TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Cukorrépába érkezik a Lemken/Steketee új, 2 centis pontossággal dolgozó robotkapája

Cukorrépába érkezik a Lemken/Steketee új, 2 centis pontossággal dolgozó robotkapája

Gépesítés - 2022.01.09

A Lemken által tulajdonolt Steketee továbbfejlesztette IC-Weeder robotkapáját. A gép a mesterséges intelligencia (AI) révén immár képes a kultúrnövények felismerésére, egyenkénti azonosítására.

A mechanikus gyomirtás nyilvánvalóan sokkal hatékonyabbá válik azáltal, hogy az eszköz képes megkülönböztetni a gyomokat a kultúrnövényektől, és önműködő módon ennek megfelelően dolgozik. Itt lép képbe a mesterséges intelligencia, amely a Lemken és a Steketee nemrég bemutatott, továbbfejlesztett sorközművelő IC-Weeder robotkapájának lelkét jelenti. A gép szoftvere növényfelismerésre képes, és első körben rögzíti (lényegében megtanulja) a kultúrnövények legfontosabb jellemvonásait, majd ezeket komplex környezetben, a szántóföldön is képes felismerni.

A fejlesztők első körben a cukorrépa fejlődési fázisait, fenofázisait tanították meg a gépnek, amely egy algoritmus segítségével így már képes azonosítani a fejlődő kultúrnövényt a színe, textúrája, formája, mérete és levélpozíciója alapján. A robotkapa ezzel a tudással felvértezve a legnehezebb körülmények között is világosan el tudja különíteni egymástól a kultúrnövényt és a gyomokat.

Az IC-Weeder soronkénti kamerarendszer segítségével képes ilyen hihetetlenül precíz munkavégzésre. A kamerák természetesen jól védett helyekre vannak felszerelve, ráadásul úgy, hogy a túl erős napfény se zavarhassa meg a működésük pontosságát. A kamerák másodpercenként 30 képet készítenek, így lehetséges a 95 százalékos pontosságú növényfelismerést elérni velük. A pneumatikus vezérlésű kapák a kultúrnövényektől 2 centiméteres távolságra tudnak dolgozni, vagyis eltávolítani a gyomokat. Az IC-Weeder 2022-ben lesz elérhető a Lemken kínálatában, kiindulásként 3 méteres munkaszélességben.

 

Címkék: precíziós gazdálkodás, lemken, steketee, mechanikus gyomirtás, robotkapa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kormány a szőlőtermelők és a borászok mellett áll

Kihívásokból van elég a szőlő- és borágazatban, de a magyar kormány – ahogy eddig, úgy a jövőben is – a ...