TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Lombok alatt, sorok között – Traktorok kertészetekbe, ültetvényekbe

Lombok alatt, sorok között – Traktorok kertészetekbe, ültetvényekbe

Traktorok - 2021.05.18

A szűk sorok, alacsony lombok közé olyan traktorok valók, amelyek alacsony építésük révén nem okoznak sérülést a növényekben, fordulékonyságuk révén pedig nem jelent számukra gondot a szűk, sokszor egyenetlen terepen manőverezni. Ma már „szuflában” sem szenvednek hiányt, a gyakran 100 LE fölötti teljesítményű motor és az erős hidraulika-rendszer bármilyen munkaeszközzel megbirkózik.

Antonio Carraro: megfordítható 
kormány-ülés rendszer

A kertészeti és ültetvénytraktorok közös tulajdonságai a kompakt felépítés és a rövid tengelytáv, amelyek révén a legszűkebb sorokban is elférnek, sőt szűk sorvégi fordulók végrehajtására is képesek. Mindez természetesen az olasz Antonio Carraro traktorokra is jellemző, amelyeken további, egyértelmű piaci előny a versenytársakkal szemben a cég egyedi fejlesztése, a megfordítható kormány-ülés rendszer. A magyarországi kizárólagos forgalmazó, az Agrolánc Kft. szerint ezzel nemcsak kényelmesebbé válik a tolt eszközök üzemeltetése, de a megfordítható vezérlőközpont révén biztonságosabb és hatékonyabb is a munkavégzés. A traktoron így a hátsó hárompontfüggesztésre kerül a munkaeszköz – az erőgép nem hajt át a még műveletlen területen, hanem az eszköz mögött halad. Ennek köszönhetően a kezelő kényelmesen rálát a fűnyírás, a szárzúzás, a sorművelés, a soraljművelés vagy egyéb munkaművelet során a művelendő területre, miközben az erőgépet is óvja az esetleges sérülésektől.

Az Antonio Carraro termékpalettája 25–100 LE közötti gépekre terjed, vagyis a legnagyobb modellek erősebbek 
az idehaza talán legelterjedtebb MTZ-knél, miközben a külső dimenzióikat tekintve jóval kompaktabbak. A kisebb traktorok kategóriájában a magyar gazdálkodók a megfordítható kormány-ülés rendszerű TRX 7800-as modelleket keresik 
a legjobban, amelyek négyhengeres, 70 LE-s, Yanmar Stage V motorral szereltek; szélességük mindössze 1380 mm, a hátsó emelési kapacitás 2150 kg.
A nem megfordítható verziók közül a hazai forgalmazó a Tigre 3800 F (korábban Tigre 4400 F), valamint a Tigre 3800 (korábban Tigre 4000) és a Tigre 3200 modelleket emelte ki. 
A 25,7 LE teljesítményű Tigre 3800 F kereken egytonnás hátsó emelési kapacitással rendelkezik, az ACTIOTM alváz pedig 
a 15 fokos tengelyek közti elfordulás következtében folyamatos talajtapadást, ezáltal biztonságos üzemeltetést garantál. A Tigre 3800-as erőgép négy egyforma kerékmérettel készül, motorteljesítménye 25,7 LE, az állandó összkerékhajtás révén pedig nem létezik számára nehéz terep. A Tigre 3200 típus az Antonio Carraro legkisebb traktora, amely szintén kiválóan manőverezhető és rendkívül stabil. A 12 fokozatú szinkronizált váltóval (8 fokozat előre, 4 fokozat hátra) mindig egyszerűen kiválasztható a feladathoz igazított munkamenet. A Tigre modellek szinte az összes ültetvényápoláshoz szükséges munkaeszközzel felszerelhetők.

1 Antonio Carraro Tony 10900 R A jovo traktora

A MACH4 gumihevederes rézsűjáró modell kiválóságairól a hazai gazdák is be tudnak számolni. A 98 LE-s törzscsuklós modellek Magyarországon bármely ültetvényben bevethetők kiváló rézsűjáró képességüknek köszönhetően, amit 
a 4 darab, egymástól független gumihevederes járószerkezet tesz lehetővé. A szintén 98 LE-s TGF 10900 R szuperalacsony, Cat. 4. besorolású, túlnyomásos fülkével szerelt gépek magassága 1740 mm, ami az alacsony lombkoronával rendelkező gyümölcsültetvények műveléséhez jelent megoldást.

