TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Az Amazone bemutatta újdonságait az Agritechnicára készülve

Az Amazone bemutatta újdonságait az Agritechnicára készülve

Gépesítés - 2021.10.15

Nincs egységes vélemény a mezőgépgyártók körében arról, hogy – még mindig a járványtól tartva – részt vegyenek-e a jövő évi hannoveri Agritechnica szakkiállításon. A német Amazone teljes mellszélességgel kiállt a február-március fordulóján tartandó rendezvény mellett azzal, hogy bemutatta gépújdonságainak széles palettáját.

Hirdetés

A rendkívül bizonytalan piacon is kiemelkedően teljesített tavaly az Amazone, amely 2020-ban rekordévet zárt, és az 537 millió eurós bevétele 15 százalékos növekedést jelent a megelőző esztendőhöz képest. 2021 első felében is sikeres rajtot vett a vállalat – tudtuk meg Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer ügyvezetőktől az Amazone látványos online sajtóbemutatóján. Nem is kívánják csökkenteni a tempót, a németországi Bramschéban lévő gyárat 8 ezer négyzetméternyi fedett és 33 ezer négyzetméternyi szabad területtel bővítik, az oroszországi Szamarában található üzemet pedig 10 ezer négyzetméternyi fedett csarnokkal egészítik ki. Az orosz piac erősítésére új értékesítési leányvállalatot is létrehoznak Moszkvában.

1 Bramsche min

Ami a többi külföldi piacot illeti, tavaly különösen Észak-Amerika és Ukrajna teljesített kiemelkedően. A mechanikai gyomirtás terén eszközöket kínáló Schmotzer immár harmadik éve tartozik az Amazone kötelékébe, és 2021-ben már jelentős forgalomnövekedést várnak tőle. A piaci előrelépés érdekében az Amazone Group idén 30 millió eurós befektetést tervez vállalatcsoporti szinten.

A gépújdonságok terén elsőként a Tyrok 400 félig-függesztett váltvaforgató ekét mutatták be a sajtó képviselőinek. A 7-8-9 ekefejes változatokban elérhető munkagép akár a 400 LE-s traktorokhoz is jó választás lehet. Az egyszerűen és precízen beállítható ekével megvalósítható a 8–10 km/h munkasebesség, ami elsősorban az új SpeedBlade ekefejnek köszönhető. Ennél a kormánylemez extra nagyméretű elülső része garantálja, hogy nagyobb munkatempónál is ide esik a fő kopási pont, vagyis nem a kormánylemez-csíkok fognak kopni (a teli kormánylemezeknél is az elülső rész kopik, nem a kormánylemez). Szintén okos megoldás, hogy a Tyrok csoroszlyacsúcsa rányúlik az ekevasra, ezáltal az illesztési hézagba nem akadhatnak bele a növényi maradványok vagy a bálazsinegek. A tábla végi átfordítást a hidraulikus SmartTurn rendszerrel nagyjából 9 másodperc alatt el lehet végezni.

2 Tyrok min

 

Az Amazone Teres 300 néven egy függesztett váltvaforgató ekét is kifejlesztett, amely 4-5-6 fejjel lesz elérhető, és szintén a nagy sebességű (8–10 km/h) művelés eszköze lehet. A maximum 300 LE-s erőgépekhez javasolt munkagép hidraulikus munkaszélesség-állítással rendelkezik (ez a V verzió), de hidraulikus kőbiztosítással (VS) is elérhető. A SpeedBlade ekefej és a SmartTurn fordítórendszer itt is rendelkezésre áll majd.

3 teres min

 

A 6 és 7 méteres Cobra-2TX vontatott kultivátor a sekély és középmély művelés eszköze. Számtalan előművelő egység, kapa és henger közül választhatunk, ezáltal minden területtípushoz kialakítható az ideális felépítés. A 4–13 cm mélységben dolgozó munkagép a vibráló ECO rugóskapák révén teremt kiváló csírázási körülményeket. A pontos mélységállítás a támaszkerekek és a tömörítő henger segítségével végezhető el.

4 Cobra min

 

Ultrasekély műveléshez a TopCut eszközhordozót fejleszti az Amazone. Ennek első modellje, a 12 méter munkaszélességű 12000-2 már idén nyáron átesett a gyakorlati teszteléseken. Az eredmények: tökéletes csírázási feltételek, csökkentett talajkipárolgás, tökéletes aprítás a repce, napraforgó, kukorica és a különféle köztes növények esetén. A nagy területteljesítményt kedvező üzemanyag-felhasználással kombináló munkagépet 2022-ben még szintén tesztüzemben vetik be, piaci megjelenése későbbre várható.

