termelünk a földeken. Ezt az időt arra kell fordítani, hogy ekkor is fejlődjön benne növényzet, és minél nagyobb gyökértömeg, minél összetettebb vegetáció gazdagítsa a talajt. Ezt takarónövényekkel kell úgy megoldani, hogy minél kisebb kiesést okozzanak a haszonnövények termesztésében. Érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy most ugyan a fő növények mellett a takarónövényeket és zöldítést átoknak érezzük, ám hamarosan nem fog-e ez a helyzet megfordulni, és a takarónövény termesztése még fontosabbá vagy legalább annyira fontossá válik, mint a főnövény! (11. kép)

ho11 min

11. kép– Joker mellső késhengerrel, tavaszi magágykészítés takarónövény után

Amihez nem nyúl az ember a természetben, ott minden egyensúlyban van! Vissza kellene állítani ezt az egyensúlyt, ami a takarónövények használatával lehetséges. A nyári nagy melegben tartsuk „feketén” a talajt, és az őszi alapműveléssel egy menetben juttassuk ki a takarónövény-keveréket. Ezeket majd kora tavasszal termináljuk. Erre a műveletre ugyancsak alkalmas a Cultro és a Joker. Elvégezhető totális gyomirtóval is, de ennek az a hátulütője, hogy a mikroorganizmusokat is kipusztítjuk a talajból! A vetés előtt legfeljebb egy sekély magágynyitást végezzünk, és ennyi volt a talajbolygatás.

A sekély és ultrasekély talajműveléshez a Cultro univerzálisabb társa a Joker! A gyerekeink és az unokáink is egészségesen, a Föld nevű bolygón szeretnének élni, ne lopjuk el a lehetőséget tőlük!

 

Szász Zoltán
+36 30 743-0302

 

Címkék: talajművelés, Horsch, Joker, Cultro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így állhat talpra egy természeti katasztrófa után a görög ...

Az Európai Uniós tagság nemcsak támogatásokat, de szakmai segítséget is nyújt a tagállamoknak váratlan katasztrófa ...