2 Antonio Carraro Mach4 R rezsujaro traktor

Az olasz gyártó új szériájának számító TONY intelligens traktorcsaládban két típust fejlesztettek: TONY 10900 TR elsőkerék-kormányzású, illetve TONY 10900 SR törzscsuklós kormányzású berendezéseket. Ez a sorozat még nem robotvezérlésű, de nagyon közelít hozzá, hiszen minden műszaki tartalom programozható, és az erőgépek kiválóan alkalmasak a precíziós gazdálkodásra, a szűk sorokban végzett nagyon pontos művelésre. A 98 LE-s, 2,4 tonna tömegű traktorok új fejlesztésű, hibrid hajtóművel büszkélkedhetnek, a hidrosztatikus-robotizált mechanikus megoldás hatékonyan ötvözi a fokozatmentes sebességbeállítást biztosító hidrosztatikus hajtóművet és a robotizált elektromechanikus váltót. A sebességtartományok váltása szintén robotizálva történhet, az erőgépbe épített proporcionális joystickon lévő elektromos kapcsolóval. A váltás terhelés alatt történik: miközben az okos traktor egy bizonyos tartományban dolgozik, a rendszer már automatikusan előkészíti a következő tartományt, amit egy gombnyomással vált. 
A hidrosztatikus rendszernek köszönhetően minden mechanikus tartományon belül fokozatmentesen szabályozható a haladási sebesség, egyetlen pedál segítségével.

Az ültetvénytraktorok szakértőjének nevezhető 110 éves Antonio Carraro-traktorgyár magas műszaki színvonalú, mégis egyszerűen kezelhető és megbízható erőgépeket kínál a termelőknek. Tudatosan kerüli azokat a plusz megoldásokat, amelyek fölöslegesek vagy túlzottak, miközben gépei tudják mindazt, ami a kertészetekben, szőlészetekben, gyümölcsösökben adódó precíz munkák elvégzéséhez szükséges.

agrolanchirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Fendt: hatékony munkavégzés precíz helymeghatározással

A német prémiummárkának számító Fendt elsősorban a 200 V/F/P Vario szériát kínálja a szőlő-, gyümölcs- és komlóter­mesztés, valamint az üvegházi munkák területén, és a sorozatnak 2009 óta immár a harmadik továbbfejlesztett generációja áll a gazdálkodók rendelkezésére. A széria erőssége a fokozatmentes Vario sebességváltó, az intuitív FendtONE kezelőrendszer (ami lényegében egyénre szabható vezérlőkarfát takar), illetve az olyan újítások, mint a terheléstől függően 10 LE többletteljesítményt biztosító DynamicPerformance motorvezérlő rendszer. 
A legkisebbnek számító Fendt erőgépek háromféle változatban érhetők el. A V verzió klasszikus keskeny nyomtávú traktorokat takar, amelyeknek akár 1,07 méter lehet a külső szélességük. Az F modellek valamivel „testesebbek” (1,32 méter), cserébe viszont 10 cm-rel szélesebb vezetőfülkét kínálnak. A P változat pedig kifejezetten nagy (akár 3134 kg-os) emelőerővel rendelkező, legalább 1,68 méter külső szélességű traktorokat foglal magában. Az ötféle Fendt 200 Vario modell (207/208/209/210/211) mindegyikének létezik V/F verziója, illetve P változata a 209/210/211-es modelleknek, és a család a 72–101 LE közötti teljesítménytartományt fedi le (ez az ECE R120 szabvány szerint 79–124 LE-t jelent). Minden típus Power, Profi és Profi+ felszereltségi változatokban hozzáférhető. A meghajtásról háromhengeres, 3,3 literes AGCO Power motorok gondoskodnak, amelyek DOC, DPF és SCR segítségével teljesítik a legfelső, Stage V emissziós normát, kipufogógáz-visszavezetés nélkül. A nagy teljesítményű Load-Sensing hidraulika-rendszer modern, axiáldugattyús szivattyúi pontosan annyi olajat szállítanak, amennyire a munkaeszköznek szüksége van (a maximális teljesítményük 71 l/perc, térfogat­áram-összegzéssel 104 l/perc).

4 Fendt 200 VFP Vario 3

A fokozatmentes Vario hajtómű nemcsak kényelmes használatot, de takarékos működési módot is garantál, 0,02 km/órától maximum 40 km/óráig, megszakítás nélküli erőátvitellel, sebességváltás nélkül. A TLT-fordulatszám nyomógombbal állítható, 540/540E/750 és 1000 fordulat/perc áll rendelkezésre hátul. 
A fülkében rendkívüli kényelem várja a kezelőt, a kézre eső (jobb oldalra került) munka- és kezelőfunkciók, a multifunkciós joystick, valamint a nagyméretű, akadálymentes lábtér és a felülmúlhatatlan kilátás körös-körül mind a magasabb szintű komfortot szolgálják. Alapbeállításában a kabin megfelel a 2. védelmi kategória előírásainak, de szükség esetén a szűrőrendszer átalakítható 
a 4-es védelmi kategória normái szerint, a por, a folyékony növényvédő szerek és azok gőzei elleni védelemre.