5 TopCut min

 

A KE 02 forgóborona Rotamix rendszerrel ellátva az intenzív rögtörés területén produkál kiemelkedőt. A 3, 4 vagy 6 méter munkaszélességű gép kisebb verziói a maximum 240 LE-s traktorokhoz, a nagyobbik pedig akár 400 LE-s erőgépekhez ajánlott. A Rotamix rendszer 12 szerszámtartóval rendelkezik (a 3 méteres gépnél), amelyeken eloszlik a bemenő erő, így kiválóan alkalmas a szántás utáni magágykészítéshez. A forgóborona kompakt kialakítása nem terheli meg a traktor emelőszerkezetét, kisebb frontsúllyal üzemeltethető a megszokottnál. A DirectDrive hajtómű áttételek nélkül, közvetlenül viszi át az erőt a szerszámtartók homlokkerekeire.

6 KE min

 

A vetés területén a Cataya Special mechanikus vetőgéphez kifejlesztett TwinTeC Special duplatárcsás csoroszlya számított a bemutató egyik újdonságának. A 650 literes magtartállyal ellátott, kompakt Cataya Special 2019-ben jelent meg a piacon, akkor még csak a RoTeC egytárcsás csoroszlyával felszerelve. Most már azonban a karbantartásmentes TwinTeC Special duplatárcsás csoroszlyát is választhatják hozzá a gazdák, a még precízebb vetésmélység érdekében. A 340 mm átmérőjű csoroszlyák sima futást biztosítanak, az akár 40 kg-os csoroszlyanyomás pedig elegendő ahhoz, hogy a magok egyforma mélységre kerüljenek eltérő talajadottságok mellett is. A munkasebesség akár 10 km/h is lehet.

7 TwinTec min

 

A precíziós vetés területén az Amazone Precea Super szemenkénti vetőgéphez kínált SmartForce rendszert ismerhettük meg, amely automatikusan szabályozza a csoroszlyanyomást a kívánt mélységbe történő maglehelyezés érdekében. A működése a vetőkocsikon elhelyezett szenzorok segítségével történik. Ha egy adott vetési sávban a gép nagyobb ellenállású talajba ütközik, akkor a SmartForce automatikusan megnöveli a csoroszlyanyomást, hogy minden vetőmag azonos mélységbe kerülhessen.

8 SmartForce min

 

A ZA-TS függesztett és ZG-TS vontatott műtrágyaszórókhoz elérhető WindControl rendszer a még tökéletesebb szórásképet célozza meg. Gyakori probléma, hogy erős szél esetén a szórás mintázata torzul, ám a WindControl képes ennek az ellensúlyozására, korrigálására. Az aszimmetrikus kijuttatást a rendszer úgy akadályozza meg, hogy folyamatosan ellenőrzi a szél erejét és irányát, illetve ezzel párhuzamosan az ArgusTwin automatikus szóráskép-felügyelet a szórásmintázatot, és szükség esetén beavatkozik. A WindControl az ArgusTwintől függetlenül is elérhető.

9 WindControl min

 

A növényvédelem terén az UX 7601 Super és UX 8601 Super vontatott szántóföldi permetezőgépeket mutatta be az Amazone. Az előbbi 8000 literes, az utóbbi 9000 literes tartállyal rendelkezik, az optimális súlyelosztás következtében azonban nem jelentenek túl nagy megterhelést a traktorok számára. Az alacsonyan elhelyezett súlypont kiváló stabilitást garantál, és a kompakt gépek emellett jól manőverezhetők is. Az új UX modellek 250 l/min teljesítményű permetezőszivattyúval, valamint 350 l/min kapacitású keverőszivattyúval vannak ellátva.

10 UX Super min

 

Komolyabb igénybevételekhez és a nagy munkaszélesség eléréshez fejlesztette ki a német gyártó a Super-L3 szórókeretet, akár 42 méteres munkaszélességig. A szélső tagok összecsukásával a méret igény szerint csökkenthető. Ki kell még emelnünk a DirectInject rendszert is, amely a növényvédő szerek direkt kijuttatását teszi lehetővé. A gyors válaszidő révén célzottan (és ezáltal takarékosan) képes a gyomok lepermetezésére.

11 DirectInject min
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kultivátor, vetőgép, permetezőgép, Agritechnica, amazone, váltvaforgató eke, forgóborona, műtrágyaszóró
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korai repcekártevők és monitorozásuk

Sem a csapdák kihelyezését, sem a rendszeres és igen alapos állomány-ellenőrzést nem lehet elhanyagolni