3 Fendt 20B5911 kis

A szűk sorokban végzett hatékony munkavégzést segítheti 
a helymeghatározáson alapuló GPS-rendszer, amely 2 cm-es pontossággal irányítja a kezelőt, de a Fendt ultrahang-érzékelős rendszert is kínál, amellyel precízen meghatározható például a szőlősorok helyzete, és ezáltal a traktor az előre meghatározott távolságok szerint vezethető. A német gyártó immár a 200 V/F/P Vario családhoz is elérhetővé tette a VarioActive kormányzást, amely révén egyetlen kormányfordulattal be lehet fordulni a következő sorba. Az 58 fokos bekormányzási szög, az oldalstabilizátoros elülsőtengely-rugózás, 
a darázsderék és a tengelyek nagy teherbírása mind az extrém fordulékonyságot teszik lehetővé. A 200 V/F/P Vario 
az állandó összkerékfunkció mellett automatikus összkerékhajtás-funkcióval is rendelkezik.

axialhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Landini: akár 1003 mm-ig szűkíthető nyomtáv

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott Landini traktormárkának a Rex 4 szériába tartozó tagjai ajánlottak kifejezetten ültetvényekbe és kertészetekbe. A keskeny nyomtávú erőgépek F, GT és V változatokban léteznek, és ezeken belül számtalan opcióval igazodnak a gazdálkodók igényeihez. Az F verzió a keskeny soros gyümölcsösökbe ideális az 1342 mm-es szélesség révén, a V modellek pedig a szőlészetekbe, hiszen egészen elképesztő módon akár 1003 mm-ig szűkíthető a nyomtávjuk, így a sűrűn ültetett sorok közt is elboldogulnak. Az 1478 mm-nél kezdődő GT változat viszont lankásabb, meredekebb ültetvényekbe ajánlott, de akár szántóföldi munkákhoz is használható, jól bírja a nagyobb igénybevételeket.

6 Landini RP57 REX4 CabinCat4 007

A Landini kertészeti és ültetvénytraktorai a 70–112 LE közötti teljesítménytartományt fedik le. Magyarországon a 90-es, 100-as és 110-es (vagyis 90, 95 és 102 lóerős) változatok a legnépszerűbbek, ezek mindegyike megbízható, négyhengeres, 2,9 literes Deutz motorral van felszerelve. Az EngineMemo kapcsoló (egyfajta tempomatként) eltárolja a motorfordulatot, ami 
a kezelő nagyobb kényelmét szolgálja. A maximális teljesítményt az erőforrás 2200 1/min fordulaton éri el. A 80–90 literes üzemanyagtartálya a takarékos motor mellett hosszabb műszakokat tesz lehetővé. Az erőgépeknél mechanikus vagy hidraulikus irányváltó, 4 sebességfokozat és 3 csoport az alap, amelyhez két opció adható: Hi-Lo vagy High-Medium-Low terhelés alatti kapcsolási lehetőség, ezenkívül mászócsoport is az igen lassú munkákhoz. A Rex 4 széles TLT-változatot is kínál mechanikus vagy hidraulikus verzióban, a sebességváltótól függően kettő vagy négy fordulatszámmal (540, 540 ECO, 1000 és 1000 ECO) rendelhetők.
A kertészeti és ültetvénytraktorok neuralgikus pontja 
a hidraulika-rendszer. A Landini Rex 4 ezen a téren sem vall szégyent, hiszen kérhető 50+28 l/min tandemszivattyúval vagy akár 28+41+41 l/min kapacitású tripla változatban is. A hidraulikakörök 3 mechanikus vezértömbbel indulnak, de elérhető akár 7 szelep is. A gyorscsatlakozók előre kivezethetők, és a traktorokra homlokrakodó is szerelhető, ami jelentősen kibővíti az alkalmazási körüket, megfelelnek például telepi munkákra is. A hátsó emelési kapacitás 2700 kg, a GT verzióknál 3400 kg. Az erőgépeket az AXIÁL Kft. utólagosan légfékkel is fel tudja szerelni, ezáltal pótkocsi vontatására is alkalmassá válnak.

5 Landini RP57 REX4 110S Field PowerHarrow 020

A Rex 4 széria fülkéjének érdekessége, hogy a 2-es kategóriájú védelem (papírszűrős megoldás) gombnyomásra változtatható 4-esre, ami már aktív szenes szűrős, túlnyomásos kabint takar a vegyszerezési munkák elvégzéséhez. A padló sík, nincs váltóalagút, de a kezelő kényelmét növelik az ergonomikus kezelőszervek és a minden irányba akadálytalan kilátás is. 
A fordulékonyságot az 55 fokos bekormányzási szög garantálja, de 
a rugózott első híd is hasznos megoldás ebből a szempontból. 
A valamivel kisebb (55–75 LE-s tartományt lefedő) Rex 3-as szériánál alacsonyabb építésmóddal, illetve lekerekített fülketetővel találkozhatunk, ami által a traktor még kevésbé sérti meg a sorközökbe behajló ágakat, leveleket, hajtásokat.

SAME: négykerék-kormányzás 
és erős hidraulika-rendszer

2019-ben az Év Speciális Traktora címet nyerte el a SAME Frutteto CVT, amely nemcsak fokozatmentes váltóval szerelt, de – ebben az erőgép-kategóriában elsőként – négykerék-kormányzással is rendelkezik. A magyarországi forgalmazó Contstar Kft. kiemelte, hogy a hidraulika-rendszert is extrém módon felerősítették, és 
a 131 l/min teljesítményű szivattyú akár egy 200 LE-s erőgépnek is becsületére válna. Az SDF (SAME Deutz-Fahr) csoporthoz tartozó gyártóvállalat koncepciója az volt, hogy ne kelljen külön eszközöket, hidroaggregátokat felhelyezni a TLT-re, hanem a traktor önmagában is képes legyen a munkaeszközök működtetésére. Minden irányítást a fülkéből, a traktor kezelőszerveivel lehet elvégezni. A kis gép így válik a gazdák hasznos segítőjévé, hiszen az elejére például egy csonkázót, középre egy soraljművelőt, hátra pedig egy talajmarót vagy mulcsozót felszerelve akár három traktor munkáját is el tudja végezni egyszerre.

8 Same Frutteto CVT ActiveSteer Field

A SAME Frutteto CVT erőgépek három-, illetve négyhengeres (2887, illetve 3849 köbcentis) motorokkal rendelkeznek, amelyek a 88–113 LE-s teljesítménytartományt fedik le. A CVT változat előnye, hogy úgy működik, mint egy automata váltós gépkocsi, csak a gáz- és fékpedált kell nyomni. Ezáltal a kezelő felszabadul, ráadásul az elektronika megoldja, hogy optimális legyen a fogyasztás, mert mindig a sebességnek és teljesítményfelvételnek megfelelően állítja be a sebességfokozatot, így jelentős mennyiségű üzemanyagot spórol. Ez a technika a nagytraktoroknál már bizonyított, és most átültették a kicsikbe is.

Az ebben a kategóriában egyedi műszaki megoldásnak számító négykerék-kormányzás az ültetvényekben különösen hasznos. A szőlőskertekben ugyanis jellemzően keskenyek a sortávolságok, valamint rövidek a sorvégek közti távolságok a gazdaságos térkihasználás érdekében. Ezeket gyakran 1,5 méter alá csökkentik, de a SAME ültetvénytraktorainak így sem okoz gondot megfordulni a sor végén. Tolatgatás nélkül, egy ívben képesek rákanyarodni a kettővel arrébb lévő sorra, ami folyamatossá, gyorsabbá teszi a munkavégzést. A CVT-változatok további előnye, hogy a padló sík, nincs váltóalagút, a ki- és beszállás, valamint a munkavégzés még kényelmesebbé válik.

7 Same Frutteto ActiveSteer 115 Studio DSC 4749

A SAME típusjelzései szerint a Frutteto traktorok lehetnek 
S, F és V változatúak. Az S takarja a legszélesebb verziót, míg az 
F jelzésűek a gyümölcsösökbe, a V változatok pedig a szőlőültetvényekbe ideálisak, hiszen utóbbiak rendelkeznek a legkeskenyebb fülkével. A traktorokhoz opciósan kérhető túlnyomásos kabin, aktív szenes szűrőrendszerrel, amellyel kockázatmentesen lehet vegyszerezni. A hazai forgalmazó Contstar Kft. szerint 
a Frutteto traktorok nemcsak Olaszországban népszerűek (Toscanában szinte csak ilyen erőgépek töltik meg a hegyoldalakat), de a szintén jelentős ültetvényekkel bíró Spanyolországban, sőt a szomszédos Ausztriában is kedvelik őket praktikumuk, magas műszaki színvonaluk és megbízhatóságuk miatt.

samedirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

Címkék: traktor, kertészet, kertészeti gépek, Fendt, Landini, ültetvény, SAME, ültetvények, Antonio Carraro, kertészetek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talajművelés és mikorrhizák: Hogyan hatnak a mezőgazdasági ...

Gyakran esik szó arról, hogy a mikrobiológiai oltóanyagok hogyan befolyásolják a termelés sikerességét. De vajon mi ...